Скелетът, който и нацистите, и СССР присвоиха

Неговата идентичност все още не е ясна
29 окт 2019 21:20, Нели Христова
46
Скелетът, който и нацистите, и СССР присвоиха
Снимка: Национален музей Прага

В продължение на десетилетия учените се опитват да разгадаят мистерията около произхода на скелет, открит в Пражкия. Както нацистите, така и СССР го използвали за идеологически цели.

Скелетът лежи с глава, обърната на ляво, дясната му ръка държи метален меч. До лявата му ръка има чифт ножове. В краката му лежи малка дървена кофа, подобна на тези, използвани при церемонии от Викингите и метална брадва.

Това, което хваща окото е мечът, който въпреки 10-те века корозия, все още е впечатляващ и красив.
Бил ли е този човек викинг?

„Мечът е с добро качество. Най-вероятно е направен в Западна Европа“, казва професор Жан Фролик, археолог от Чешката академия на науките. Подобен тип мечове са били използвани от Викингите в Северна Европа, модерна Германия, Англия и Централна Европа.

„По-голямата част от предметите са викингски или поне подобни на викингските. Но неговата националност си остава под въпрос“, обяснява Фролик пред BBC.

Тя е въпрос, който тормози учените още откакто скелетът е открит от украинският археолог Иван Борковски през 1928 година. Борковски, изгнаник от руската гражданска война, е бил начело на разкопките, но като помощник на ръководителя по археология на Националния музей в Прага, той не успял да публикува собствените си заключения за скелета.

Когато Прага била окупирана от нацистите през 1939 година, те бързо се обединили около викингската теория, тъй като тя съвпадала с разбирането им за чиста раса. Викингите били скандинавци, следователно – и германци. За окупаторите, това мързеливо сравнение било лесна пропаганда, която да затвърждава идеята на Хитлер, че армията му просто завзема земя, която по право е на Германия.

Борковски започнал да сътрудничи на нацистката академия, заплашен, че ако откаже, че бъде изпратен в лагер. Германците публикували негов труд, който бил изключително редактиран за да служи в тяхна историческа полза.

Но след войната, контрола над Прага поема Съветският съюз. Борковски е принуден бързо да обясни, че е бил принуден да поддържа викингската теория. Той отхвърлил твърдението на бившия си началник и започнал да разпространява това на новия си шеф – че останките принадлежали на важен член от славянската династия Пршемисловци, които управлявали Бохемия повече от 400 години до 1306 г.

Новата заплаха пред него били лагерите на ГУЛАГ.

70 години по-късно учените са свободни да правят заключения, водейки се само от науката и не от идеология.

„Сигурни сме, че не е роден в Бохемия“, казва Фролик, обяснявайки, че изследванията на зъбите му показали, че е от Северна Европа, някъде около Балтийско море, най-вероятно от Дания.
Теорията, че останките са на викинг, също е вероятна.

„Възможно е, но само защото е роден край Балтийско море, не значи, че е викинг“, категоричен е Фролик. Според него, това е войник, починал от неизвестни причини на около 50 години. Той дошъл в Прага като младеж за да служи във вилата на първия херцог на Бохемия и потомък на Пршемисловци , или на неговия най-голям син.

Пршемисловци изградили Пражкият замък като център на новосъздадената Бохемия, а фактът, че войникът бил погребан в него, предполага, че войникът бил известен сред обществото.

Но кой е бил този човек, който идвал от Балтийско море, с викингски меч и бохемски господари?
“Точно както и в съвременния свят, където хората могат да се идентифицират по различен начин, зависи от ситуацията, така е било и преди 1000 години“, обяснява Фролик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега служи за новата изсмукана от пръстите теория: Точно както и в съвременния свят, където хората могат да се идентифицират по различен начин, зависи от ситуацията, така е било и преди 1000 години. Сиреч човек е такъв какъвто се инднтифцира. Подони археолози се спукаха да пропагандират миналата година как чешки полковник всъщност бил жена ама не го знаел.
33
0
 
5
 
! Отговори
случаен гражданин преди 4 години
Все пак се радвам, че не са открили моя скелет.
32
1
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До шматка Не е точно така. Завладяли са Англия и потомците им са управлявали голяма част от света. А че са били бандити и крадци е вярно. Такива са били и повечето "смели" рицари и други разбойници. За мен е чудно как после от тях са произлезли свестни и миролюбиви хора, днешните скандинавци.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според най-последните изследвания е ром , който е брал желязо , но са го хванали и погребали с желязото
30
0
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Хем казвате, че нациската теория, че е викинг е грешна и е наложена насила, хем после се оказва, че е викинг от Дания, но понеже вече не е наложено от "злия" нацизъм вече е добра теория. Хахах, поне като преписвате нещо първо го прочетете и си дайте сметка каква простотия сте на път да публикувате! Някои въобще прави ли си труда да ви прочете преведените с гугъл статии преди да ги постнете? Това ли е журналистиката в България вече? Един *** оператор на гугъл транслейт? Това и 5 годишно го може
29
1
 
22
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Това е скелета на Сандокан с двата ножа!
28
1
 
25
 
! Отговори
Въй,въй преди 4 години
Северномакедонците не са чули за този скелет на Пршемисловци, иначе досега да са го обявили за древен македонски цар. ЦарОТ ПршемисловСКИ
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стане ли дума за викинги,започва да се говори и за ,,Пръстена на Небелунгите'',а от там и за ,,висшата раса''.Нещо на политика отива работата.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българин ще да е,дървар е.А мечът го е ,,намерил'' заедно с ножовете.Нашенецът където и да иде,все със скъпи играчки и хубави жени се заиграива.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...открит в Пражкия." Нещо при преписването не е станало
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От цялата статия разбрах че Днес слагат под един знаменател нацизма с СССР :(
23
0
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Явно викингската "епопея" е на гребена на вълната.Шайки от разбойници нападащи села и бързо бягащи преди да дойде войската на местния феодал.Отрядите им са били толкова малки че никой не си е правил труда да организира военна сила срещу тях.Тези "велики" воини са били изтласкани далеч на север в най неплодородните и забравени от бога земи.Дребни крадци
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е те така , колкото и да си велик, колкото и пари да имаш, колкото и девойки да си познал, след няколко века в земята си просто пръст и никой не те помни ....
21
4
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
До Богомилглавата ти е пулна с глупостите на офицялната т.е. тотално фалшива история писана от евреите преди 200 годинитози скелет или е фалшификат или е на не повече от 200-300 годиниспоред евреиската история ние на изток сме нили комяри а цивилизациятя е била на запад - истината е точно обратната !
20
3
 
21
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 14Така е.Викингите са северни пирати и са от различни етноси.Бандитите нямат националност.Тръгват на юг, грабят каквото могат и после бягат на север, където никой няма да ги последва.Крият се в студените земи.В древността преди 8-10-12 хиляди години, когато нашите предци траките са създали първата цивилизация, на север или не са живеели хора или плътността на популацията е била пренебрежимо малка и затова е нямало как да възникне цивилизация, нямало е земеделие и достатъчно храна.
19
16
 
10
 
! Отговори
кога? преди 4 години
А за насилственото християнизиране на Българския Народ от Византия през 866 г. кога ще постенете Статия ............още ли ви е страх от Комунизмъ на Живков щото по тва време за такава Статия веднага в Затвора затова каквото имаше като Дезинформация и тва остава за цял живот демек Истината няма да позволят да се узнае , тала беше по Живково време
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сандокан с двата ножа малелеее сандъци мандъци малелеее. Този свят наистина е към края си. Навъдили са се само олиго, френи.
17
5
 
27
 
! Отговори
ined преди 4 години
Аматьор, цял живот не можал да се сети, че това е Сандокан с двата ножа
16
9
 
7
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До LosHoА финландците имат думи с общ корен с японския. Морфологията им е коренно различна, но явно произходът е общ. Необяснимо е от наша гледна точка. Може би бъг в матрицата, или пък изкуствено създадени племена преди няколко десетки хилядолетия?
15
6
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Да не е на Хитлер?