Спекула с бира трапист: Монасите онлайн, за да се борят с черния пазар

Белгийските монаси са решени да запазят автентичността на бирата трапист
23 юни 2019 18:15,
11

Снимка:Reuters

Малкото абатство "Свети Сикст" във Фландрия е един от 14-те официални производители на бира трапист в света. Във Вестфлетерен, където се намира абатството, произвеждат една от най-добрите бири.

Да си я купи човек обаче не е чак толкова лесно. Една каса от прочутата бира на монасите струва около €45, или €1,80 на бутилка. Търсенето е огромно, а монасите са далновидни и не продават повече от две каси бира на един и същи човек.

Има неписано правило - касите с бира не се препродават на трети хора. В крайна сметка, те са предвидени за купувача.

Съвсем до скоро да си купи човек бира от "Свети Сикст" е почти носталгично занимание - трябва да се обади по телефона, за да заяви желание. След това пък лично трябва да отиде и да си получи двете каси бира.

За спекулантите обаче тези ограничения имат доста малко значение. Пренебрегвайки етичните ценности на монасите, спекуланти продават бирата онлайн. Нещо като черен пазар за бира трапист.

Монасите били доста изненадано, когато открили, че бутилки с тяхното пиво се продават на доста надути цени в холандски супермаркет. Един магазин успял да се сдобие с 7200 бутилки от силно търсената бира.

Трапист Вестфлетерен, който по принцип струва около €1,8 се търгувал за €9 бутилката.

"Това наистина ни отвори очите. Беше като аларма, че проблемът е толкова сериозен, че една компания може да си купи такива количества. Наистина ни разстрои", обяснява монахът Годфрид пред BBC.

Цените в родната на бирата трапист Белгия могат да бъдат и още по-високи, в отговор на голямото търсене. Не е никак случайон, защото според експерти, бирата е една от най-скъпите в света.

В Дубай например, една бутилка от бирата се е продала за 300 долара. Една-единствена бутилка.

Монасите траписти по правило не продават бирата с печалба. Те не продават повече, отколкото им е нужно, за да покрият годишните си разходи.

Сега абатството се надява да спре спекулата като започне продажби онлайн.

Новата система за продажби ще стартира във вторник и клиентите ще трябва да се регистрират, давайки лична информация като адрес или пък... номер на колата им.

Приоритетно с бира ще се сдобиват онези, които са чакали най-дълго от последната си поръчка.

Ману ван Хеке, абатът на "Свети Сикст" се надява, че така ще се отговори на нуждите на "ентусиасите на Вестфлетерен".

В света има само 14 члена на Международната трапистка асоциация. Според асоциацията, за да бъде една бира трапист, трябва да бъде направена в рамките на абатство, от монаси траписти, и не трябва да се продава за печалба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Мълчана бира ;-)
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е казал Иисус "Създайте манастири и се занимавайте с производство на бира, вино, сладки, консерви, сладка, мед, сувенири и каквото още ви хрумне....." АминЕдин манастир би трябвало да произвежда всичко необходимо за съществуването му!Нашите монаси пият само марково уиски, между жендър паузите.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както е казал Иисус "Създайте манастири и се занимавайте с производство на бира, вино, сладки, консерви, сладка, мед, сувенири " Активното производство на бира от манастирите датира от XIV-XV век, за собствена употреба. Но големият интерес към въпросната тя почва да се произвежда и за продажба, но в ОГРАНИЧЕНИ количества.Това производство за комерсиални цели ли е?Една хубава манастирска бира струва 7-8?,а не както е посочено ту 1-2?. За 1-2? човек може да си купи бира от селската бакалия.
6
1
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Тая бира се купува онлайн директно от абатството, като си запишеш регистрационния номер на колата с която ше я вземеш,Ше си купя аз някой ден една каса, ама ми идва малко в повече пътя ...
5
1
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Виж как разбираш нещата!А бай Муйо!Знаеш как стават работите!Сигурно дъниш само Наздраве щот евтино :-)1
4
2
 
7
 
! Отговори
Не е сигурно преди 4 години
Това, че продавали без печалба, просто не е вярно. Няма как да е без печалба, щом се издържат от това - ерго има принадена стойност...Отделен въпрос са терзанията им. Между другото бирата е хубава.
3
3
 
8
 
! Отговори
Голям бастун преди 4 години
На цървула му дай двувалка от 2 лв. на промоция....
2
6
 
13
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
ХахахаКакто е казал Иисус "Създайте манастири и се занимавайте с производство на бира, вино, сладки, консерви, сладка, мед, сувенири и каквото още ви хрумне....." Амин.А истината е съвсем прозайчна- В някои държави . ВСИЧКИ собствености на католическата църква са данъчен рай, и затова вкарват всякакви производства на територията на манастирите- няма нищо общо с тайни рецепти, измисления закон за чистотата на бирата и тям подобни бабини девитини- просто гледат да ощетят хазната
1
2
 
17
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Българина не разбира от трапистка бира, дай му галонки 2лв за 2 л.