Оцелели след аварията: Забравените кучета на "Чернобил"

45 четириноги са били осиновени само миналата година
8 юли 2019 20:30, Нели Христова
48
Оцелели след аварията: Забравените кучета на "Чернобил"
Снимки: Reuters

Когато четвърти реактор на ядрената електроцентрала в "Чернобил“ избухва, хората, които живеят 30-километровата зона около централата биват евакуирани. Властите не им позволяват да вземат своите домашни любимци със себе си.

Вместо това, пращат военни, които трябва да избият животните, оставени от своите стопани. Ала не успяват напълно. Днес в Забранената зона около "Чернобил“ живеят близо 600 кучета, а специални организации се грижат за тях.

Още по темата

"Имаше стотици бездомни кучета, когато започнахме програмата си. Всички те са потомци на онези четириноги, които са били изоставени след избухването на централата“, казва пред BBC Лукас Хиксън. Той е основател на Clean Futures Fund, организация, която трета поредна година пътува до "Чернобил“, за да ваксинира, кастрира и къпе кучетата в Забранената зона.

"Някои идват близо до теб, но не ти се доверяват. Сякаш усещат какво ще се случи. Като игра на полицаи и престъпници е“, обяснява  Мани Мичел, ръководител на контрола по животните.

Заради тежките условия, повечето кучета живеят около 4 години. Някои, които са късметлии, са намерили хора, които да ги третират като домашни любимци.

Люба, която работи в Забранената зона, е опитомила две от четириногите – немска овчарка, която се казва Мука, а второто куче жената описва като приличащо на малка черна овца, която се казва Матилда. За нещастие гладен вълк ги отмъква миналата година.

От тогава, Люба също помага на работниците от организацията да се погрижат за кучетата. Тя успява да ги примами, за да могат те да ги приспят със стрелички. Когато животното заспи, доброволците го прибират в клетка и го водят в клиниката, която се намира едва на 300 метра от избухналата централа.

"Тук проверяваме на колко радиация е било изложено кучето“, казва една от доброволките Кери О'конър

"Грижа се за тези животни така, както бих го направила и за онези в клиниката ми у дома. Не се притеснявам от радиацията. Когато изключиш лампите, те не светят в тъмното. Най-много да имат стрък трева, който е по-радиоактивен, заседнал в лапичките им. Но иначе те сами по себе си не са радиоактивни“, казва главният ветеринар Ангела Елия. Тя обяснява, че единственото, което трябва да се направи, е кучето да се подстриже, да се изкъпе и вече няма и капка радиация по него.

Четириногите биват кастрирани, ваксинирани и след като се възстановят, биват връщани обратно там, където принадлежат.

"Трудно е, защото искаш да ги отнесеш вкъщи и да им дадеш перфектният дом, но се налага да ги пуснем на мястото, където са свикнали да живеят. Сега те ще имат една идея по-добър живот“, казва доброволката Конси вон Гонтрад.

"От първия ден, в който започнахме да говорим за нашата програма за кастрация и ваксинация, започнахме да получаваме запитвания за осиновявания. За малките кученца, това беше втори шанс за добър живот“, споделя  Лукас Хиксън.

Така Челси се сдобива с Нобул, който сменя горите на "Чернобил“ с Флорида. Тя признава, че много хора са й се подигравали, че си е взела куче, което може да е радиоактивно и да свети в тъмното, но тя никога не съжалила за избора си.

Дженифър пък взима малкия Бодя в Питсбърг:

"Когато руснаците отиват да ги убият, те оцеляват. Неговите предци оцеляват, а сега и той има късмета да живее“, казва осиновителката.

Само миналата година, 43 кучета са били осиновени от "Чернобил“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекОще малко и ще кажеш, че японците трябва да са благодарни на САЩ за бомбите над Хирошима и Нагасаки. Ако си забравил, те те са паднали там случайно, а са пуснати нарочно, когато войната вече е приключила върху мирни градове.Колкото до снарядите с обеднен уран в Югославия, това са бронебойни снаряди, в които урана служи за сърцевина само поради това, че е много твърд. Тези снаряди се изстрелват само от наземна артилерия, не от самолети. Това означава, че са ги изсипвали с кошниците.
39
3
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Номер 36 (Лук не са яли)Глyпаво и необосновано сравнение. Радиацията нито в Хирошима, нито в Нагасаки не може изобщо да се сравни с трагедията в Чернобил. Може да се сравнят така наречените мpъcни бомби - Радиоактивни бомби основното им свойство на което е силната радиация, не взривната вълна.Урановите снаряди използвани от НАТО съдържат обеднен уран.Той е изключително здрав метал и е безопасен - използва се в броните на американските танкове - танкистите биха били изложени на опасност.
38
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Цветан (номер 40)Ами покрай Чернобил има обилна флора и фауна.Там растат едни особени гъби, наричат се радиотрофични гъби.Еволюирали са, напълно в съответствие с теорията на Дарвин по такъв начин, че се хранят с радиация. Тоест, директно усвояват енергията от всички излъчвания.А защо не уточняват кучето с колко глави е?
37
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: "Гошу"Я не обиждай пенсионерите!Като са пенсионери, да не си мислиш че нямат пари за нов лаптоп и компютър?Освен това има пенсионери, които знаят повече от тебе за компютрите.И понеже се досещам какво имаш предвид, един съвет ако мога да си позволя: Моля, уточнявай за кои точно пенсионери става въпрос."Всички магарета имат уши. Иванчо също има уши, следователно - Иванчо е магаре".
36
3
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Откакто пенсионерите си купиха лаптопи и PC-та за по 100 лева коментарите станаха непоносими :) И Иначе сериала показа на 100% апаратчиците и номенклатурата как е постъпила. Прочетете коментарите в IMDb, там само руснаци, украинци и беларусци са коментирали, живи свидетели на трагедията и ще видите какво пишат за сериала.
35
0
 
4
 
! Отговори
Цветан преди 4 години
А кво ядат тия кучета
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27Ми ако беше прочел мляко повече от заглавието щеше да разбереш че точно за тях става дума.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите както винаги балканска трагедия в две части.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много странен хуманизъм у тези еколози ли са какви са.Иначе уродливи и други индивиди получават пенсии и помощи но не съм чувал да посягат на размножителните им способности. Трябва да им казват: Ако искаш помощ, първо преминаваш през процедурата и с документа получаваш помощ.
31
4
 
6
 
! Отговори
Лук не са яли преди 4 години
До Ала_БалаЗабравят не само Хирошима, а и нещо, което порази с радиация не само съседна Сърбия, но и България: бомбардировките с обеднен уран на американките лешояди и последвалия ги взрив на ракови заболявания.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе журналясти, докога ще ни занимавате с някаква пропаганда?100 години ще минат, само ще плюете върху гробовете и нещастието на хората.Разбира се, тихо прикрито със статия за кученца, котенца и тн подобни.
29
1
 
10
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Добър живот получават след кастрация! (равносилно на унищожение). Оставете природата сама да се справя, поне там. Човекът е излишен в екосистемите, не друго.
28
1
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
НЦРРЗ и АЯР
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравените кучета отдавна са но ония сват от старост
26
4
 
15
 
! Отговори
Спец преди 4 години
Айдеее бе, народа 50 години си игра с радиацита от времето на Мария Кюри без да има никаква идея че е вредно...Партита с радиационни фокуси , в САЩ по време на бомбените опити децата са се събирали да гледат "гъбите" .... А японците даже по-умни станаха оттогава.Нищо ви няма, само ревете
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
21.. направо позна..Но то от къде да знае детето!-:)
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18.. казах нея година защото е било в минало време и се е отнасяло за тогав.а не е било " тази"! И още нещо.Не сме в училище та да гоним запетайките Ок? И не съм ти никакъв " пич" ! Тук се пише всякак ако не знаеш и е явно че не знаеш! Важното от написаното е да те разбере всеки средно интелигентен българин. Щом си ме разбрал значи си ме разбрал! Има хора пишещи със запетайките "романи " и пак нищо не разбираш. Щом си ме разбрал ок!-:)
23
7
 
16
 
! Отговори
асдаа преди 4 години
Стига вече лъжи!!!АЕЦ Чернобил спира работа чак декември 2000 година - след 14 години от аварията.Тъпите хохли я използваха още 9 години след като се отцепиха от СССР.Що не я спряха още 1991-ва година??? Така че тъпите кучета вероятно са от 2000-та година и от живеещите в района.
22
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, стига с тоя Чернобил бе! Бе, как не ви омръзна, вече 2 месеца само за това да пишете!? Кой, изобщо плаща за цялата тая дандания?Ловя бас на каквото искате, че авторите на подобни статии, точно до преди месец-два не са били и чували за Чернобил, или ако са чували нещо са си мислили че това е нещо черно някъде по света.Добре, разбрахме! Болшевиките са гадини, атомите централи са опасни,САЩ не са хвърляли атомни бомби, Русия е за закриване! А, спрете се вече! Всичко разбрахме!
21
1
 
23
 
! Отговори
Еко преди 4 години
Благодарение на тоталната липса на хора Чернбил се е превърнал в една от много редките вече на Земята и единствен в Европа "девствен резерват. Уникално място в което природата естествено се е възстановила от човешкото посегателство. Проучванията доказаха , че няма никакви мутации в животинския и растителитен свят, а точно обратното те са в отлично здраве и баланс. Очаквам с нетърпение да позволят свободен достъп.