Депресирани сте? Липсва ви витамин D

Зимата е сезонът, в който не получаваме достатъчно от витамина
9 яну 2020 00:30, Иванка Гъркова
9
Депресирани сте? Липсва ви витамин D
Снимка: Pexels

През зимата тялото ни не получава достатъчно витамин D. Липсата на слънчева светлина и по-малкото излагане на открито, налага да си го набавяме допълнително. Въпреки добавките и храните, богати на него, не всички го усвояват лесно и това може да окаже отрицателно влияние върху здравето.

 
Според проучване, данните от което са публикувани в Archives of Internal Medicine през 2009 г., три четвърти от тийнейджърите и възрастните в САЩ са с дефицит на витамин D.
 
Витаминът поддържа баланса на фосфора и калция в организма, което е много важно за здравето на костите. Той насърчава растежа на клетките в тялото, поддържа мускулите и има важна роля за работата на храносмилателната и имунната система.
 
Витамин D и депресия
 
Много хора, които са по-тревожни или изпадат лесно в депресия, имат дефицит на витамин D. Много изследвания доказват, че между двете има връзка. Например едно, проведено сред пациенти в клиника „Майо“ в Минесота. При тях ниските нива на витамин D са свързани с депресивни симптоми, особено при лица с анамнеза за депресия.
 
В друго проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, цитирано от Еverydayhealth, доказва същото. Екип наблюдава 81 189 жени на възраст от 50 до 79 години и установява, че дамите с по-високи нива на витамин D в тялото имат по-малко депресивни симптоми. Според резултатите, витаминът може да повлияе на функцията на допамин и норепинефрин – основни невротрансмитери.
 
Какво друго причинява липсата на витамин D вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: липсадефицитвитамин D
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Божията Воля преди 4 години
не ще ви се да сме фрустрирани,уви не ви се сбъдват нито мислите,нито желанията,нито думите,нито злобните ви погледи, живи и здрави
5
11
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Аз се депресирам основно от мисълта, че някой друг (вместо ГЕРБ) може да дойде да управлява България (и да я съсипе за нула време). Срещу тази депресия витамин Дъ не помага.
4
1
 
11
 
! Отговори
Излъган преди 4 години
Преди 40 дни си закупих една добавка, за която четох отзиви, че била естествен антидепресант и повдигала настроението - Допа Мукуна. Пълен фейк, американски, след 90 изпити таблетки - резултат нулев...и 50лв на вятъра.
3
0
 
13
 
! Отговори
х преди 4 години
Да бяхте и написали как да си го набавят хората? Слънце, месо, яйца, млечни.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е депресия. Депресията е болест, много гадна при това.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При липса на Д и косата става по рядка и се скубе лесно. Зимата е добре да се взима допулнително.