Чудодейно хапче намалява риска от инфаркт и инсулт

То съдържа няколко лекарства, евтино е
24 авг 2019 11:08, Елка Василева
30
 Чудодейно хапче намалява риска от инфаркт и инсулт
Снимка: архив, Reuters

Евтино хапче, което е предназначено за ежедневен прием и съдържа 4 лекарства срещу високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и аспирин, намалява риска от инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Идеята за подобно хапче, наречено полипил и чието съдържание може да варира, датира от около 20 години. Но това е първото широкомащабно изследване, което цели да се прецени ефикасността му сред населението за 5-годишен период.

Изследването е обхванало около 6800 души на 50-75-годишна възраст в Иран. Някои от участниците са имали сърдечни проблеми в миналото, а други не. Всички били посъветвани да водят здравословен начин на живот, а половината приемали новите хапчета.

Пет години по-късно 6 процента от приемалите полипил получили инфаркт, инсулт или били засегнати от сърдечна недостатъчност, докато това се отнасяло за 9 процента от другите участници. Следователно рискът за приемалите полипил е с 34 процента по-малък. Той се оказал с 22 процента по-малък, след като учените взели предвид други приемани от участниците лекарства срещу сърдечносъдови проблеми.

Хората, които редовно приемали хапчето, били с по-малък риск от сърдечносъдови проблеми. То е ефикасно най-вече за понижаване нивото на холестерола. Колкото до кръвното налягане, значими промени не са регистрирани. Страничните ефекти са сходни в двете групи участници.

"Това е важна стъпка в правилната посока", заяви д-р Салим Юсуф от университета Макмастър в Канада, който ръководи друго изследване с полипил, резултатите от което ще станат известни следващото лято.

"Получените резултати показват, че хапчето е свързано с надеждна стратегия за предотвратяване на сърдечносъдови проблеми", отбеляза един от ръководителите на изследването д-р Том Маршал от университета в Бирмингам, Англия.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: хапчеинсултинфаркт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ту да му се не види...Мислих че руснаците са измислили неща за благото на човечеството.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФармацевтТи като не си българин, защо пишеш на български бе.
27
0
 
5
 
! Отговори
До пфф преди 4 години
Там се ядат големи количества червено месо. Свинското не е единственият източник. Провери си статистиката!. Изследването е проведено в провинциална част на Иран, където 1/3 от ранните смъртни случаи са заради сърдечно-съдови и е проведено заедно с британски и американски учени. В Гардиън единствената критика към провеждането му в Иран, че там има ниска превенция и не е меродавно за развити страни, каквато БГ не е! В хапчето има вещества за които се знае че помагат, така че няма новина тук!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко в тялото е биохимия. Билките също са химия. Можеш да си навредиш с хапчета също толкова колкото и с билки. Докато сте здрави, имате лукса да мислите за страничните ефекти на лекарствата и да пробвате с билки. Когато нещата станат грозни, пиеш си хапчетата и намаляваш щетите както можеш. Защото ако не си жив, няма много значение дали си здрав. Има полезни билки, има безполезни, има и направо вредни. Към тях трябва да се подхожда като към лечение без лекар - четеш, мислиш и внимаваш.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да пишете глупости, лекарствата спасяват животи. Ако става въпрос да си лекуваш настинката, пий каквито чайове ти скимне. Но в момента, в който нещата станат сериозни, ти е нужен лекар и лекарства. Няма билка, която да свърши работата на един сериозен антибиотик. Нито всички заболявания се свеждат до високо кръвно, захар и бла бла. Човешкото тяло е много по-сложно от това, и именно затова съществува медицината. А иначе билките са не по-малка химия. Какво мислите, че има в мухоморките?
24
0
 
5
 
! Отговори
пфф преди 4 години
До 23младежо, 1. говорим за статистика а не математика - докато математиката е точна наука, статистиката подлежи на волни или неволни манипулации. 2. Статистиката ми е на "листа хартия" освидетелстващ магистърската ми степен. 3. Резултатите са манипулирани още като се почне от къде е проведено изследването - в Иран, където не консумират свинско и риска по-принцип е по-малък и се стигне до това как са представени несъществените резултати.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пффматематиката не ти е силата, но да ти кажа резултата от оригиналното изследване за да видиш нещата в переспектива. От взималите хапчето 202 са имали сърдечносъдов проблем, а от невзималите 301 и от там 34% по малък шанс.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: патилТака е, прав си.Много ме ядосват разни любители на народната медицина, които яростно се изказват против лекарствата, заради страничните им ефекти.Същевременно твърдят, че билките били напълно "безвредни" и "лечебни".Мда, сещам се за много "безвредни" билки, като: татул, беладона, мухоморка, опиум, все "безвредни" от природата!
21
2
 
12
 
! Отговори
пфф преди 4 години
"6 процента от приемалите полипил получили инфаркт, инсулт или били засегнати от сърдечна недостатъчност, докато това се отнасяло за 9 процента от другите участници. Следователно рискът за приемалите полипил е с 34 процента по-малък." Абсолютни глупости. Ако разликата между двете групи е 3% то тази разлика е по-малка от статистическата грешка и следва да се приеме че няма съществено значима разлика между двете групи. Тоест хапчето не действа. Аман от вас бе!
20
1
 
18
 
! Отговори
Патил преди 4 години
Навремето , един мой умен приятел си отрови бебето с черен оман, предписан му от прочут билкарин.Оттогава имам десет на ум към билки и билкари...Без лекарства не може, но има и лекари, дето са в комбина с дистрибуторите и изписват илачи на килограм. Всичко да е с мярка!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като говорим за билки да вземем да се лекуваме и с чайче от мак и хашиш. Нали са булки , а те са безвредни. Всичко ще ни мине , нищо няма да ни боли , отлитаме в рая направо, преносно а по - късно и реално. Не много по - късно.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо си оправете сметките в текста. До сто не можете да смятате, за изслвадвания тръгнали да пишат! Второ, аспирин отдавна се е давал, още се дава профилактично, но е показано вреден при редовно вземане. Трето, човек може да получи инфаркт или инсулт, без да има високо кръвно или повишени нива на лош холестерол. Само стрес е достатъчен.... И с билките много трябва да се внимава! Риган, розмарин, джинджифил...., които се използват и за подправка, са изключително силни...
17
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До медикСАМО ГОЛЯМ БИЛКАР МОЖЕ ДА ПРЕПОРЪЧВА БИЛКИ ЗА ПОЛЗВАНЕ! САМОЛЕЧЕНИЕТО Е ОПАСНО!!!БИЛКИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРЯТ В САЙТА НА НАНО КОМ ИМАТ ЛИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ОТРОВНИ ЛИ СА ПРЕДИ УПОТРЕБА !ЗА ПРИМЕР СИНЯТА ХВОЙНА МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА И НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ДА СЕ ПИЕ! ДОКАТО ЧЕРВЕНАТА ХВОЙНА МОЖЕ ДА ТЕ ИЗВАДИ ОТ ГРОБА ТЯ ЩЕ ТЕ ИЗЛЕКУВА ОТ БЯЛА ГАНГРЕНА ЗАЩОТО РАЗДЕЛЯ МЪРТВАТА ОТ ЖИВАТА ТЪКАН! ЧЕРНА ГАНГРЕНА Е НЕЛЕЧИМА НИТО С БИЛКИ НИТО С ЛЕКАРСТВА!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНГовори с лекарят да ти предпише метформин за захарта, ако той смята че е уместно. Това хапче в момента го изследват като вид геропротектор, в смисъл хапче, което забавя някои ефекти на стареенето. Освен това е "химия" базирана на "билка".
15
8
 
9
 
! Отговори
медик преди 4 години
До ФармацевтФармацевта е прав.Не се лъжете дапиете билки и да се мажете с разни бабешки лекове и дивотии,а си купувайте лекарства като преди това минете през кабинетите задължително! Самолечението е опасно и понякога има летален изход.За сведение голяма част от билките са отровни, канцерогенни и мутагенни.Внимавайте с тях и бъдете разумни!
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНБилките също са "химия". Всичко е "химия". Билките могат да са опасни като всяка друга "химия". Много хапчета са базирани на молекули, открити в разстения и след това синтезирани. Включително и аспирина, както и много противоракови лекарства и какви ли не други. И те са "билки" и са "химия". Не знам дали необразован човек може да ме разбере.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да я разбирам статията?Подготвят ни за задължително купуване на лекарството ли?Като кръвното Станеш ли на 50 и оххоо почнал си да вдигаш кръвно. Айде тука едни хапчета.Питам аз защо мерите кръвното със обикновен китайски апарат като по цял свят отдавна мерят с електронни. Отговор - те електронните не са точни.Абе точни са си те ами не могат да лъжат.
12
2
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До ФармацевтГотов съм да пия токсичния пелин ако ти се навиеш да пиеш лекарството Неоглим за кръвна захар дори и за 1 месец :DДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ СДАДЕ БАГАЖА ПЪРВИ :D
11
8
 
4
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
До АнонименАЗ ТИ КАЗВАМ САМАТА ИСТИНА. ТЪПИЧКИТЕ БГЙЦИТЕ. ЗА ТВА И ЛЕСНО СЕ ЛЪЖЕТЕ. И ЗАТВА НИКОГА НЯМА ДА СТЕ БОГАТИ. И не бих казал, че е полезно за здравето да ме заплашваш. Но аз работя по американски модел, първо парите, после здравето.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФармацевтТи си си толкова фармацевт,колкото аз съм папски прелат!Не обиждай българите,защото ще те намери спирта и свършиш живота си в кофите за смет!