Видовете на Земята изчезват по-бързо от всякога, а хората?

Засега не сме заплашени, но евентуална война може да ни погуби
18 юни 2019 11:21, Нели Христова
67
Видовете на Земята изчезват по-бързо от всякога, а хората?
Снимки: Reuters

Според учените милиарди видове животни са се разхождали по Земята от момента, в който се е зародил живота, преди 3,5 милиарда години. В хода на времето 99% са изчезнали. Но учените сега са притеснени, защото губим някои видове животни толкова бързо, колкото никога досега.

Какво значи това за планетата и за нас?

"Изчезването на някои видове е нещо нормално, това е естествен процес. Но понякога има периоди, в които много различни видове изчезват наведнъж. Това наричаме масово изтребление", обяснява доктор Кристина Банкс-Лийт от „Импириъл колидж“ в Лондон.

Учените са обособили пет такива периода в историята на света. Според техните проучвания, около 75% от видовете на Земята изчезват през период от милиони години.

Но какво се случва сега?

"Очакваме много животни да изчезнат през следващите няколко хиляди години. Но вече имаме и достатъчно доказателства за видове, които вече са напълно изчезнали. Това, което очакваме, че скоростта на измиране на животните ще е много по-голяма от преди“, казва доктор Банкс пред BBC.

Кои са главните виновници?

Според експертите – това е промяната на хабитата и средата на живот на организмите, най-вече в тропиците.  Глобалното затопляне, експлоатация на видовете и замърсяването, също са сред факторите.

Защо това е от значение?

„В момента, в който промяната на хабитата се комбинира с глобалното затопляне, тогава ще наблюдаваме измирането на хиляди видове. Всички те са изключително важни за нас – като полярните мечки и орангутаните например. Но веднъж изчезнат ли – няма никога повече да се върнат“, обяснява доктор Банкс.

Трябва ли хората да се притесняват?

Според експертите човешкия вид не е сред тези, застрашени от измиране. Най-голямото ни предимство е, че можем да живеем навсякъде и да се храним с всичко. Но промените, до които ще се стигне, могат да ни доведат до прага на много войни. Ето това вече може да доведе до изчезването на хората.

Какво можем да направим?

Отговорът е прост – напълно трябва да променим начина си на живот. Това означава да се храним с по-малко месо, да използваме по-малко самолети, както и да спрем с изсичането на гори за да произвеждаме храна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние, хората просто сме най-жестоките и безмилостните същества на планетата. И сме толкова глупави. Но и ние също ще измрем и няма да имаме полза от нищо, докато Земята се възтановява
58
1
 
4
 
! Отговори
Nqkoi преди 4 години
Когато изчезнат видовете животни е ред на човека да изчезне...ние сме тумора на земята който трябва да бъде изкоренен...и малцина да имат шанса да продължат живота който са залужили...а тези със парите горе няма да им трябват....земята ще избере кой трябва да живее и кой не!
57
6
 
5
 
! Отговори
дарвин преди 4 години
Силните и приспособимите ще оцелеят.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSПоживьом - увидем.Може и да е така, може и да не е.Ти вече напълни гащите от страх.
55
3
 
4
 
! Отговори
Видове и алчност преди 4 години
Един алчен консумира с болното си поведение колкото поне 1000 други, без значение от вида. При вълците да кажем влиза в кошарата, убива стадо овце, взема една и бяга, после изяжда половината и не се връща за втората. При хората е още по-лошо, един може заради егото си цялата планета да убие.
54
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 4 години
СКОРО И ЧОВЕШКИЯ ВИД ЩЕ Е НА ИЗЧЕЗВАНЕ.КАТО ДОЙДЕ АПОКАЛИПСИСА.ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ Е ФАКТ,КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ СЪЩО,И ОГРОМНОТО ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ,ТОВА НЯМА КАК ДА БЪДЕ РЕШЕНО БЕЗ ВОЙНА.ДА ВИ Е ЧЕСТИТО НОВОТО БЪДЕЩЕ.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производството на храна за хората произвежда много повече метан и СО2 отколкото цялата промишленост и транспорт на земята. А броя на хората нараства в геометрична прогресия - с това и производството на храна за тях.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строги закони за замърсяване на околната среда, намаляване на консумацията на месо и забрана за повече от 1 дете и нещата за 100 год ще си дойдат на мястото, но понвеже всички ще писнат, особено за ча**етата, по добре да изчезваме колкото се може по бързо
51
1
 
1
 
! Отговори
Гергана Николаева - преди 4 години
& англо-говорящи, повечето са съвестни; но псевдо (бизнес интереси) въобще не си струва да се занимава човек. От където и да е, когото и да е. "Business as usual."
50
0
 
0
 
! Отговори
Гергана Николаева - преди 4 години
До Гергана Николаева -ВИНА.
49
0
 
0
 
! Отговори
Гергана Николаева - преди 4 години
До До 27Copy: виж по-долу.
48
3
 
1
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Аз горя автомобилни гуми и замърсявам въздуха .Ако на някой богаташ му дреме моля...не искам пари ...да ми заплати престоя в някой хотел...... олинклузиф.... докато съм жив...и ще живея и пазя природата.Без автомобил,печка,барбекю или друго замърсяващо въздуха чудо.
47
0
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
Ти като какъв точно се изказваш, че ми стана много интерсно? Заводи могат да се построят, енергия може да се осигури, СО2 не е необходимо да се опакова, може да се складира нагнетен газ под земята или на океанското дъно, има инженерни решения колкото искаш. Технология също има, но ще трябва да се усъвършенства - решение на пробема има, но си прав за едно, на такива като теб ще им спре кранчето, рекета ще свърши, ще станете излишни, вашата простотия ще остане в историята.
46
0
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Да разбирам зелен талибане, че загрятата вода си остава завинаги загрята? А какво общо има това с СО2? За зелена секта очевидно единствения път е назад към първобитното - жалка история.
45
1
 
1
 
! Отговори
... преди 4 години
Но ще ни се наложи и да намерим място за съхранение и най-важното да намерим начин това да не се повтаря! Но дори така това нещо което е като проект ще е мнооого скъпо и енергоемо и десеторно по замърсяващо отколкото сегашното производство на СО2! Поради простата причина, че досега такова нещо е нямало няма и в бъдеще няма и да има! Т.е. имало го е в научната фантастика! Казва м усе тераформираща машина! Но на практика до сега не съм виждал такова нещо! Та така!
44
1
 
0
 
! Отговори
... преди 4 години
Бацета чета и не вярвам на ушите си! както е казъл един "велик" бг водещ! Та ако в момента решим да "източваме" СО2 от атмосферата, то това наистина ще е по-замърсяващо отколкото самото производство на СО2! Остави енергийните причини! Те са голям фактор, остави това, че ще ни се наложи да произведем "заводи" за въпорсната "дестилация" остави това, че ще ни се наложи да произведем "опаковки" за въпросния дестилат! Остави това, че ще се наложи да намерим евтина технология за "дестилация"
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би за всички и всичко на тази Земя ще е най-добре следващото изчезнало животно да е човекът.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 40Ами явно не си от хората, които си падат по четенето.Типично профанче си.Атомен реактор ВВЕР1000 - технически характеристики:- електрическа мощност 1000МВт- топлинна мощност - 3500МВТДва такива блока имаме - 7000МВт топлинна мощност.Де мислиш, че отива въпросната топлинна мощност, демек затоплена вода бе овчар?
41
5
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Ето за това става въпрос - религиозен фанатизъм, човека може толкова, повече не му е разрешено, поставяне на тавани, ограничения и т.н., ето това може да унищожи човечеството. Човешкия ум няма граници, ние можем много повече от това което знаем и можем днес. Дали някой преди 150 години би повярвал, че ще можем да летим и то в открития космос? Контрол върху земния климат е нещо съвсем постижимо.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГЕОРГИ ЛАМБУРОВТи самият колко деца си направил?И какво те притеснява, че ще дадат някое изоставено ромче с майка наркоманка и баща пияница на по-свестни родители?