Полша се ядоса на Netflix заради филм за Лагерите на смъртта

Премиерът на страната поиска да бъдат направени корекции
12 ное 2019 12:42, Нели Христова
27
Полша се ядоса на Netflix заради филм за Лагерите на смъртта
Снимки: Reuters

Стрийминг платформата Netflix ще предостави на зрителите си нов документален филм за Лагерите на смъртта. Но някои исторически факти в него ядосаха толкова Полша, че външният им министър изпрати писмо до изпълнителния директор на компанията.

В "Дяволът в съседство“ е показана карта, на която лагерите са поставени в границите на съвременна Полша. Според премиера Матеуш Моравецки това създава грешното впечатление, че родината му е отговорна за смъртта на толкова много хора.

"По това време територията на Полша беше окупирана, а нацистка Германия е отговорна за създаването на лагерите“, пише той.

Нацистка Германия окупира Полша през 1939 година. След това германците построяват лагерите, включително и Аушвиц, където убиват милиони.

"Важно е да съхраним паметта и да запазим истината за Втората световна война и Холокоста“, допълва Моравецки. Той обвинява стрийминг платформата в "пренаписване на историята“ и в представяне на "изключително невярна информация“. Премиерът също така публикува и карта, с която да покаже къде лентата греши.

Пред Reuters от Netflix споделят, че са наясно с притесненията, които документалният филм поражда.
Въпреки обвиненията, Моравецки вярва, че тази "ужасна грешка е направена несъзнателно“, но настоява компанията да направи промени по филма.

Миналата година в Полша бе приет закон, който криминализира твърденията, че страната е имала нещо общо с Холокоста и убийствата на евреите.

По-голямата част от еврейската общност е заличена по време на окупацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнгелТе и руснаците са много добре приети навсякъде!ХА ХА ХА ХА
18
2
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Някой задава ли си въпроса: Защо австрийци, японци, южнокорейци, холандци са навсякъде добре приети и общностите им са цивилизовани, никой не ги гони, а през цялата история, където стъпне "ром" или евреин, хората вдигат ръце, виждат се в чудо и започват да прочистват? По дрехите посрещат, по ума изпращат. :)
17
3
 
0
 
! Отговори
der Jude преди 4 години
До 1234Вие гоите сте ни длъжни ! Дължите ни милиарди шекели отделно лихвите ! Нашия наместник , Мони Паси ще продължи да събира дълга ви , до като не остане и един жив от вас, който да плаща !
16
2
 
17
 
! Отговори
Евре преди 4 години
Преди поляците мразеха немците/фашистите/, сега те са им братя, а вече мразят руснаците, защото евреите отвъд океана така им пишат историята..
15
1
 
0
 
! Отговори
House M.D преди 4 години
Колега 18, необходимо е веднага да пристъпите към действие, защото в това отншение имате огромен дълг към мен и е редно да го върнете!
14
6
 
11
 
! Отговори
мхм преди 4 години
идва ми мисълта че най-големите опасности за благоденствието и живота на континента Европа идват все от Немците справка глупостите на Хитлер и днес на Меркел
13
4
 
15
 
! Отговори
мхм преди 4 години
жестокостите към евреите не са нещо което е можело да стане без цял един народ да подкрепя щурият си водач Хитлер , както и поканата на емигрантите от Меркел е меко казано идеотска и глупава колкото желанието на Хитлер да пречиства нацията ...абе имигрантите си имат родина не ги канете просто не подкрепяйте войната и опропастяването на родните им места
12
10
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
1. В лагерите не са убити милиони. Не са убити и не са милиони.2. Как се съхранява истината за лъжата? Холокост не е имало!
11
4
 
22
 
! Отговори
история преди 4 години
100години и 2поколения не са минали и немците правят глупост след глупост : от горене на живи евреи и прочистване на арийската нация до покана на ислямски бежанци съвсем различна нация от арийската - луда работа к'во ли ше им бъде следващото хрумване да почакъм докъм 2080та ше стане ясно
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно е сигурно никой няма право да се съмнява в това как и колко евреи и са загубили живота си. Същото е и около 9/11 в САЩ. Забелязвате ли как за други жертви и други случаи на геноцид не се говори. Например на балканските народи от турска страна, отделно арменския геноцид, нито за този в Руанда когато загиват 1000000 *** от ръцете на други ***. Монополът върху страданието е само на евреите. За палестинците да не говориме."Тези срещу които нямаш право да говориш са тези които те управляват"
9
2
 
22
 
! Отговори
мхм преди 4 години
има нещо психо у немците - склонни са на крайности - Хитлер е един но е имал подкрепа от немският народ за глупостите които предприема а днес всички знаят ква глупост пък прави Меркел и немците пак я търпят ...шантава работа немога да го разбера туй , ние пък си търпим мутра и крадец да ни управлява де..... абе луд свят
8
1
 
19
 
! Отговори
1234 преди 4 години
А тук Шалом ни обвиняват за убитите в Македония евреи! Първо, никой не е длъжен на никого да го спасява! Второ, как за 2000 г не си научиха урока защо ги гонят отвсякъде, като мухи на ако са, нахални и трето, Македония не е била част от България както е и сега. Казвам го, защото в Израел тази история, че сме ЛОШИ върви вече 70 г. Така че подкрепям полците.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В продължение на десетилетия престъплението от 10 юли 1941 година е приписвано на германските окупатори. Едва през 2000 година истината излиза наяве - и поражда истински шок в Полша. При това станалото в Йедвабне не е единичен случай. В поне 23 населени места на същия строго католически регион на Полша през 1941 година е имало антисемитски погроми.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайката срещу евреите прераства в нечовешки жестокости: изнасилвания, брутални убийства чрез замеряне с камъни, кланета, бой с метални пръти. Изстъпленията продължават с часове. По-късно всички евреи са заключени в един обор, където ги изгарят живи. Къщите и имуществото им са разграбени. Няколко германски войници наблюдават ставащото отстрани и правят снимки за спомен.
5
1
 
19
 
! Отговори
а това преди 4 години
Какво всъщност се е случило в Йедвабне? До средата на 1941 година в малкото източнополско градче живеят няколкостотин поляци от еврейски произход-повечето от тях са обитавали къщите, разположени край църквата, която днес носи името на Йоан Павел Втори.На 10 юли 1941-ва нееврейските жители на града изкарват всичките си еврейски съграждани на централния площад.Действали са по нареждане на Гестапо,но нито са били пряко контролирани, нито пък са били заплашвани с наказания в случай на неподчинение.
4
5
 
30
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Разбирам притесненията на поляците, но нещата стоят малко по-различно. Имало е доброволчески групи от националисти, които са си били чистокръвни поляци, и които са участвали в погромите над евреите активно. По същата схема са се случили и погромите в Украйна. Да, немците са ръководели събитията, но не и без помощта на местните националисти. Всички са се възползвали от ситуацията, че да си го върнат на "омразните евреи". За какво точно са си връщали не става ясно.
3
3
 
22
 
! Отговори
Историята преди 4 години
Няма какво да се лъжем, че поляците са били против политиката на райха относно малцинствата в Полша. Даже немалко са участвали на доброволни начала.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Не бяха ли нацисти, или щом е нещо, което не ти харесва, не го мислиш много и казваш, че е все тая!!!!!!!!!!!!!!
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пука им, от Нетфликс за поляците. Та в Полша дали ще имами 10 човека, да плащат за нетфликс ...