Руснак можеше да е първият човек на Луната, но защо САЩ победи?

До 1966 г., СССР държи всички козове в ръката си, но...
Обновена: 7 авг 2019 09:55 | 7 авг 2019 09:09, Нели Христова
403
Руснак можеше да е първият човек на Луната, но защо САЩ победи?
Снимка: Wikipedia

На 20 юли 1969 година американците постигат една мечта, по-стара дори и от цивилизацията – хора да стъпят на повърхността на друг свят, отвъд Земята. Но ако е имало нация, за която светът е бил сигурен, че може да постигне този успех, то това е бил Съветският съюз.

СССР винаги е бил пръв – в това да изстреля първия сателит, да направи първата совалка с екипаж, да прати първия човек в Космоса, първата жена, а след това първата разходка.

След пожара на Аполо 1 изглежда сякаш Съветският съюз ще развее първи знамето си на Луната. Но така и не се доближава до нея. Защо? Отговорът се крие зад едно име - Сергей Корольов.

Много преди човечеството да прескочи границите на гравитацията, има шепа учени, разпръснати по целия свят, които създават това, което днес познаваме като наука на теоретичната астронавтика. И въпреки че тя има много общо с теориите на Нютон, много притеснения и съображения се появят с идеята за полет в Космоса. За разлика от пътуването на Земята, този извън атмосферата на планетата ни изисква: източник на гориво, който да се задвижва при липсата на атмосфера, непрекъснато ускоряване за дълъг период от време, материали, които да предпазят хората от радиация, налягане, температура и суровия вакуум на Космоса и да се изчисли, как да се максимизира полезния товар, като горивото и ракетната маса останат константни. 

Няколко души се борят с разрешаването на тези проблеми сами – Робърт Годар, Робърт Естнау-Пелтерие и Херман Оберт, който бил ментор на младия Вернер фон Браун. Но най-близо стигнал Константин Циолковски, който първи разбрал връзката между консумираното ракетно гориво, масата, тягата и ускорението. Той допринася повече от всеки друг за развитието на космическия полет. И докато Годар бе американец, Естнау-Пелтерие бил французин, Оберт бил германец, то Циолковски цял живот остава в СССР.

Той умира 1935 година, но оставя огромна следа в Русия и вдъхновява, и ръководи Сергей Корольов, който винаги е мечтаел да пътува до Марс. Именно той през 1933 г. пуска първата съветска ракета с течно гориво и първата ракета с хибридно гориво.

Но през 1938 година Корольов става жертва на Голямата чистка на Сталин. Той е затворен в ГУЛАГ и остава там до 1944 г.

След края на Втората световна война космическите програми както на СССР, така и на САЩ са подсилени от пленените немски учени. Докато американците държат в ръцете си някои от най-големите умове на Германия, руснаците успяват да докопат записки и рисунки за производството на V-2, направени лично от Хелмут Грьотруп.

Но Съветският съюз има предимство – работата на Циолковски. Комбинацията между германската технология V-2, теориите на Циолковски и мозъкът и въображението на Корольов, била перфектната рецепта за успеха на СССР в надпреварата за Космоса.

През 1945 година той започнал да разработва ракетни мотори. По-късно бил отведен в Германия, за да възстанови ракетната технология V-2. През 1946 година вече бил начело на група германски учени, сред които и Грьотруп, които трябвало да разработят програма за ракети и снаряди. Корольов е назначен за главен конструктор на ракети с далечен обсег. До 1947 г. неговият екип изстрелва ракети R-1 - перфектни копия на немските V-2.

Разбира се, американците правят абсолютно същото, но докато те просто копирали технологията,  Корольов я усъвършенствал.

До 1949 година СССР вече изстрелвал ракетите R-1, създадени от някога репресираният от Сталин учен. Но той вече мислел по-далеч – за ракетата R-3 с обсег 3000 километра, достатъчни да стигне от Великобритания до Москва. И отново благодарение на него, през 1957 година, руснаците изстрелват първата междуконтинентална балистична ракета R-7. Тя можела да носи съветска атомна бомба от Санкт Петербург до Ню Йорк.

Възползвайки се от славата си, Корольов иска да използва R-7 за да изстреля сателит в Космоса. Комунистическата партия изобщо не е заинтересована, докато САЩ не обявяват, че ще инвестират милиони долари за изстрелването на сателит. За по-малко от месец Корольов вече е проектирал, конструирал и изстрелял Спутник-1.

4 октомври 1957 година – космическото съревнование официално започва

Умът на Корольов е извел човечеството извън границите на гравитацията на Земята и в орбита около нея. Неговите постижения били прекалено големи, за да бъдат пренебрегнати международно. По-малко от месец след Спутник-1, Спутник-2 потегля към Космоса заедно с кучето Лайка на борда си.

Следва сложният Спутник-3, оборудван със записвателно устройство и сложни научни инструменти. Излита през май 1958 година и демонстрира пълната сила на съветските възможности в битката за Космоса. Сега очите на  Корольов и екипа му са вперени в Луната. Той преработва ракетата R-7, за да я изстреля извън орбитата на Земята.

Въпреки липсата на финансиране, натиска на времето и липса на възможност за тестване на хардуера, Корольов е устремен към изстрелването на ракетата. На 2 януари 1959 година Луна-1 стига спътника ни, но прелита край него, вместо да се приземи на повърхността. На 14 септември същата година Луна-2 полита и се превръща в първия обект, сътворен от човека, който каца на Луната. По-малко от месец по-късно Луна-3 прави първата снимка на далечната страна на спътника ни.

Съветския съюз напредва, докато САЩ успява само да го догонва

А мечите на Корольов растат – той се стреми към първото меко кацане на Луната, а след това – Марс и Венера. Но най-голямото му желание било хората да стъпят навсякъде, където ракетата може да ги отведе.

В началото на 1958 година той започнал да разработва кораба Восток – напълно автоматизирана капсула, която можела да побере човек. През 1960 г. прототипът вече бил готов и изстрелян. Той обикаля орбитата на Земята 64 пъти, преди да падне. А на 19 август същата година, кучетата Белка и Стрелка политат към близката орбита на Земята и още повече – успяват да се върнат. Те се превръщат в първите живи същества, които са полетели в Космоса и са се върнали.

Дошъл и паметният ден – 12 април 1961 година. Корольов успял да модифицира R-7 и изпратил Юрий Гагарин в Космоса – първият човек, прескочил ограниченията на гравитацията и обикалял в орбита около Земята. Последвала го и първата жена космонавт – Валентина Терешкова.

Сега Корольов искал да прати не един, а много хора в Космоса и след това – на Луната. Веднага след успешната мисия „Восток“, той започнал да работи по „Восход“. Супер ракетата N-1, толкова голяма, колкото „Сатурн V”, можела да побере трима души на борда си, да се приземи гладко и да се върне обратно на Земята. На 12 октомври 1962 г. Владимир Комаров, Константин Феоктистов и Борис Егоров обикалят в орбита 16 пъти с Восход-1.

Пет месеца по-късно, на борда на Восход-2 е Алексей Леонов – той успява да направи първата космическа разходка.

Всички предпоставки са налице. През октомври 1967 година,руснаците вече трябва да са стъпили на Луната.  Корольов вече работи по космическия кораб „Союз“. Той трябва не просто да качи хората на спътника ни, но и да изпълни мечтата на Циолковски, хора да бъдат изпратени на Марс.

Но не било писано да се случи

На 5 януари 1966 година Корольов влиза в болница за рутинна операция. Девет дни по-късно умира от усложнения, заради рак на дебелото черво.

След смъртта му всичко за Съветския съюз започва да пропада. Първият полет, проведен под зоркия поглед на наследника му Василий Мишин приключва по най-лошия възможен начин – с първата смърт в историята на космонавтиката. След това, смъртта се превръща в нещо нормално. Гагарин умира при тестови полет през 1968 година. Мишин се пропил. Множество ракети N-1 се взривяват през 1969 т.

Ако не беше неочакваната смърт на Сергей Корольов и грешките на неговия наследник, Съветският съюз можеше първи да развее знамето си на Луната. Това е единствената причина, поради която САЩ успява да ги догони и в последствие – да ги задмине.

Да, СССР постига някои малки цели – първият роувър на Луната, първите безпилотни кацания на Марс и Венера през 70-те. Но голямата награда бе взета от САЩ, а историята показва нещо много просто – понякога един човек може да е разликата между успеха и неуспеха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
0
 
33
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Навремето излезе една информация в САЩ за управлението на НАСА за времето на началото на започващото съревнование за овладяването на космоса, та начело на НАСА били поставили човек който като всеки американец е практичен, а този бил още по практичен и ползите, истинските печалби от работата в космоса му се виждали много несигурна и далечна работа и същият от бюджета на НАСА отклонявал огромни средства за по практични и печеливши дейности и всички били доволни до момента на изненадата 12. 04.1961
303
0
 
34
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Боби4. МС-21 ще се купува от РФ и Китай 110% това са няколко стотин самолетаА Боинг още не може да повдигне В-737МАХ след 2 катастрофи даже пострада имиджа на раждащия се В-777Х5. Умнико да ти каже един малък факт за Титана - За да няма пукнатини се обработва във Вакум - 2-3 завода в света има такива и колко струва строителството даже не питай6.Знаеш ли оказа се че доста фирми не признават дипломи от провинциалните Университети в САЩ - Направо нямам думи
302
1
 
34
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Боби1. Северния морски път е с 2000км по-къс от този през Суетския канал - Ледоразбивачи2. Япония реши повече ядрени реактори да не строи както и Германия - ВЕИ перките на брега въпросното Цунами 2011 ги удари директно. Продължиха да работят след отводняване3. РФ не е морска сила? Въпрос колко страни имат подводници с ракети изстрелвани от подводно положение знаеш ли? Само в Черно море РФ има 7 Варшавянки очакват се още. Да не са ядрени но за затворено море не ти и трябват(обсег до 2500км)
301
1
 
34
 
! Отговори
Всъщност... преди 4 години
... Америка и Русия ще си мерят пи... хм , ракетите вечно . Управниците и на двете страни имат нужда една от друга . И на двете страни им е нужен " враг" за да сплотяват простолюдието си и за да го ентусиазират да работи здраво за тяхната изгода......а за останалите плебеи като българите им остава единствено по такива новинарски сайтове да се вживяват в някакви си измислени роли с надежда да закачат поне малко от славата на тези две страни.С капак от кофа в ръка мислейки се за Кап. Америка...
300
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако, ако баба ми бе мъжка щеше да ти го натръшка. Ушанките най обичат думите ако и ще.
299
1
 
37
 
! Отговори
янко илиев преди 4 години
вижте с какви заеми жржеят и двете сили .и тогава водете спор . на чужд гръб лесно се живее
298
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можеше но разбраха че е безмислено както и мечтите за марс ! Човек не може да съществува без земята !! Разберете го това един път за винаги !
297
6
 
38
 
! Отговори
До Боби преди 4 години
4. Като се появи МС-21 какво ще стане.Това е един самолет,който може да се конкурира само с най-малките модели на Боинг. Най-много да се съревноват с Бразилия и Канада. Но нищо чудно да се случи като с провала Суперджет 1005. Ще си набавят Титан откъде са си набавяли и преди, по време на Студената война.Да не мислиш, че само в Русия се произвежда.Но потвърждаваш че Русия се гордее с това, че суровинен придатък6.Със сигурно се намират. Ама колко 5-10-20. Поне 4цифено число? В САЩ са над 500000
296
7
 
38
 
! Отговори
До Боби преди 4 години
1. Колко на север и къде да ходят? Задължително трябва да имат 20 ледокопа, за да ходят зимата до Ноум ли, защо? Както си казал по-долу имат колкото им трябват2.Ще строят я. Имат бая да компенсират. Нека да стигнат малка Япония поне, пък тогава мисли за САЩ3. Точно не са морска сила.Даже са след Китай а по надводни кораби и след Британия, Франция, Япония. Но дори и с тяхната гордост подлодките са след САЩ. Затова и разни бази като в Тартус са безсмислени. Там са на милостта на НАТО
295
8
 
40
 
! Отговори
Саманта Габриел преди 4 години
А можеше човечеството да обедини усилия в борбата за покоряване на нови звезди в космоса. Тогава можеше днес да извършваме междугалактически полети. Но докато има капитализъм това ще бъде невъзможно. Разделяй и владей не е рецептата за покоряване на космоса.
294
5
 
38
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До БобиКолко бойни кораби имат САЩ и Русия. Колко подводници - колкото им трябва РФ не е глобална морска сила все ощеКолко мигранти от Русия има в САЩ и колко от САЩ в Русия. - има не като да няма.Koлко американски университети има в топ 100 и колко руски - колко западни страни освен собствени дипломи нарочно не признават чужди - А Всички западни страни - Що така бре Миме? Политика майна много тънка политика. Но всеки Мозък до който се докопат дори и с основно образование се Купува веднага.
293
4
 
37
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен1. На САЩ не им трябват Ледоразбивачи Вярно но без ледоразбивач боен кораб на север не може да припари за това поръчаха 3 нови2. Да 99 реактора но от колко години няма построен нов? А РФ колко строи/подменя у дома и по света3. Споко МС-21 заедно с двигателя ПД-14 до една година влизат в експлоатация въпреки директните санкции на САЩ до 10 години следват още двигатели на тази база и нови по-тежки самолети Как смяташ какво ще стане след 5 години да врътнат канчето на Титана?
292
5
 
40
 
! Отговори
Можеше ама не е преди 4 години
Налейте по един Боярщник , поручик Галицин!
291
2
 
38
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Боби"Сравняваш едно към гьотере"стандартно излитане ПВО МиГ-29А - 1*1500л керосин, 2*Р-27Р и 4*Р-73МиГ-29Схх - 1*1500л, 4*Р-77 и 2*Р-73МиГ-29К/МиГ-35 - 1*1500л, 4-6*Р-77 и 4-2*Р-73И МиГ-29 и Ф-35А не могат без включване на форсаж да достигат свръхзвукФ-22, Еврофайтър(6 ракети ВВ) , Су-35С(6 ракети ВВ), Су-57(независимо от кой да е от двата типа двигатели) без включване на форсаж достигат свръхзвук
290
3
 
37
 
! Отговори
Руснак преди 4 години
Ех де и унас да имаше боза магаренца или поне черги през 1933 Ами то канибализъм гулак и петолъчки ....
289
1
 
37
 
! Отговори
До Боби преди 4 години
То и коментар 357 пакДа взема и аз да задам въпроси:Колко бойни кораби имат САЩ и Русия. Колко подводници.Колко мигранти от Русия има в САЩ и колко от САЩ в Русия.Koлко американски университети има в топ 100 и колко руски
288
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Защо са им на САЩ много ледоразбивачи. Да не би половината им територия и ресурси да са отвъд полярния кръг и достъпни през заледено море2. САЩ имат 99 ядрени рекатора 1-во място в света.Знаеш ли колко има Русия 34.4то място след Франция и Япония3.Голяма гордост че изнася първичн продукт на добив като титана.След това ги внася под формата на самолети Бойнг.В тая връзка колко самолета произвежда Русия и колко САЩ а колко коли. На другите ти въпроси защо не отговориш ако знаеш отговорите.
287
2
 
33
 
! Отговори
До Боби преди 4 години
Сравняваш едно към гьотереС колко гориво е бил Миг 29 в за тази скорост. С колко Ф-35. С колко и какви ракети е Миг-29.Щото ако е с две за близък с бой в двата крайни пилона е доста различно от пълен комплект. Изобщо поредно изсмукано сравнение
286
2
 
33
 
! Отговори
До Боби преди 4 години
1. Като ще е А варинта защо споменаваш, че каца на самолетоносач2. Евреите като всяка модерна армия използват модерни оръжия. Но за да целят цели в дълбочината на Сирия като последния удар в Хомс или преди това срещу т 4 те навлизат в сирийското въздушно пространство.Така беше свален ЕДИН израелски изтребител защото останал на високо до последно за да води ракетите А и Латакия(Случаят с Ил-а) Да не би да е Ливан.А С 300 е и противоракетна система. Но не успява да опази Дамск нито себе си
285
9
 
37
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Само САЩСАЩ мачкат Русия по всички показатели???САЩ бяха най-големия износител на зърнени храни във света и то на ГМО такива а сега?Колко ледоразбивача има САЩ?Колко ядрени централи и колко са построени миналата година?Колко процента от ядреното гориво за атомни станции САЩ внасят от Русия?Колко тона Титан за авио индустрията внасят от РФ? Защо за титана няма санкции?Колко са затворниците във САЩ?Колко некомплект има в армията и флота на САЩ???Колко % от Ветераните в САЩ са психясали