Антинаталистите – хората, които не искат да раждате деца

Според тях животът е страдание, което никой не заслужава
14 авг 2019 21:31, Нели Христова
315
Антинаталистите – хората, които не искат да раждате деца
Снимки: Reuters

"Няма ли да е по-добре да пробием дупка в центъра на Земята и всичко да се приключи?“

Томас е на 29 години. И докато идеята му да взриви планетата е малко екстремна, той е сигурен в едно – хората не трябва да имат деца и нашият вид трябва да бъде напълно унищожен.

Томас и хората с вярвания като неговите се наричат антинаталисти. Това философско разбиране се появява в Древна Гърция, но благодарение на социалните мрежи, днес то е по-популярно от всякога. В Reddit членовете на групата на антинаталистите са 35 хил. Във Facebook само една от десетките групи има 6000 последователи.

Антинаталистите са разпръснати по целия свят и имат различни причини, които пораждат вярванията им – някои се позовават на философското мислене, че животът е страдание и създаването на деца е неморално, други са подтикнати от притесненията си, че Земята се претъпква. Трети се страхуват за околната среда.

Но едно е ясно – те искат нито те, нито вие да имате деца.

Томас не знаел, че е антинаталист, преди да прочете коментар под едно от видеата, които публикувал в YouTube, за да опише разбиранията си. От тогава е активен член във Facebook групата на антинаталистите. Тя е място, в което той не просто се развива интелектуално, но и тества уменията си за дебат.

"Мисля че е страхотно, че обсъждаме истински проблеми, казва Томас пред BBC. - И обяснява, че в групата разискват различни теми: "Един от въпросите, които сме разисквали е „Какво ще стане, ако унищожим хората и те еволюират отново?“ Отговорът е прост - просто не сме си свършили работата както трябва. Дискусиите са много и понякога стават пипкави.“

Томас не е антинаталист просто теоретично, според него животът е безсмислен и за това се е опитал да си направи вазектомия, но лекарите му отказали, защото "не е в негов интерес“.

Въпреки че за тях, човечеството не трябва да съществува, антинаталистите не са агресивна и насилствена група от хора. Когато говорят за изчезване на човечеството, те просто практикуват своите умения в дебатите. Никой не заплашва хората с убийство.

Когато Томас казва, че "иска да пробие дупка в центъра на Земята“, твърди, че си представя един голям червен бутон, който рязко може да сложи край на човечеството. Сигурен е, че би го натиснал без да се замисли.

В основата на антинатализма е съгласието – за да се роди човек, който си обрекъл на смърт, трябва първо да поискаш неговото позволение. Когато Кърк е едва на 4 години, той води дълъг разговор с майка си, която му казва, че да имаш деца е "избор“.

"За мен това няма смисъл – насилствено да дадеш живот на някого, който ще страда и ще умре“, казва Кърк. Той твърди, че е антинаталист от малък и се противопоставя на създаването на живот, защото никой не е поискал изрично да е тук.

"Ако всеки човек беше дал съгласие да играе играта на живота, то нямаше да имам нищо против“, обяснява Кърк.

Но има един проблем с теорията за големият червен бутон, който трябва да унищожи човечеството. По-голямата част от хората се наслаждават на живота и всъщност не биха дали съгласието си да бъдат заличени. За това Томас, Кърк и другите като тях искат те просто да се примирят и да спрат да създават деца.

"Хората ни определят като психопати, но... всъщност всичко е много по-сложно от това“, казва Томас.
Това, което подхранва нарастването на интереса към антинатализма е спасяването на Земята от глобалното затопляне.

"Мисля, че е егоистично да имаш деца в подобни времена, пише Нанси, веган, живееща без да използва пластмаса, бореща се за правата на животните и практикуваща йога, в една от Facebook групите. - Децата, родени сега, разрушават още повече природата.“

Всъщност, не е ясно дали това твърдение е напълно вярно. Според учените, бъдещето е толкова непредвидимо, че не може с точност да се каже колко хора може да издържа Земята. Още повече, че едни използват повече ресурси от други. Със сигурност 12-членно семейство в Африка използва по-малко ресурси и остава минимален въглероден отпечатък в сравнение с  3-членно семейство в Тексас.

Повечето антинаталисти всъщност обичат деца и оправдават разбиранията си именно с това.

"Харесвам децата и точно за това не искам да страдат“, казва Нанси. Но има и такива, които са прекалено крайни. Често във Facebook групите, хората, които имат деца, са наричани "животновъди“. Срещат се и коментари, които гласят: „Когато видя бременна жена ми се повръща.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
8
 
5
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Прави са....Да се направи дупка и хоп всички те в нея .
187
14
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Единственото смислено нещо, което прочетох в тази статия, е че тези хора са психопати.
186
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Койт не иска да нема деца и толкус! Така има по малку кункуренция за мойти деца и им са качват шансуфти за ужиля и а тува е най важнуту
185
2
 
1
 
! Отговори
Мноо зъл преди 4 години
Преди 50ина години в и див кастрираха бедняците и стопяваха бедничките ... 4 милиона парчета .. днес са с около 30 милиона по малко. ако бяха продължили щяха да има т състейнабъл популацияМухахаххайайай
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КоджакафалиятаТо со ВН за освидетелтвуване ами си за ефта изацийка, баце ...
183
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близко са дните, когато няколко души ще покорят старостта и болестите, а такива спорове ще са излишни! Аз лично приветствам новите ни господари!
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яма контрол над това кой как ... и какво ражда и става така.
181
3
 
4
 
! Отговори
Kiki преди 4 години
Вече всякакви .... населяват земята.Нищо не ме учудва ! Тягля им по една и аиде у лево
180
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само да спят а да правят секс
179
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България ако си мъж и си безработен или работещ за 500 1000 лв жена не те поглежда и ставаш на 100 и емигрираш за да ти пусне жена и да те погледне а за да се гледат деца са нужни пари затова и всички емигрират
178
8
 
7
 
! Отговори
да преди 4 години
а въпросните защо не се самоубият щом смятат живота за безмислен ??
177
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 189Напротив, аз осъзнавам че съм егоист и това ме РАДВА!!А ти изобщо не знаеш какво си.То и да гласуваш за Бойко е себеотрицание..........ХА-ХА-ХА
176
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Некъф 196Ако беше ходил на училище щеше да знаеш че твое копие НЯМА !!Държиш в ръцете си менте което има нещо от теб, нещо от жената нещо от деовци и баби .......абе пълен жмел.След 2-3 поколения от теб не е останало почти нищо.И ти пожелавам както ти се хили "ментето" да ти счупи главата в един слънчев ден.
175
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с изтребването на цялото население на земята е прекалено.Всеки мъж или жена може да избира дали да прави кариера или да стане родител и останалите не трябва да го обвиняват за избора,това е демокрацията.
174
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки има право да направи своя избор,иначе се връщаме в предишния строй,когато хората без деца плащаха "ергенски данък",нещо крайно унизително.
173
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
същото се случва и в моето семейство.прекалени амбиции.кариера.отлично образование в чужбина.самодоказване.самостоятелност.къща.кола.апартамент.а бебето къде е..трябва и то да се включи в графика на кариерата и вещоманията.иначе всичко останало си е загубило смисъла.а аз останах само баба.но без внуци.
172
13
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Смисъла на живота драги ми е да държиш твое копие, а то да ти се усмихва!!!
171
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До 182 Ако тези китайски армии от загорели мъже тръгнат да завладяват чужди земи заради жените - добре , ама ако почнат да карат наред и опънат и мъжете - кво прайм тогава ??!!
170
5
 
10
 
! Отговори
Приоритети преди 4 години
Българката го играе принцеса иска първо кариера,мезонет вили и коли,дете после ако има кой да го гледа-прислуга ,баби лели...
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"хората не трябва да имат деца и нашият вид трябва да бъде напълно унищожен."--------Чудесно, сигурно е така! Дай сега да намерим решение! Предлагам - масово самоубииство. Пример, как да го направим ще ни дадат антинамсиквоси, а ние после, ако сме удовлетворени от примера, може и да ги последваме!Все пак, ние не сме от тази секта и ни трябва повече убеждаване!