Остров в Норвегия иска... да спре времето! Налудничаво, но и сериозно

Местните искат вечно лято и да се успокоят малко
20 юни 2019 09:10, Нели Христова
23
Остров в Норвегия иска... да спре времето! Налудничаво, но и сериозно
Снимка: CNN

Някога искало ли ви се е лятото никога да не свършва? На остров Сомарьой (Летния остров) слънцето не залязва в продължение на 69 дни от годината, а жителите му искат да заменят часовниците си с корони от цветя и да спрат времето.

Желанието на местните е напълно разбираемо - между ноември и януари островът тъне в мрак, а слънцето така и не пожелава да се покаже. Затова, те искат в периода от 18 май до 26 юли да се освободят от традиционните работни часове и "конвенционалното отчитане на времето".

"Тук слънцето постоянно грее и за това ние се държим по-странно. В часа, който вие наричате 2 през нощта, тук можеш да видищ деца, които играят футбол, възрастни, които боядистват къщи и тийнейджъри, които отиват да плуват", казва Кйел Ове Хвединг, жител на Сомарьой пред BBC.

Туризмът и рибарството са най-важните отрасли на острова, а жителите му са малко над 300. Те организират петиция, която да им помогне да се освободят от традиционните часове на отваряне за бизнеса и по-голяма гъвкост в ходенето на работа и на училище. Но по думите на Хвединг, това е просто стъпка към формализирането на нещо, което местните жители практикуват отдавна. 

Тук, когато туристите прекосят моста от континента към острова, не виждат катинари, които да символизират вечната любов на някоя двойка, а часовници, които означават, че са на път да влязат в безвремието.

"Малко е налудничаво, но в същото време е много сериозно", казава Хвединг за мисията на неговите съграждани. Да станат зона, освободена изцяло от астрономическото време, е нещо изключително трудно, дори невъзможно.

Но за тях е най-важно да успеят да получат по-голяма гъвкавост. Дали ще успеят? Най-вероятно да, благодарение на широкият отзвук, която петицията получи  в медиите.

"Идеята е също така да се успокоим. Виждал съм хора, които са стресирани, тъй като са притиснати от времето",  казва Хвединг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Пълна тъпотия примерно уговарям се с някой да се срещнем в определен час като нямаш часово време как ще се уговориш.Друг пример лекарят ти казва това лекарство трябва да го пиеш 2 часа след храна как ще определиш кога да го направиш.Сетили се някакви *** как да се правят на интересни.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типична хипи-гей простотия, освен времето, може да премахнат и гравитацията, така ще си летят розовите пеперудки от цвят на цвят безпроблемно.
10
8
 
9
 
! Отговори
Българ преди 4 години
До АнонименАха, друго си е БеГетото където педофили и убийци няма, а паплачта си е местно производство. А детето спокойно си седи с мама и тате на маса в кварталната/селската кръчма, докато диша дима на 20 запалени цигари и гледа милия си татко да опъва осмата ракия за вечерта :D
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извратена държава пълна с педофили, масови убийци и *** от Африка и Азия.Странни закони,могат да ти вземат детето само защото го караш да яде закуска,която то не харесва.Майната им
8
7
 
10
 
! Отговори
хипермегагига учен преди 4 години
За да се спре времето първо трябва да създате хипер-гравитация толкова силна,че времето получава усещане за маса но тогава животът ще е невъзможен поне в този му вид!
7
6
 
24
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Норвегия е най-скапаната държава .Имат само добър стандарт който много лесно може да изчезне ако се изчерпят петролните находища .Живота там е ужасен .Нормален човек колкото и пари са му дадеш не би изкарал там повече от няколко месеца.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как са мерезетата в Швеция, как са в мерезетата в Швеция в среавнение с бегето?
5
14
 
13
 
! Отговори
Пенция преди 4 години
Пенсионерите в Норвегия са доста добре осигурени и могат да си правят каквото си искат. За разлика от пенционерите в бг, които ще гласуват за бсп, докато пукясат.А все пак, когато времето спре, просто се сменя батерията на часовника.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и изтръка заджендаретепедалтакав
3
1
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Нали са само 300 човека. Не ни пречат.
2
1
 
8
 
! Отговори
До Кондьо преди 4 години
И какво от това?
1
0
 
14
 
! Отговори
Кондьо преди 4 години
....за 300 човека които живеят там ... 80% са в пенсионна възраст.