Полша се ядоса на Netflix заради филм за Лагерите на смъртта

Премиерът на страната поиска да бъдат направени корекции
12 ное 2019 12:42, Нели Христова
27
Полша се ядоса на Netflix заради филм за Лагерите на смъртта
Снимки: Reuters

Стрийминг платформата Netflix ще предостави на зрителите си нов документален филм за Лагерите на смъртта. Но някои исторически факти в него ядосаха толкова Полша, че външният им министър изпрати писмо до изпълнителния директор на компанията.

В "Дяволът в съседство“ е показана карта, на която лагерите са поставени в границите на съвременна Полша. Според премиера Матеуш Моравецки това създава грешното впечатление, че родината му е отговорна за смъртта на толкова много хора.

"По това време територията на Полша беше окупирана, а нацистка Германия е отговорна за създаването на лагерите“, пише той.

Нацистка Германия окупира Полша през 1939 година. След това германците построяват лагерите, включително и Аушвиц, където убиват милиони.

"Важно е да съхраним паметта и да запазим истината за Втората световна война и Холокоста“, допълва Моравецки. Той обвинява стрийминг платформата в "пренаписване на историята“ и в представяне на "изключително невярна информация“. Премиерът също така публикува и карта, с която да покаже къде лентата греши.

Пред Reuters от Netflix споделят, че са наясно с притесненията, които документалният филм поражда.
Въпреки обвиненията, Моравецки вярва, че тази "ужасна грешка е направена несъзнателно“, но настоява компанията да направи промени по филма.

Миналата година в Полша бе приет закон, който криминализира твърденията, че страната е имала нещо общо с Холокоста и убийствата на евреите.

По-голямата част от еврейската общност е заличена по време на окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари