Киноа - защо е толкова полезна?

Семената са нискокалорични и без глутен
13 дек 2019 19:40, Иванка Гъркова
8
Киноа - защо е толкова полезна?
IStockphoto

Киноа е зърненоподобна култура, която не съдържа глутен. Култивирана в Андите преди близо 7 000 години, тя е близка до семейството на спанака и цвеклото, но по-скоро може да се определи като семе. Заради доказаните ползи за здравето от състава ѝ, тя се смята за една от най-популярните суперхрани на 21 век.

Кои са най-полезните вещества в киноа?
 
Протеини, минерали и витамини, които имат важна роля за различни процеси в тялото, са основната група вещества, които се съдържат в киноа. Семената са богати на фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед и калий. В по-малко количество съдържат калций, натрий и селен.
 
Киноа е добър източник на аминокиселини. Семената съдържат тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6 и други от В-комплекс.
 
Освен това, в суперхраната има фитонутриенти и флавоноиди като каемпферол, кверцетин и триптофан.

Хранителен състав на киноа
 
В 100 грама сварена киноа има:
 
– 120 калории;
– 72% вода;
– 4,4 г протеин;
– 21,3 г въглехидрати;
– 0,9 г захари;
– 2,8 г фибри;
– 1,9 г мазнини.
 
*По данни на HealthLine
 
През последните няколко години киноата се използва все по-често от хора, които са на специален хранителен режим. Доказано е, че при много автоимунни заболявания изключването на глутен подобрява здравословното състояние. И тъй като семената са безглутенови, могат да се използват в различни рецепти.
 
Съюзник в отслабването
 
Все повече хора ограничават тестените изделия, овесени ядки, пшеница, ръж и други, които съдържат глутен и повече въглехидрати. Киноа е една здравословна алтернатива на тези продукти, особено при тези, които имат понижена имунна система, хормонален дисбаланс и се опитват да свалят излишните килограми.
 
Кои са доказаните ползи от консумацията на киноа, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
А.М.Салакис преди 4 години
Защо е полезна ?Защото е скъпа !Или обратното ?Всъщност - все едно , ясно е за кого е полезна ( и доходна) !
7
1
 
11
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
Ега не апнем от тая рана за кокошки.
6
0
 
6
 
! Отговори
агро преди 4 години
Киноата са семена с които са се изхранвали хората в андите още от предиколумбово време ...може да се замени с боб също толкоа полезен без проблем
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже д-р Емилова така каза..
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под два процента от населението е с непоносимост към глутена така,че си хапвайте хляб нормално
3
1
 
10
 
! Отговори
Ясъмкон преди 4 години
Както е казал поетът:...дай една пържола и си вземи киноата!
2
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Да направят хляб от киноа тогава, щом е без глутен...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баба ти все киноа е яла, жалям ти акъло