Мръсният въздух "ражда" психични болести

Учени установиха връзката най-много при децата
29 сеп 2019 13:25, Дарена Найденова
34
Мръсният въздух "ражда" психични болести
Снимка: Pixabay

Замърсеният въздух може да повлияе на тялото и ума ви – той води до астма, преждевременно раждане, сърдечни болести и дори до по-бърза смърт. Към тези негативни ефекти учените добавиха и още един, който е особено притеснителен.

Експертите са открили, че дори и минимално излагане на мръсен въздух, се свързва с психични заболявания при децата. По-специално, проучването показва, че той повишава самоубийствените мисли и желанието за самонараняване при хора под 18 години.
 
"Смятахме, че щом стресът и още много други неща, които причиняват инфекции в тялото, водят до психични разстройства, то мръсният въздух може да повлияе по същия начин", казва Кол Брокамп – водещ на изследването, пред Insider.
 
Изследването е наследник на проучване, което показва, че високите нива на мръсен въздух, причинен от автомобилите, води до по-голяма тревожност у хората. Излагането на замърсяване също е свързано с депресия и нервност при деца до 12 години.
 
„Ако дете има склонност към развитие на депресия или суицидни мисли, то мръсният въздух може да им повлияе още повече в тази негативна посока“, добавя Брокамп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо страда физически човек и развива заболявания, които после отключват и психическите. При липса на нормални условия за живот тези пагубни заболявания се натрупват с времето, стават неизлечими и ускоряват смъртта.
7
2
 
7
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
В редакцията на( препишете вчерашните) тъй де днес бг Явно също е доста мръсен
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще докара още едно замърсяващо производство у нас. Не знам защо го огласяват като някакво постижение след като всичките инициативи са вреда и за хората, и за природата ни, която съсипа.Екологичните катастрофи просто ги прикриват, но се знаят от всички -въздух, води, почви са отровени, а те си прибират комисионни в милиони и милиарди последните години.
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно на позитано 20 е най мръсен в София да спечелят ШИЗОФРЕНИЦИ Та те в родното село на *** Крушевица загубиха ФАКТ
4
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Шведката Грета е живото доказателство.
3
4
 
12
 
! Отговори
Професор Тюхчеф до1 преди 4 години
абе то и да изплащаш панелка за 100 хилки, само за да си в София си и диагноза, но незнам дали е от въздуха или от наследствена про3тотия.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно е, но има и много други фактори, които провокират тези заболявания.
1
2
 
17
 
! Отговори
Доказателства преди 4 години
Мръсният въздух в София е живо доказателство за това - наистина трябва да си психично болен, за да гласуваш за ГЕРП.