Какво се променя в тялото, ако си легнете гладни?

Промени, които настъпват
Обновена: 20 сеп 2019 09:35 | 20 сеп 2019 09:35, Илияна Николова
12
Какво се променя в тялото, ако си легнете гладни?
Снимка: istock

Обилното хранене на вечеря не е препоръчително от здравословна гледна точка, защото пречи на редица функции и механизми в тялото. Преяждането късно вечер е сред водещите причини за наднормено тегло и проблеми със съня, както и за редица заболявания, като диабет например.

Но да си легнете съвсем гладни също има своите странични ефекти. За да ги избегнете е важно да хапвате нещо леко и полезно на вечеря. То трябва да е балансирано, така че да можете хем да не сте гладни, хем да са минали поне 3-4 часа от храненето до заспиването.

Ето какво се случва с тялото, когато си легнете гладни.
 
Безсъние
 
Ако си легнете без да сте вечеряли, а последното ви хранене е било на обяд например, това може да ви накара да заспите много трудно или да се будите често през нощта. Безсънието заради глад се дължи на факта, че празният стомах изпраща сигнали на мозъка, че организмът се нуждае от „гориво“. Мозъкът от своя страна блокира секрецията на мелатонин, хормон на съня. Това пречи на здравословната нощна почивка.
 
Може да напълнеете
 
Знаем, че не трябва да злоупотребяваме с храната вечер, особено с калоричната. Затова и много хора се опитват да отслабнат именно като се въздържат от вечерята. Това обаче крие рискове, защото прегладняването ви кара да поглъщате още повече храна на следващия ден. Така може да се окажете с неочаквано наднормено тегло въпреки усилията за отслабване.
 
Защо е полезно чувството на глад
 
Друг проблем се оказва и внезапният скок на кръвната захар на сутринта след дълготрайно гладуване. Това крие риск не само от повишаване на телесното тегло и мазнините в организма, но и от диабет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: тялопроменигладни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко народ си ляга в 10 вечерта?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5"Който е разумен, не се храни след 18.00-18.30 ч."Или просто следи какво яде?
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това обаче крие рискове, защото прегладняването ви кара да поглъщате още повече храна на следващия ден."Това са размишления на 5 годишо дете.
8
2
 
5
 
! Отговори
Сънчо преди 4 години
Ако си легнете гладни, вместо да сънувате агънца с номерца, ще се въртите като чеверме.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте проруски и ще разберете...
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорейки с часове пред тълпата, Фидел Кастро казва: "Не искам да виждам, нито един кубинец да си ляга гладен!", от тълпата един се обажда "Ел Коменданте, аз няма какво да ям". Кастро го сочи с пръст и размахва и разпорежда: "Ти, няма да си лягаш!"
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е разумен, не се храни след 18.00-18.30 ч. Така хем няма да е гладен вечерта, хем ще спи добре, хем ще е строен.Изключение може да се направи само на големи празници като Нова година, но и тогава не бива да се преяжда.
4
5
 
20
 
! Отговори
балкантарикат преди 4 години
По-добре да си легна гладен,отколкото да не мога да заспя от преумора.
3
5
 
8
 
! Отговори
о преди 4 години
ако си лягаш в 22 е логи4но да не ядеш след 18!!а ако имаш и рефлукс може би в 17 да е последното ядене?а ако си на над 70 и имаш гастрит с намалена киселинност?
2
18
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Питайте ги на Позитано. Вече доста време си лягат гладни :))))))))))))))))))))))))))И това ги очаква до самият им край :)))))))))))))))
1
5
 
27
 
! Отговори
SP преди 4 години
Подготвят ни за още един мандат!