Враг на красотата: Пушенето състарява лицето

Вредният навик намалява кислорода, който достига до кожата ви
6
Враг на красотата: Пушенето състарява лицето
Снимка: flickr

Известно е, че тютюнопушенето е свързано с редица нежелани странични ефекти. Специалисти установиха, че лицето на закоравелия пушач може преждевременно да се състари, съобщава в. "Мирър".

Изследването на учени от университета в Бристол обхванало 182 961 участници, които никога не са пушили, и други 150 831, които пушат или са отказали цигарите. Били ползвани данни на "Байобанк Великобритания". Специалистите взели предвид 18 000 характерни особености, въз основа на които направили сравнения в двета групи участници.

Резултатите показали, че хората, които пушат или са бивши пушачи, са с увеличен риск от по-бързо състаряване на лицата им, от влошаване на белодробните им функции и от рак на кожата.

"Изследвахме хиляди характерни особености, за да идентифицираме онези, които вероятно оказват влияние колко закоравял е даден пушач", заяви ръководителката на екипа Луиз Милард.

Констатирано е, че пушенето има вреден ефект не само върху здравето на белите дробове, но и върху стареенето на лицето. Пушенето намалява количеството кислород, които достига до кожата ви. Това означава, че ако пушите, кожата ви старее по-бързо.

Пушенето преждевременно състарява кожата ви с между 10 и 20 години и увеличава 3 пъти вероятността да имате бръчки по лицето, особено около очите и устата. Добрата новина е, че когато откажете цигарите, ще предотвратите бъдещо увреждане на кожата си, предизвикано от пушенето. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Кожената пура преди 4 години
подмладява
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зган...
2
3
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Пушенето е една от най-големите просто тии. Казвам го от позицията на 18-годишен тютюнджийски стаж. Много е жалко, че правителството няма воля да смачка тая ***.
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, че може да го състари, а го състарява. Забелязал съм, че жени, които пушат, се състаряват, даже бих казал погрозняват много бързо. Но за тях, явно, това не е много важно.