Попай моряка беше прав: Спанакът ни дава сила!

Екдистеронът в спанака действа като допинг
28 юни 2019 16:00,
7
Попай моряка беше прав: Спанакът ни дава сила!
Снимка: Visualhunt

Попай моряка се оказа прав - спанакът действа като допинг. Германски учени от Свободния берлински университет доказаха това, което комиксовия герой ни показва от десетилетия насам, а именно, че спанакът може да ни направи уникално силни.

Или поне една съставка в него.

Проучването на фармацевтичния институт към университета било насочено към конкретна съставка в спанака - екдистерон, подобно на стероиди съединение. Според учените то трябва да бъде добавено в списъка със забранени допинг субстанции.

Учените провели 10-седмично проучване с 46 атлети, за да тестват как точно субстанцията влияела на спортните им постижения. Някои получавали плацебо, а други капсули с екдистерон. В капсулите имало количество от съставката, което се равнява на консумацията на 4 килограма суров спанак на ден.

По време на тестовете тези, които получавали "спанаковия допинг" показали до три пъти по-добри резултати.

Учените от берлинския университет не са първите, които доказват връзката между спанака и по-конкретно, екдистерона, и увеличаването на физическата сила. Предишни проучвания в други държави са доказали същото.

"Хипотезата ни беше, че ще видим подобряване на резултатите, но не очаквахме да бъде толкова голямо", обяснява Мария Пар от Института по фармация пред ARD.

Резултатите доказали едно нещо със сигурност - екдистерона принадлежи в списъка на забранените субстанции в спорта. Съвсем случайно проучването било подкрепено от Световната антидопингова организация.

Така че, в крайна сметка, Попай моряка се оказа прав. Спанакът наистина дава сила!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дейли изцепките на Боряна
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е хора, освободени от час по физическо, никога не влизали в зала, цял живот ядящи джънкове, кошо, бири и тн да обвинят Попай, а и всички други добре изглеждащи и спортуващи мъже, че са химици.
5
1
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Явно вече имат по един световен рекорд по "скоростно РАЗТОВАРВАНЕ" в тоалетната.____________И аз именно за това се сетих. От толкова много спанак, ще ги хване ***.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeusНеее, Стефка скочила 2,09 м на висок скок, пък другата дет яла спанака 6,27 м
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
спанака и пестициди дава, и тежки метали
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яли са по 4кг селектиран спанак на ден? Тия ще излезат здрави д0бичета. Явно вече имат по един световен рекорд по "скоростно разтоварване" в тоалетната.
1
1
 
17
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Как така три пъти по-добри резултати, едните са бягали 100 метра за 12 секунди, другите за 4 ли?