По-малко калории - по-здраво сърце. Защо е така?

Рискът от възпаления, свързани с рак, също намалява
Обновена: 13 юли 2019 16:24 | 13 юли 2019 16:23, Веселина Йорданова
6
По-малко калории - по-здраво сърце. Защо е така?
Снимка: flickr

Специалисти от университета Дюк в Северна Каролина установиха, че ако ежедневният калориен прием се намали с около 300 калории, се подобрява функционирането на сърцето и се намалява рискът от сърдечносъдови болести, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 218 здрави участници под 50-годишна възраст. През първия месец от изследването доброволците се хранели 3 пъти дневно. Това позволило калорийният им прием да се намали с една четвърт.

При това те избрали един от 6 хранителни режима, изхождайки от културните си предпочитания и потребностите си. След това на участниците било предложено да се придържат две години към въпросния хранителен режим. Те ограничили приема на калории със средно 12 процента.

Резултатите показали, че участниците намалили телесното си тегло с около 10 процента, като отслабването било до голяма степен свързано с намаляване на мастната тъкан.

Освен това бил намален броят на биомаркерите, свързани с риск от метаболитни заболявания и хронични възпаления, допринасящи за развитие на рак, сърдечносъдови болести и намаляване на когнитивните функции.

По мнението на учените, дори хората със здравословно телесно тегло или с няколко килограма излишно тегло могат по този начин да нормализират кръвното си налягане, нивото си на холестерола и кръвната захар. (БТА)


6
Още от Ако щете - вярвайте
Любими храни, образуващи газове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ядем си сланинка и пражено с мас и си ми е екстра!
3
3
 
11
 
! Отговори
Смях преди 3 дни
И с какво храни са ги хранили тези доброволци, при положение, че в тази страна няма храна без ГМО? Самият факт, че живееш и се храниш там, си предразположен на по-голям риск от сърдечни и други здравословни проблеми, например многото разновидности на онкологичните заболявания. Айде, мерси с такива изследвания!
2
12
 
5
 
! Отговори
Северозапад преди 3 дни
Мандръсам редовно и нямам никакви проблеми с дупките на колана!
1
4
 
24
 
! Отговори
Минко 65 преди 3 дни
Една ракия - 230 калории! На ден пиех по две! С мезето - най малко 500! Спрях ги, спрях да поставям захар в кафето и не съм се теглил, но обиколката на колана спадна с около 7-8 см! И президента на какъв ми се прави?! Хванах един лост и направих повече от него.