4 август, 1944 година: Последните часове на Ане Франк?

На тази дата Гестапо арестува семейството й
Обновена: 5 авг 2019 19:36 | 5 авг 2019 19:13, Нели Христова
26
4 август, 1944 година: Последните часове на Ане Франк?
Снимки: Reuters

На 4 август 1944 година семейството на Ане Франк е предадено. Гестапо нахлува в дома им в Амстердам, където те се криели в продължение на две години, и ги отвежда в концентрационен лагер. В този ден дневниците на Ани спират. Тя не успява да запише последните си часове, но авторът Джонатан Майо успява да ги пресъздаде.

4 август 1944 г., 6:45 часа

В Амстердам е мъгливо. На втория етаж в къщата на улица „Принсенграхт“ №263, където семейство Франк се укрива, малката Ане още спи в легло. Толкова малко, че са нужни два стола в края му, за да опъне краката си. Това е ден 761 в укритие за 15-годишното момиче.

На стените висят снимки, изрязани от британски списания. На леглото до нея спи 55-годишният лекар Фриц Пфефер. На етажа над тях огромният будилник на Аугусте ван Пелс започва да звъни и всички се събуждат. Ане изчаква кротко съпругът на Аугусте да излезе от банята. Има строго разписание за къпане и обличане в този дом.
В съседната стая са нейните родители и най-ценното й нещо – дневникът, който започна едва няколко седмици преди да се скрият.

7:00 часа

В далечината, часовникът на църквата отбелязва часа. Неговите звуци, ден и нощ, контролират живота в дома, ала единствената, която харесва камбаните му, е Ане.

17-годишният Питър ван Пелс слиза по стълбите, както всяка сутрин, за да провери дали складът е подсигурен, след като е бил обиран два пъти. Там Ото Франк, който има бизнес с подправки, държи стоката си. Складът е привлекателен за крадците – подправките струват скъпо, а в Амстердам черният пазар е добре развит. Сега бизнесът на Ото Франк се ръководи от Виктор Куглер и Йоханес Клайман, мъжете, които построили скривалището за своите приятели евреи.

7:15 часа

Вратата на банята се отваря и мистър Ван Пелс излиза от там. Фриц Пфефер се измъква от леглото и се запътва натам. Ане отваря прозореца, за да пусне свеж въздух, докато него го няма.

8:00 часа

Всички в скривалището са добре информирани за хода на войната, благодарение от малкото нелегално радио на Пелс, което успява да прихване BBC. В осем часа сутринта е първият бюлетин, който те могат да чуят.  Гласът от радиото съобщава, че френският град Рен е в ръцете на американската войска.

8:20 часа

Три удара по пода на стаята на Ван Пелс сигнализират на Ане, че закуската й е готова. Стаята на мъжа се ползва също така и като кухня. Тя взима купичката си и отива да закуси. Има едва няколко минути да приключи и да почисти стаята си, преди работниците в склада да пристигнат. Никой от тях не знае, че в къщата има хора, които се укриват. Всички в тайната квартира трябва да са възможно най-тихи. Те дори не могат да използват тоалетната, защото тръбите издават звук.

8:30 часа, офисът на Гестапо

Телефонът звъни. Вдига го офицерът на СС Юлиус Детман от отдел IV B4, който е отговорен за арестуването на евреи. Достоверен източник му казва, че има хора, които се укриват в къщата на „Принсенграхт“ №263.

През това време тайната квартира е тиха. Работниците в склада пристигат на работа. Семейство Франк е забучило носове в книгите си. Ото обича Чарлз Дикенс, а в едната си ръка държи речник на английски, за да подобри езика си. Книгите в библиотеката са донесени от помощници, които ги снабдяват и с храна.

9:00 часа

Звукът от пишещи машини и телефони прикрива шумовете от горните етажи, но въпреки това, всички, които се укриват, все още ходят по чорапи, просто за всеки случай.  В продължение на две години, само една от работничките знае, че над тях живеят хора. Нейната работа е също да ги снабдява с продукти от магазина и с мляко. Майп Гайс се качва, за да събере поръчките на всички. Ане отчаяно иска да си поговори с нея и жената й обещава, че ще проведат своя разговор след като се върне с покупките им. В дома си Майп и съпругът й укриват млад студент, който отказал да се закълне във вярност на нацистите.

9:45 часа

В малката стаичка на Питър ван Пелс Ото Франк дава на момчето диктовка, за да подобри английския му. Поощрен от сестрите Франк, Питър учи различни езици, математика и дърводелство. На стената е опряно колелото му, което момчето се надява някой ден свободно да кара.

10:45 часа

Пред къщата на „Принсенграхт“ №263 се появяват няколко членове на Гестапо, облечени в цивилни дрехи. Те говорят с бригадира на склада Вилхем ван Маарен, който е заподозрял, че в другите стаи се укриват хора, след като е видял купичката на котката мистериозно да се пълни с вода. Няколко пъти е посипвал брашно по пода, за да види дали някой оставя отпечатъци. Той сочи стълбите. Един от офицерите на Гестапо остава в склада. Другите тръгват нагоре.

10:47 часа

Майп Гайс вижда мъж, който държи пистолет. „Стой мирно“, крещи той.  Виктор Куглер излиза от офиса си. „Кой е собственик на тази сграда?“, крещи офицера на Гестапо. „Току що я наехме“, отговаря Куглер. Майп крие парите и купоните, с който трябва да пазарува за осмината души, живеещи по горните етажи.

10:55 часа

Един по един Куглер отваря празните офиси за офицера. Той настоява да види и останалите стаи от сградата. Докато двамата оглеждат целия първи етаж, над главите им Ото чува странен шум, но не го смята за заплаха. Той продължава с урока на Питър.

11:10 часа

Офицерът настоява да види и втория етаж. С пистолет, опрян в челото му, Куглер няма друг избор, освен да започне да се качва по стълбите. Масивните кубинки на гестаповеца удрят по дървения под. На долния етаж, Майп чува как съпругът й Жан пристига. Тя го спира бързо, преди да влезе в офиса, подава му торбата с обяд, а вътре са парите и купоните. „Нещо не е наред тук“, казва тя. Мъжът й веднага я разбира и изчезва.

11:40 часа

Офицерът на Гестапо не открива нищо. Той стои пред голям рафт за книги. Зад него се намира скривалището. Сърцето на Куглер е в петите му. Тогава, офицерът се опитва да го премести и мъжът разбира, че семейство Франк и останалите са били предадени. Рафтът се премества, а зад него се разкрива сива врата. Офицерът я отваря и открива стаята на Едит и Ото Франк. Майката на Ане стои на масата, без да помръдва. Устата на Куглер е пресъхнала. Дори не може да изкрещи „Гестапо!“.

„Ръцете горе!“, крещи мъжът с пистолета. Едит винаги е мечтала да замине за САЩ след войната. Но дошъл и краят на тази мечта. Друг войник от Гестапо води Ане и сестра й Маргот. Те застават до майка си с ръцете зад тила.
На горния етаж Ото проверява диктовката на своя ученик и му прави няколко забележки, когато чува тичане в коридора. Никой не трябва да вдига толкова шум по това време на деня. Изправя се, а вратата зейва отворена и въоръжен мъж застава пред него.

12:05 часа

Всички са взели своите раници, които били приготвени за спешни случаи. Един от полицаите на Гестапо е в офиса на Майп, когато офицерът влиза.

„Не се ли чувстваш като мръсна предателка, че помагаш на тези евреи?“, пита той. Тя не помръдва. Следват множество заплахи, включително, че ако се опита да избяга, ще арестуват мъжа й.

„Той не знае нищо, не го докосвайте!“, крещи тя. Някак гестаповците решават да я оставят да си тръгне, без да я арестуват.

12:30 часа 

Камион спира пред „Принсенграхт“ №263.

12:45 часа

Семейство Франк,  Фриц Пфефер и семейство Ван Пийл са качени на камиона. Гестапо арестува и  Виктор Куглер и Йоханес Клайман. Куглер минава край Вилхем ван Маарен. Чуди се дали той не ги е предал. Събрала се е малка тълпа от хора, които наблюдават случващото се.

За първи път от две години Ане излиза на слънчева светлина с раницата на гърба си. Тя знае каква е съдбата й.

Вратата на камиона се затваря след нея...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Вече се бях притеснил, от няколко дни не сте заработвали шекели с измислици и публикуване на лъжи.
15
2
 
4
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Платена статия на поддлогите юдейски с цел да се използват човешките качества като състрадание срещу християнина. Зиониста е ортак на дявола, той не знае що е милост, състрадание, прошка. По думите на Рудолф Хьос - комендант на Аушвиц, много от тях преди да влязат под "душовете" са бутали хартийки в ръцете на гардовете. Какво пишело на тях ли? Имената и адресите на други еввреи и къде се укриват за да бъдат заловени и също докарани тук...... Няма такава злоба никаде по света, не няма...
14
1
 
10
 
! Отговори
kukla преди 4 години
Абе по мое време имаше и едно момиченце от Ленинград, и то с дневник. И други сигурно е имало. Ама сега има само Ане Франк. Другите деца с дневници не са интересни.
13
6
 
2
 
! Отговори
Перверзник преди 4 години
Ан Франк се е бръснела путенцето за да и го лиже бойфренда.
12
5
 
2
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Почвало Варшавското въстание - заради лъжите на англичаните. Какво общо има фанатизма на поляците със смъртта на едно невинно момиче. Ву лгария не случайно е най- жалката страна в Европа.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Химикът Гермар Рудолф прави изследвания на почвите в концлагерите където са заровени телата и пепелта на милиони убити от така нареченоия "Холокост" и не открива никакви следи от човешки останки. Криминалистите само от парче кост намират доказателства, а там са заровени милиони човешки останки и той не открива и следа от човеки останки. За този научен резултат е вкаран в затвора в Германия. Защо просто не са назначили комисия от химици да повтори изследването и да докаже истината за "Холокоста"?
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A защо в повечето демократични страни в ЕС редица професори, учени, общественици,писатели журналисти, историци са осъдени на затвор и много от тях още лежат в затвора защото са изразили различно мнение за така наречния "Холокост", или защото научните им изледвания са дали недемократичен резултат. Нормално ли е при деморкацията да вкарват в затвора за изказване на мнение или за резултат от научно изследване.
9
11
 
3
 
! Отговори
Wiederbetaetigungsge преди 4 години
В някои страни оправдаването на зверствата на фашистите и отричането на Холокоста се наказват със специален закон до 10 г. затвор. Със сигурност това са Германия и Австрия, но мисля, че и Франция. Трябва да направя справка за други европейски страни. Тук се навъдиха разни излезли от мрака дечица на недобити фашаги. Май е време да приемем и ние някакъв закон, за да запушим гнъсните им устенца. Като правило преди 20 години тези са адмирирали бурно" Партията и правителството и лично другаря Живков"
8
3
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарят Ото сам призна, че е фалшифицирал дневника на дъщеря си, за да изкара някой шекел в повече.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първи август 1944 година започва Варшавското въстание срещу немската окупация. Въстанието е потушено с кръвта на стотици хиляди поляци, повечето цивилни. Варшава е срината със земята и е в пламъци.Въпросът ми е: С какво Ане Франк е по-съществена историческа трагедия и кой тук преценява какво да се мълчи за близката европейска история?
6
2
 
18
 
! Отговори
Рави Рави преди 4 години
Сега холандците да изплатят 100 000 000 000 на клетите евреи...
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тя не успява да запише последните си часове, но авторът Джонатан Майо успява да ги пресъздаде."И с това започваш да четеш фалшивите новини.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно заличаване на цска, комунистите, далаверата ,наще хора, червените пиявици, сесесере ,русия, шуробаджанащината ето тогава ще се оправят нещата в бегето
3
1
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
А фондацията, на която принадлежат авторските права, наскоро започна да твърди, че бащата също е съавтор на дневниците, за да може да скубят още от преиздаването им. Работата е там, че в ЕС авторските права се погасяват със 70 годишна давност от смъртта на автора, т.е в случая на 4 август 2014 г. Обаче понеже баща й е починал през 80-те, ако той е съавтор, правата се погасяват през 2050 г. Случилото се с нея е трагедия, но фондацията безсрамно прави кинти от нейното нещастие...
2
0
 
1
 
! Отговори
10 преди 4 години
До Доктор Сър ПичукИ все пак , докторе не Ви го пожелавам !
1
5
 
30
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 години
Ане Франк е починала в лечебницата на един холандски трудов лагер от инфекция от коремен тиф. Престанете с тия лъжи за концлагери, газови камери и други медийни измислици... Последният ден на Ане Франк е бил 31.03.1945, а не 04.08.1944.