"Аполо 11" на 50 – 400 хил. души зад гърба на един човек

Мисията до Луната в цифри
21 юни 2019 19:53, Нели Христова
112
"Аполо 11" на 50 – 400 хил. души зад гърба на един човек
Снимки: Reuters

Нийл Армстронг бил един от най-успешните пилоти на НАСА. След като той се отправя към лунната повърхност на 20 юли 1969 година, успехът или неуспехът на мисията зависят само от неговите умения, опит и реакции. И докато алармите звънят, а горивото намалява, той насочва кораба към повърхността на Луната. 

Още по темата

В следващите години Армстронг никога не приписва заслугите само на себе си. Той никога не пропуска да спомене хилядите хора, които работели усърдно, за да може той да стъпи на земния спътник.

400 хил. души стояли зад гърба на един човек – астронавти, инженери, математици, медицински сестри, доктори, програмисти и много, много други. Докато „Аполо 11“ каца на Луната, на Земята една стая е пълна с хора – по 30 на смяна, стотици инженери в Хюстън следят дали мисията ще е успешна.

38 – средната възраст на астронавтите от „Аполо“.

Нийл Армстронг не бил специално избран за първия човек на Луната, просто екипът му бил следващия по ред. Ако „Аполо 11“ не успеел да стигне, то капитанът на „Аполо 12“ Пийт Конрад щеше да заеме това място в историята. И макар астронавтите да представлявали цялото човечество, всички те били родени през 30-те, преминали през военно обучение, добри в пилотирането и, естествено, били християни. Това било изискването, за да станеш астронавт по онова време. На 38 г. Армстронг бил най-младият командир на „Аполо“, 36-годишният Чарли Дюк бил най-младият човек, който се е разхождал на Луната, а най-старият – първият американски астронавт Алън Шепърд. По времето на мисията „Аполо 17“ той е на 47 години.

12 – толкова астронавти се разхождат или карат по лунната повърхност.

33-ма души участвали в мисията на „Аполо“. От тях 27 стигнали до Луната, 24 били в орбита около нея и само 12 стъпили на повърхността й.

Никой не знаел какво ще каже Армстронг, когато слезе от кораба. Той така и не споделил с никого какви ще са първите му думи. Но едва ли цял екип от писатели на речи щеше да измисли нещо по-поетично от „Една малка стъпка за човека, един голям скок за човечеството“.

Вторият мъж на луната Едуин „Бъз“ Олдрин пък описва повърхността й най-добре - "великолепна пустош". Най-ниският астронавт от мисията Пийт Конрад пък казва: "Тази крачка може да е малка за Нийл, но е огромна за мен!"

Животът на всички тези 12 мъже бил напълно променен след стъпването им на Луната. Все пак колко повече можеш да постигнеш в живота си?

8 – броят на всички мъже, които загиват по време на мисията "Аполо".

Преди първият екип от трима мъже „Аполо 7“ да поеме по своя път, 8 астронавти вече са загубили живота си. През 1964 г. тренировъчният самолет на Теодор Фрийман е ударен от птичка и катастрофира. Той е първият, който загива. Името му, както и на останалите 7 мъже, е отнесено със специални плакети на Луната от „Аполо 15“.

1 – сред всички мъже е имало една жена в контролната зала по време на излитането на "Аполо 11".

Докато Нийл Армстронг лети към Луната, всички кадри, които светът вижда на екраните си, са изпълнени с бели мъже. Единствените жени, които биват показани, са съпругите на астронавтите. Сега вече знаем, че зад кулисите на мисията Аполо е имало хияляди жени, които са работели усърдно. А една от тях – Джоан Морган, била единствената, допусната в контролната зала. През цялото време тя трябвало да се справя със солидна доза сексизъм, но накрая обидите спрели, след като всички мъже разбрали,че тя е сериозен работник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е фотомонтаж- в оригиналната снимка, знамето е македонско!
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** знамето не се вее! Направено е така разгънато, за да се вижда поради липсата.а вятър. Ти слабооуменнн ли си..
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям успех браво. НАСА са великани и в днешно време правят невъзможното с тея спътници които летят вече 20 години в космоса и предават информация. Абсолютни професионалисти в науката. Ако имахме и ние такива учени ехеееАма ние имаме бай пимпилев и банда соцццц слабаци
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе,мошеници,я обяснете на първолаците,как така американското знаме се вее от лунния вятър,КАТО ДАЖЕ И ТЕ ЗНАЯТ,ЧЕ НА ЛУНАТА НЯМА АТМОСФЕРА и следователно НЕ МОЖЕ ДА ИМА ВЯТЪР!!!Спрете най-после с тези НАГЛИ ЛЪЖИ,предназначени за зомбирания планктон!Целият този цирк беше спретнат на свевтровното стадо от холивудските майстори и първоначално почти всики хора по Земята се вързаха,освен руснаците,които отрекоха това,но на тях по "презумпция" не се повярва,включително и ние!!Но след премисляне..
2
9
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Произведено в Холивуд... Американците са били, са и ще бъдат измамниците на света.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАХАХАААААААА