Край на вековна традиция: Без литургия за рождество в "Нотр дам"

Катедралата е в състояние на "абсолютна спешност", изискващо незабавна помощ
21 дек 2019 23:00, Нели Христова
39
Край на вековна традиция: Без литургия за рождество в "Нотр дам"
Снимка: Reuters

За пръв път от 1803 г. в парижката катедрала "Нотр дам" няма да бъде отслужена рождественска литургия. Осем месеца след пожара от 15 април огромен строителен кран, надвесен над храма, изчаква момента да махне скелето, което застрашава конструкцията, информира Франс прес.

Кранът ще извърши най-деликатната операция от всички, целящи да гарантират сигурността на обекта - истинска херкулесова задача. Акцията се очаква да започне в началото на февруари. Предстои да бъдат демонтирани една по една 10 000 тръби - общо 250 тона метал, споени и заварени от априлския пожар.

Работа за месеци, изискваща предварителна подготовка, тъй като е твърде сложна. Деформираното и вече крехко скеле - гигантска паяжина в небето, застрашава свода и равновесието на катедралата. "Нотр дам" - бижу на готическото изкуство, е в състояние на "абсолютна спешност", изискващо незабавна помощ.

За да се изпълни пожеланието на президента Еманюел Макрон храмът да бъде възстановен за пет години, строителите няма да имат новогодишна ваканция. Редица дейности текат и в момента, при все че други са прекъснати, съобщи специалният представител на президента Макрон за реконструкцията генерал Жан-Луи Жоржлен.

Пожарът в "Нотр дам" предизвика мощна вълна от съпричастие във Франция и по целия свят - досега са потвърдени дарения и обещания за дарения в размер на 922 милиона евро, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Светата троица преди 4 години
Край! Отивам да си режа вените. Живее ли се без литургия на коледа? Занапред стадата, вярващи в нещо си овце, няма да имат път в живота си без тази безценна литургия. Колкото по-вярващ е един "човек", толкова по-*** е...и да не забравите да цункате някоя нарисувана букова дъска :)
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВикаш, едва ли са новите французи?Те са от мирната религия и сигурно са се отказали от идеята да превъзпитават християните, като ги приобщават към своята вяра.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инцидентът се случи след продължителен период на демонстрации на жълтите жилетки, които нанесоха огромни загуби на френската икономика.Бяха запалени много коли и ограбени магазини.Напълно е възможно пожарът да е предизвикан от небрежност, но напълно вероятно е това да е дело на френските служби за да предизвикат един вид национално обединение след " тази трагедия". Подобни акции са извършвани по различни поводи и причини в доста страни.Руснаците през 2 СВ жертват цели бойни формирования за да за
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо е изчезнал коментарът, в който се описва случаят в село край Брезник?Там и през османския период, и след това - чак до наше време, се почитат като храм основите на малка църква. Оцелели са само каменните основи, които са под земята.И свещеник отслужва там на големи празници, и местни жени отиват да запалят свещ в източния край на тези руини, когато искат да си прочетат молитва.Кой се почувства обиден от факта, че българите имат самосъзнание и тачат традициите си?
7
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 4 години
***! Че то това беше целта бе, на не можете да служите литургии. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ОТСЛУЖИ ЛИТУРГИЯ В НОТР ДАМ, ПАК МАКАР И СИМВОЛИЧНО!Е ми вижте сега франсета, вие, и цяла християнска Европа, преди около 6 века гледахте невъзмутимо как османците превземат и унищожават други християни, пак макар и източноправославни, все пак християни, като вас, нали? И не си мръднахте пръста, даже напротив, помагали сте им. Затова сега Господ ще въздаде своето правосъдие.
6
0
 
16
 
! Отговори
Много странно преди 4 години
Това допускат онези, които си позволяват да гледат отвисоко на България и българите.Защо не се разходят из България като обикновени туристи и не посетят и по-забутани места, не само националните обекти? И до днес има селца, в които ще ти покажат руините (основите, вкопани в земята) на средновековни църкви, в които са били отслужвани църковни служби и през турско време, и след 1878 г.?Французите точно на Рождество трябваше да отслужат литургия, пък макар и на стъпалата на храма! Символично е.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За да се изпълни пожеланието на президента Еманюел Макрон храмът да бъде възстановен за пет години ..."И те ли на петилетки работят? Аз си мислих, че не спират работа, за да я възстановят по-бързо и да няма нови поражения, а те заръките на Макрон следвали.
4
3
 
13
 
! Отговори
339 преди 4 години
Дано я оправят качествено.Строена преди векове,описвана от велики писатели,принадлежи на света.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ремонтът ще трае колкото нашия преход .Накрая ще го признаят за провален.
2
8
 
36
 
! Отговори
Мюфтията преди 4 години
Тая година празненствата се местят в местната Джамия.Да са знай коя е бъдещата религия на Францистан
1
7
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
С този умишлен и показен пожар в сърцето на Франция - Нотр Дам евреите-илюминати демонстрационно показаха на християните кой движи парада...