"Росатом" разсекрети документи за първата съветска атомна бомба

Сталин искал оръжието да е факт в изключително кратък срок
22 окт 2019 21:45, Нели Христова
55
"Росатом" разсекрети документи за първата съветска атомна бомба
Снимка: "Росатом"

След като САЩ пуска атомните бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 година, Съветският съюз бързо започва работа по свое собствено ядрено оръжие. Само 4 години по-късно те успяват да догонят американците, а разсекретени документи, публикувани от "Росатом", показват точно как се е случило това.

"Първая мълния" или  RDS-1 е успешно тествана на 29 август 1949 година в Семипалатинският ядрен полигон в Казахстан, но амбициозният проект бил истинска надпревара с времето за съветските учени. Те не просто трябвало да успеят да се вместят в краткия срок, даден им от Йосиф Сталин, но и да го направят в абсолютна тайна. Дори държавната поръчка, която е сред строго секретните документи, които "Росатом" публикува, е написана под формата на шифър.

Документът, дълъг три страници и написан на печатна машина през юни 1946 година, инструктира директорът на Бюро №11 Павел Зернов да "създаде реактивен двигател (C)" в два варианта, "използвайки тежко (C-1) и леко гориво (C-2)" и да го направи под ръководството на Лаборатория №2 на Съветската академия на науките.

Учените, които трябвало всеки месец да предават на правителството до къде е стигнала работата по атомната бомба, били назовавани само с първите букви на имената и фамилиите им. Те са добавени на ръка в документите.

Други 45 страници от разсекретените документи показват различни етапи от военната програма. Сред тях са схемите, които показват как да бъдат самолетите, които ще измерват и заснемат първият тест на "Първая мълния".

Американците също публикуваха свои класифицирани документи, които обаче показваха как техните служби за сигурност са разбрали за теста преди 70 години. Администрацията на Труман потвърдила информацията две седмици по-късно. Те знаели, че нещо странно се е случило, просто не можели да кажат какво.

Пилотите на Американските военновъздушни сили засекли повишена радиация и предположили, че идва "някъде от Азия". Нейният източник можело да е всичко - от избухване на вулкан в Япония, до остатъчна радиация от ядрения тест на САЩ на о. Бикини, изтичане на радиация от централа край Вашингтон или взрив в Съветския съюз.

Изминали 12 дни и на 21 септември американците потвърдили - Съветският съюз е извършил първият си тест на атомна бомба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми остава съде една утеха, че софиянци не са толкоз прости.Обаче ако иде Мая на балотаж, ще ме е срам и от тях. *** то таквиз останаха и придойдоха в София. Абе като Мая и Корни и Фандъка и Бойко. Бедни, бедни българи. Що не ви изколиха турците. Тъй щяхте да сте мъртви герой.
23
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И много моля червените червенотиквеновчета да не ми излизат с лафа, че българите са напуснали България през демокрацията.Комунистите и русофилите докараха България на такова дередже, че щом отвориха границата и кой можа се спаси.Нямаше ток и мляко и салам.А ся ми разтягат лакардията за *** папира и бананите.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
помислих че пак от Дойче веле хаха....
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами те у тях си да правят каквото искат.Ама и у нас се нанесоха.И първо Вълко Червенков, а после и Тодор Живков.Хора образовани и богати. Потомствени комунисти тъй да се рече.
20
3
 
14
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Не е RDS-1, а РДС-1: Россия Делает Сама!
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми и в България беше същото.Зала пълна с хора, а най-тъпите на трибуната и един от тях ни разяснява международното положение, *** чете, щото трудно говори...е и трудно чете.
18
24
 
25
 
! Отговори
Мунчовци с Шлемофони преди 4 години
Сталин е бил абсолютен примитив, нискоинтелигентен, безчувствен, с мании за величие и жажда за власт, абсолютно безскрупулен, руснаците са направили страхотен филм за Троцки, в който изрично се посочва, че Умните са следвали Глупаците по времето на Сталин, това е било Съветският съюз на Сталинистите!!!:)Американците са пощадили руснаците, дори са им подарили част от Европа на онези години..., а сега руснаците се пъчат с радиацията си?!
17
7
 
12
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Първая мълния? Това на какъв език е? На боковски?
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждате ли колко му се радват на русофила 13, другите такива.
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй ще го дочакаш, когато Русия почне да изнася слънчева енергия.
14
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз интелектуална амеба, дето е писала под номер 13 има доста интересни виждания за историята.
13
14
 
25
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Kогато направят свестен компютър или съдомиялна ще ги призная .... дотогава не ме интересуват играчките им за смърт ... такива има и Северна Корея :)Интересува ме да живея ДЪЛГО , УДОБНО и да мога да ПЪТУВАМ навсякъде.Когато го предложат ще гласувам за тях :)
12
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И са спали на течение, напикани и с двата пръста в контакта.България, ще стане нормална страна, когато Русия стане такава. :-)
11
27
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като Германия финансирана от САЩ и Англия нападна Русия и изби над 25 милиона руснаци и буквално разруши цяла Русия, но накрая загуби войната, целият свят започна да налива средства да възстановявяа Германия, а САЩ вече бяха планирали ядрените удари срещу Русия, но нямаха достатъчно бомби за успешен удар. В тези условия Русия трябваше да хвърля огромни средства за създаване на атомна бомба, да се възстановяват от войната сама без никаква помощ.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До политбюроМа то тая статия не е ли за това точно? То по-голяма по*нография от това здраве му кажи.
9
6
 
16
 
! Отговори
политбюро преди 4 години
сега остава да разсекретят кога е сниман и първият съветски порно филм
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПалячо,Азис им е голям фен на руснаците.Ако ги нямаше руснаците той,цялата му рода и друго леко тъмнички хъхрещи и подобни типове щяха да са история предимно пушек.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познайте защо войникът се подпира на "казана". Загледайте се хубаво във външния му вид и погледа.
6
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката: Затворник в лагера Гулаг с казан за "Бояришник"
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3.Ми гледай си азис и други подобни джандъри ! Кой те кара да гледаш руснаци ?