Трикове в големите вериги магазини, на които все още се хващаме

Малките маркетингови капани в хипермаркетите
3 яну 2020 02:17, Илияна Николова
22
Трикове в големите вериги магазини, на които все още се хващаме
Снимка: istock

Големите вериги хранителни магазини, в които можем да открием и всичко останало, от което имаме нужда в ежедневието, разчитат на редица маркетингови трикове, с които да накарат потребителите да купуват повече. Въпреки че сме чували за някои от тези трикове, продължаваме да се връзваме на тях. Веднъж попаднали в капана на обикалянето в магазина в търсене на онова, от което имаме нужда, ние слагаме в количката още и още продукти, в много случаи такива, които не ни трябват, но сме изкушени да купим.

Как става това? Благодарение на психиката и сетивата ни, от които успешните маркетъри се възползват.

Сетивата играят съществена роля в покупателното желание на клиентите
 
Ако влезете в магазин, в който мирише лошо, по-скоро бързо бихте излезли от него с 2-3 неща, които сте купили набързо. Но ако от вратата бъдете посрещнати от ухание на печено пиле на грил или други вкуснотии, миризмите ще ви привлекат да останете задълго в магазина, а и да си купите повече неща.
 
Неслучайно количките стават все по-големи
 
Вероятно ви е направило впечатление, че количките са доста по-големи, отколкото в миналото. Това е така, защото несъзнателно човек се стреми да напълни количката, докато пазарува без да се замисля. Търговците се възползват от тази слабост на мозъка.
 
Колкото повече купувате, толкова повече консумирате
 
Неслучайно в много случаи промоциите и намаленията важат за цели опаковки от даден продукт. По този начин магазинът ви стимулира да купите по-голямо количество с надеждата следващата седмица да се върнете отново за още.
 
Средностатистическият купувач помни цените на 3-4 продукта, не повече
 
Това също е слабост, която е напълно нормална и която ни тласка да купуваме повече продукти. Обикновено купувачите помнят цената на основните продукти, като хляб, сирене, яйца, прясно мляко. Пресмятайки тяхната сума ви се струва, че няма да похарчите много пари и неусетно добавяте в кошницата. Ето защо на касата все се изненадвате защо сметката е толкова по-голяма от очакваното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 31.12 в Била в Стара Загора помело с промоционална цена 2.49 ми таксуваха на касата за 3.99, която е нормалната цена. На въпрос към менаджера защо, ми отговори, че било от друг доставчик. На въпроса защо не е сменена цената само повдигна рамене... Номера с промоционалните цени и таксуване на редовни на касата е постоянен в Била.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се слагат звездички, когато се използва най-обикновена дума, с която се обяснява, че на определена витрина се предлагат колбаси, които не са цели, а са на парчета?В коментар 14 е употребена същата дума, но в единствено число и в среден род и там не е заличена, а в коментар 17 същата дума, написана в множествено число, е заменена със звездички.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близо до пл."Славейков" в София, на ул."Раковски" има магазин на "Билла". Нека да обърнат внимание на това, че периодично там се появяват конски мухи, големи като стършели и се въртят все около топлата витрина, където могат да кацат свободно върху ястията и нaрязаните колбаси.Случва се рядко, но е много неприятно.
14
0
 
0
 
! Отговори
БАБХ спи преди 4 години
Триковете са си трикове, но продажбата на опасни продукти или с изтекъл срок, си е сериозно нарушение.Примерно техническа оцетна киселина с оцветители и ароматизатори на щанда с оцетите или развалени плодове и зеленчуци на промоция.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз купувам само на промоция и се спестяват добри пари, но само пакетажи.Нарязаното месо е развалено и старо (пастарми, луканки винаги лъхат на вгранено) особено в Кауфланд. Месото го купувам от месарски магазини.В Кауфланд като изкарат на промоция едни мокри банани и хората се избиват. Веднъж купих и до вечерта станаха кафяви у нас на стайна температура. Бил съм им Х-а на тия измамници
12
5
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Най съм отвратен от това да видя в Кауфланд захвърлени стоки на най различни места в магазина. Купува някой примерно колбас , решава че не му трябва и го захвърля при безалкохолните.Мързи ги да го върнат на мястото.На такъв бих му строшил главата.Обикновено го правят пенсионери от женски пол.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От познат който има фирма, която работи с Кауфланд знам, че ги изнудват за цени и промоции. И да могат да им отговорят на ценовите изисквания най често намалят качеството на продукта. Иначе няма да им вземат стоката. Да не говорим, че ги изнудват по какъв ли не начин. Моят съвет е, да не се купува стока на промоция от там. Или и изтича срока или е просто продукт с намалено качество.
10
0
 
16
 
! Отговори
9 преди 4 години
Пазарувам само в кварталният магазин, който си е доста голям. Стоката е винаги прясна, магазинерката ни съдейства кое е хубаво и кое не, цените са доста по евтини от веригите и не на последно място, влизам, купувам си най належащото и излизам, Никакви излишни глупости. А и все се вижда някой познат, с който после да пием кафе в близкото заведение.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
8
1
 
18
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Пазарувам само промоциите , най нагло вземам цяла количка и в нея слагам 3 ябълки и я мъкна до касата , магазинерите ме гледат с презрение хахахаАко купувате само промоции можете да спестите добре но в кауфланд обилновено което е на промоция шанса да е б.о.к.лу.к е около 90% , кауфланд са най наглите мошеници в това отношение затова можете да си ги крадете както искате , отваряйте им пакетираните храни ей така за мизерията
7
1
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
каквито и трикове да прилагат от търг вериги могат да заблудят само де-били=техората с будна мисъл никога не им се връзват на просташките номера
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не влизам в магазина когато съм гладен. Пазарувам с мисълта че няма как да кача склада на магазина у нас или поне всички "промоции".
5
7
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
По добре от колкото бай *** в *** хехе ;)
4
7
 
17
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Бай *** в Лондон в целия си блясък.
3
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък в Теско в Лондон се научих на следния номер. Ходя да пазарувам през нощта когато няма никой и зареждат магазина който е денонощен. Има един дрът индиец уж охрана който дреме на вратата та чак се чува как хърка в при касите за самообслужване. Взимам си от най хубавите плодове и зеленчуци и на касата винаги таксувам като моркови което е най-евтино. Веднага след това хвърлям касовата бележка в коша преди да изляза и тва е. Две пълни чанти за 2 паунда - да живее Брексит!
2
0
 
16
 
! Отговори
продължениеОт2риПост преди 4 години
а в някои вериги например във Франция контрола над работещите е толкова занижен, че масово прилагат следната практика: маркиращия цените поставя една цена, но на компютъра на касата плащате друга. Това ми се случваше редовно в интермарше. В Лидъл си позволяваха да играят единствено със цената на съботните банани!... Явно всички са били в кюпа и на края на деня са делкали...(има обаче доста хора, които не следят стриктно за цените и се доверяват на първата информация)
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и аз да добавя някой друг трик. Ако все още сте толкова замаяни та си купувате плодовете от магазински вериги не може да сте пропуснали факта, че над щанда с плодове има жълти лампи, а самите стоки са опаковани в гаци със съответния за плода цвят. Така вие си мислите, че лимона има чуден жълт зрял цвят, а прибирайки се у дома или дори отдалечавайки се от въпросния щанд установявате, че са анемично бледи. В същите гаци често се поставя по един развалящ се вече плод.