Туристическа дестинация – градът, който може да ви докара рак

Десетки души посещават пълния с азбест Уитнуум
12 юли 2019 19:30, Нели Христова
10
Туристическа дестинация – градът, който може да ви докара рак
Снимка: Instagram

Така нареченият "черен туризъм“ кара хората да ходят къде ли не, но най-вече на опасни места, които могат и да бъдат смъртоносни. Една от нашумелите дестинации е изоставен миньорски град в Австралия, но... там дори и въздуха може да убие туристите.

Още по темата

Жителите на Уитнуум го напускат през 70-те години, след като високи нива на азбест убиват хиляди миньори. През 2007 година, властите преценяват, че мястото е толкова опасно, че премахват името му от картата, а електричеството до него е прекъснато. Но въпреки това, туристите успяват да го намерят, за да си направят снимки до изоставените сгради, които да публикуват в социалните мрежи.

Снимки показват как семейства си правят екскурзия до града, приятели къмпингуват край къщите, а някои дори плуват в езерото със своите домашни любимци. Ала най-често туристите публикуват кадри със знаците, които ги съветват да не влизат в опасната зона.

Според експертите градът никога няма да се възстанови от замърсяването, а нивата на азбест във въздуха все още са ужасно високи.

"Искам хората да знаят, че когато мястото е затворено през 1966 година, 3 милиона тона отпадъци азбест са останали в дефилето край града. Дори едно влакно от тези отпадъци може да бъде фатално, така че районът никога няма да бъде почистен и обитаван отново от хора“, казва министърът Бен Уайът пред туристическият сайт 9Honey.

Той съветва всички, които искат да посетят призрачният град, да не го правят.

"Тези табели не са там за декорация или за да ги добавите в Instagram колекцията си. Те предупреждават за сериозен риск за здравето ви“, допълва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наркомани
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Панелите от азбест също ги има.Постройки от тях все още.Стъкленпамук - топлофикация да каже.Еднауранова фабрика над София, бди денонощно.Уредите-всичко е в норма.Днес поставят станция за прахови час-тици в зелена част на София.Предпо-лагам,манипулирана.Все хубави работи.
6
0
 
9
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Пълно с болни хора....с главата де! И особено в "цивилизования" свят!
5
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
След тази екскурзия ви приканвам да посетите и Туле.Ваш: Один
4
2
 
15
 
! Отговори
Жо преди 4 години
АЗБЕСТО-ЦИМЕНТОВИТЕ или етернитовите тръби са гордостта на социалистическата индустрия. Представяни на простия народ като тръби, които не ръждясват, те масово се монтират по водопроводните мрежи на времето на Тодор Живков. Самият той тържествено открива производството им в циментовия завод в с Бели извор, Врачанско.В последните години в София те масово се подменят с ПВЦ тръби.От 4 000 км водопроводна мрежа в София са останали около 750 км етернитови тръби в крайните квартали.
3
2
 
3
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Абе да си се опрааат у пустинията. Нека се обади нашия дето живее там да ни каже какво е положението.Ай поздрави от слънчева Норвегия
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега като знаят да не би навсякъде да са сменени азбестовите тръби?
1
4
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Всички водопроводи у нас от соца са с азбестови тръби. Ама комунистите от къде да знаят че азбеста е опасен.