Защо западняци избират Северна Корея за свой дом?

Да отидеш в Пхенян не е най-лесната задача
5 юли 2019 20:10, Нели Христова
69
Защо западняци избират Северна Корея за свой дом?
Снимки: Reuters

Северна Корея е държава, която е доста откъсната от света. Но въпреки това все още има хора, които биха предпочели да живеят и работят там. Такъв е и 29-годишният Алек Сигли, който бе задържан от властите в страната, но след няколко дни беше освободен жив и здрав.

За щастие, съдбата му не последва тази на Ото Уормбиър, който бе арестуван, измъчван и освободен да се прибере в САЩ, само за да почине няколко дни по-късно.

Но защо някои хора избират да имигрират в Северна Корея?

Още по темата

Чужденците в страната се разделят на две групи – западняци и китайци. Отношенията между Северна Корея и Китай през последните години стават все по-добри и по-добри. Всъщност, те винаги са били съюзници.

Благодарение на това, посещенията от китайски туристи са се увеличили – близо 120 хил. души пристигат в страната само за една година. Западняците, на които северно-корейската култура е интересна, са едва 5000. Едва 200 души от западните държави са останали да живеят там.

Почти всички обитават столицата Пхенян и са свързани с хуманитарни и дипломатически мисии, както и разменни програми в университета по наука и технологии на Северна Корея.

Необичайно е западняците да остават дълго в комунистическата държава. Когато мисията им изтече, те трябва да се върнат обратно. Те получават позволение да влязат в Северна Корея при "специални обстоятелства". Но за онези без мисия е изключително трудно да посетят страната.

Извън това, дори за работник за неправителствена организация, е трудно да получи виза за Северна Корея. Процесът  за всеки, който иска да остане по-дълго е дълъг, тежък и включва разговори с министерството на отбраната.

Как Алек Сигли решава да остане в Северна Корея?

Той първо посещава страната с туристическа виза през 2012 година, преди да основе своя собствена туристическа компания. Той организира множество пътувания до там, чрез които изгражда нужните му връзки за да кандидатства и да бъде приет в университета в Пхенян. И все пак, отнело му две години, множество имейли, медицински преглед и полицейски сертификат за съдимост, за да замине за Северна Корея.

През април миналата година той започва двугодишен курс по корейска литература. Има само още двама чужденци – един от Канада и един от Швеция.

В своя блок Сигли пише за свободата, която има, за разлика от туристите, които трябва винаги да са с гида си и да посещават само определени места. Той може да се разхожда из Пхенян без някой да го придружава. Но все пак западняците имат ограничен достъп до някои квартали, ресторанти и сгради, най-вече защото им липсват средства като токените, които са нужни да платиш сметката си в ресторанта.

Също така те живеят с някои регулации – разговорите с местните не са препоръчителни. Правенето на снимки може да се окаже рисковано. Но всеки, който е отишъл там, знае какви могат да се окажат последствията. Особено след случая с Уормиър.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ози Ото Уормбиър са го пребили, щото се опитал да ги цака с топла бира.
60
0
 
3
 
! Отговори
Хахо преди 10 месеца
Към всички, които пишат невероятните глупости от рода на "Ти що не отидеш да живееш в Северна Корея?" и прочие.
Да ви напомня, че такава възможност няма. Никой няма да ви пусне да се заселите там. Дали там е добре или зле, за българин е недостъпно. Така че спрете да си ръсите акъла в съвети да се заселим там.
59
0
 
1
 
! Отговори
ТТ преди 10 месеца
Единствено възможно е да се провери колко чужденци са допуснати да живеят в страната. Колко искат, това никой не знай.
58
3
 
5
 
! Отговори
Ким Чу преди 10 месеца
Мераци да живеят в Северна Курея могат да имат ТРИ типа хора.
1. Ексцентрични ***.
2. Замаяни от марксистки идеали Червенотиквеници.
3. Служители на дядо Сорос дето дъртака е изпратил за да проповядват идеите му за джендър културата ,еднополовите бракове и еврейското господство над целия свят чрез НПО организациите си.

Все отбор "юнаци" дето НЯМАТ място в нито едно общество . Много ясно че такива индивиди ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са ескортирани и гонени като започнат да си показват рогата
57
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 10 месеца
Само 200 души!?! Защо толкова малко, след като психично болните западняци са много повече! Вероятно тези 200 вече не могат да избягят от там!
56
1
 
3
 
! Отговори
тдх преди 10 месеца
защото го изпращат службите!! много ясно!!
55
3
 
3
 
! Отговори
БГД преди 10 месеца
Пр. Радев кво чака? Да качва руски боен самальот и ....айдеееееее! Отиде кончето в реката...
54
2
 
3
 
! Отговори
човек преди 10 месеца
Защото са изкукуригали.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"В своят блоК пише..."
Къв блок, бе Нели-недочели?! Панелен, тухлен, Ф16 блок70 или в някакъв друг, неизвестен за нас блоК?
52
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ким е велик. В Северна Корея няма джендариипрайдове
51
8
 
7
 
! Отговори
Васко преди 10 месеца
До присмехулник : Изброяваш наколко имена , но пропускаш съмсем неволно ужким Корнелия Нинова , Кирил Добрев ..... . Да продължавам ли скъпи ми червеногвардеецо ?
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човек се останал да прави бизнес нещо като едно време по цирковете freak show ама тоз път с цяла държава.
49
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде червените ни шушумиги да ги последват :)
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В своя блок Сигли ...

В кой блок(г) бе български журналисти? Как сте взели български бе или сте учили в McDonald University?

При такава простотия не мога без коментар! Извинете!
47
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма свобода и всичко е забранено.Разрешено е да славиш вождът и даработиш като ***.25 милиона са щото границите са затворени и жените нямат право на много откази.Партията има нужда от работници и войници така че лигавщини от типа на "феминизъм" "тя не искала да ражда" или "чакала подходящият принц" не се допускат.Ако не иска да ражда деца доброволно ще я вкарат в казармата и там ще и направят деца. Освен всичко останало обществото там не гледа с добро око на назландисващи се стари моми.
46
8
 
12
 
! Отговори
Ко Речи ? преди 10 месеца
Северна Корея е ДОБРА или ЛОША за живеене в зависимост с каква пропаганда са ти наблъскали главата .Който е зомбясал от Холивудски и Сороски "страховити приказки" реди тука разни ужаси за убийци , глад, мизерия , и терор....
Който се е наблъскал с Руски социалистически сказки описва страната като приказка .Комунистическа приказка.

А ОБЩОТО НА ВСИЧКИ ТУК Е ЧЕ НИКОЙ НЕ Е ХОДИЛ ТАМ И ПРИКАЗВА САМО БЕЗ РЕАЛНО ПОКРИТИЕ. Мой познат ходил.... гледам ги в Тубата... Четох някъде ... Сорос ми каза...
45
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като се радвате толкова на комунистическият концлагер идете да живеете там.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До привет от Германия Белким пък напиши нещо на немски де ! Битте !
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До привет от Германия Важното е, че няма гей паради ,като в Германия !
42
14
 
23
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Измислица. Бил съм в DPRK два пъти - няма нищо по-лесно от това да отидеш там като турист. Много е интересно. Запознах се с 3-4 чужденци, които работят в университетите в столицата, и с посланника на Индия. Казват че най-трудната част е да намериш кой да ти плаща докато си там, защото държавата не им поема никакви разходи, освен квартира, ток, вода. Индиеца беше прясно пристигнал след 4 години в Германия. Правеше интересни сравнения между двете държави, често в полза на DPRK. Хората са душички.