Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер

"Момчетата" трябвало да бъдат убити, но руснаците ги спасили
25 юни 2019 21:00, Нели Христова
73
Децата, които по чудо оцеляват от лагерите на Хитлер
Снимка: BBC

"Беше 1945 година, всички бяхме щастливи, че сме живи. Показахме на света, че някои са оцелели.“ Това казва оцелелият от Холокоста Ике Алтерман пред BBC.

Той, заедно с всички деца, които успяват по чудо да избягат от смъртта, е част от голяма групова снимка, в центъра на Прага. Тя има за цел да покаже на нацистите, че планът им не е успял. Днес, оцелелите и техните семейства се събират отново, за да пресъздадат снимката от 1945 година и да покажат децата и внуците си, които никога не би трябвало да имат.

6 милиона умират заради плана на Хитлер да унищожи цялата еврейска нация. Но въпреки всичко, тези деца оцеляват. Изгубили своите семейства, те са принудени да живеят в лагери. Много умират от глад. Тези, които остават живи, са принудени да вървят стотици километри в един смъртоносен марш. Тези, които не могат да вървят повече, биват застрелвани.

Ике бил на 13 години, когато е пратен в първия си концентрационен лагер.

"Нямаше къде да ни отведат и знаеха, че в края на релсите има крематориум. Трябваше да бъдем пратени в газовите камери, но ден преди това ни освободиха“, разказва той. В ръцете си държи снимка, на която всички деца викат от щастие, защото са разбрали, че пазачите вече ги няма.

Само на 60 километра от мястото, на което е направена снимка, се намира лагерът, в който са били хвърлени почти всички деца от нея. Когато нацистите започнали да губят територия, те били разпратени из цяла Европа, на места, където войниците на Хитлер можели да довършат работата си.

"След толкова много концентрационни лагери, в които съм бил, това беше най-ужасното ми пътуване. Ядяхме каквото ни дадат, мислехме, че дори храната е отровна. Имаше специален вагон само за умрелите“, спомня си Сам Ласкер, който се намира на същия влак като Ике. Той разказва и за първите си дни в плен на нацистите:

"Виждахме смъртта през цялото време. Надушвахме плътта на хората от онези комини. В лагера ми дадоха номер – B-2413. Казаха ми, че ми дават само три месеца да оцелея, но аз преживях седем там.“

Във влака, повечето затворници са между живота и смъртта. Тогава го спират руснаците и променят живота им изцяло.

"Те бяха много добри към нас. Дадоха ни 24 часа да направим каквото поискаме, да си отмъстим на германците, например“, спомня си Ике. Сам бил толкова гладен, че започнал да търси храна. През ум не му и минавало да си отмъщава на когото и да било.

"Не можехме да повярваме, че сме живи. Просто не можехме. Но в същото време бяхме много тъжни. Скърбяхме за роднините, които бяхме загубили“, разказва Ике.

Три месеца след края на войната, британците се съгласили да помогнат на еврейските деца, останали без семейства. До този момент бившите затворници превърнали последния лагер, в който били, в свой дом. Британците успяват да намерят 732 от тях. Момичетата, които оцелели били толкова малко, че групата станала популярна като "Момчетата“.

"Когато пристигнах в Аушвиц, бях само на 14 години. Дойдох със 184 деца. Само двама от нас оцеляха, казва Арек Херш, едно от "Момчетата“. - Не можете да си представите колко бяхме развълнувани. Не се бяхме качвали на самолет преди това. Натовариха ни на машините без седалки. Всички седяхме на пода и бяхме... щастливи.“

"Това беше раят“, спомня си Сам.

"Дълги маси. С покривки. И храна... Хляб. Дори сладко. Огледахме се и не можехме да повярваме на очите си. За това започнахме да грабим храната и да я тъпчем в джобовете си. Все още бяхме травмирани от това, което бяхме преживели. Не осъзнавахме, че ще получим още храна“, спомня си Ике.

Децата започват своето възстановяване в хостел, основан от еврейска организация.

"Имахме собствени легла, чаршафи и калъфки. Даже малко шоколад на шкафчето отстрани. Знаете ли какво значеше това за нас? Не бяхме виждали шоколад от шест години“, разказва Сам.

За тях се грижели психолози, доктори и дори местни жители. Момчетата започнали да ходят на училище, животът им ставал все по-нормален, ала все още ги преследвали спомените за лагера.

"Трябваше да се научим да го преодолеем. Гледахме винаги да сме заети, да се срещаме с момичета, да ходим да танцуваме, да сме независими. Сред нас имаше един доктор, няколко професора, зъболекари и много бизнесмени. Най-хубавото нещо, което ни се случи бе, да ни пратят в Англия“, разказва Сам. „Момчетата“ израснали заедно и останали приятели за цял живот.

"Имахме много общо. Всички страдахме. Построихме приятелството си и след всички тези години то все още е здраво“, твърди Ике.

"Бяхме изгубили родителите си, за това останалите момчета бяха новото ни семейство. Като братя сме“, казва Сам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито един германец днес не се гордее за тази част от историята си. Те много добре знаят какво са направили предците им.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анти-Цог преди 4 години
Човек е нужно само малко да разрови и истината за това, каква безобразна, долна и престъпна лъжа е теорията за т.нар. Холокост лъсва! Затова в половината държави от ЕС и Канада са се погрижили да има закони, криминализиращи критикуването, разследването, поставянето под въпрос или отричането на "холокоста"! Но, з тяхно съжаление, истината е като водата - най-накрая все пробива и вижда бял свят! Все повече и повече хора осъзнават каква информационна дупка в историята на човечеството е ВСВ
60
4
 
2
 
! Отговори
продължение преди 4 години
жената, тогава дете цял живот имала на ръката си татуиран номер от лагера. баща ми го е виждал.
59
5
 
3
 
! Отговори
до шшт преди 4 години
засъжаление има и от БГ пратени евреи.На баща ми, имаше колежка с едно око.Била е еврейка,пратена в лагер в Германия. Била е дете тогава.Баща ми е 1935г.роден. Доколкото си спомням е малко по-голяма от него.Историята е напълно истинска.Ще го разпитам пак за нея.
58
2
 
0
 
! Отговори
3M преди 4 години
До АнонименРазличават се само по формата на мустаците си, останалото е пълна еднаквост
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кого праща Хитлер на война,собствения си народ,предвид войниците.Сталин е избивал враговете вътре в държавата.Кой е по доления ***,според мен Хитър Петър,Хитлер,психопата
56
1
 
2
 
! Отговори
... преди 4 години
Бе като цяло човечеството си е нормално да се самоунищожи! Дори сега дето се мислим, че сме разумни и проумели не можем да видим, че алчноста малоумието и тъпотията ни ще ни вкарат в гроба! И то цялата раса! Инак това да се трепеме и колиме си ни е генетично заложено! Най добре е показано във филма Одисея в космоса там още първата *** хванала пръчка изби другите маймуни! Само се питам кога най-накрая ше се свърши мизерното ни съществуване, та да се почна отначало!
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до АнонименМоже и да се погледне по друг начин - Хитлер пожертва германския народ, или по точно беше само инструмент, за да може бялата раса да премине успешно поредното изпитание и да се укрепи. После чрез Горбачов трябваше да се продължи и изпитанито пак беше преминато успешно.
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Случаен 2Хитлер,който е бил за бялата раса,избива най-много бели европейци,пък си дружи с разни индийчета и ориенталчета!
53
9
 
8
 
! Отговори
НЕ преди 4 години
Геноцида, правен от фашистите не е преминал-даже още по--лош геноцид се подготвя със Стратегията за детето ,която се внедрява у нас с норвежки 20 млн. евро от *** организации, явни *** и продажни мръснички!
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизам аз в един музей посветен на холокоста, със събрани вещи от лагерите, от затворените там, точно както са ги заварили съюзниците 45 година... обувки, дрехи, вилици,лъжици, посуда, бутилки от бира, вино и шампанско. И пак бутилки, шишета, шишенца, камари от тях... Естествено вътре е забранено да се снима..
51
10
 
0
 
! Отговори
рускиня до 58 преди 4 години
Нямало деца в лагерите на Гулаг. Децата на репресираните родители се изпращали в детските домове. Децата не ги закачали. Но тебе те гризе май съвестта за ония 11 хил евреи ,които българите изпращат от западните покрайнини в концлагери. Да ни би ти си бил този, които подписа тази заповед?
50
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са сълзливите статии за децата, хвърлени в ГУЛАГ? Или те не съществуват, защото са бели деца? Знаете ли колко такива деца са избити по време на т.нар. "репресии" в СССР? Разбира се, не знаете и не искате да кажете. Да ви кажа ли защо? Ще цитирам Никита Хрушчьов, който след като успява да ликвидира шайката "богоизбрани" около Сталин, възкликва "дори сега, над половината правителство са *****" (сете те се от коя етно-религиозна група са). Немците виновни, а? Че не са искали да ги управлявате.
49
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига анти-германска пропаганда! Леко взе да ни писва, неуважаеми кривоноси. Избихте милиони руснаци и украинци по време на най-големия геноцид, случил се някога, сега се опитвате да изкарат германците убийци. Ами германците им е писнало от вас. Приели са ви в държавата си и вие сместо да сте благодарни сте се запътили направо да ги управлявате. Че и после сте искрено учудени, че те са ви били шута. Ако германците бяха толкова зли, колкото ги описвате, нямаше един жив от вас да е останал.
48
1
 
15
 
! Отговори
СоцЛагер преди 4 години
При война страдат всички (не само евреите), а децата - най-много.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до шматкаНа богоизбраите....
46
3
 
21
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Кому бе нужна тази статия.
45
6
 
12
 
! Отговори
Плащам си преди 4 години
Кой е този на снимката? На банкер-лихвар прилича!
44
8
 
23
 
! Отговори
Отвратен преди 4 години
А нещо за единствения, истински холокост във Втората Световна Война- този над немския народ? В адските, безпричинни и сатанистки по своята същност огнени бомбандировки над Дрезден, Хамбург и т.н германски градове и населени места, в които абсолютно безпричинно и с една единствена цел -да задоволят жаждата на юдеите за кръв изгарят живи стотици хиляди немци, вкл. старци, жени, деца и бебета? А холокоста на кораба Вилхелм Густлоф, който Червената Армия потопява и удавя хиляди цивилни немци бежанци
43
2
 
22
 
! Отговори
Шттт! преди 4 години
До такива ми ти работиКакви "български евреи" в лагерите бре, шмутцер? Българското правителство не е депортирало евреи...и я по-тихо с тези глупости, че току виж Соломон Паси изскочил иззад някой храст и поискал 5 милиона шекела компенсация за 600...или примерно 6.000 негови вуйчовци и чичовци, жертви на "холо-куку-руку-коста-моста"