Топло, по-топло... И в океаните

Последните пет години са донесли най-сериозно затопляне
Обновена: 18 яну 2020 21:32 | 18 яну 2020 21:28, Веселина Йорданова
15
Топло, по-топло... И в океаните
Снимка: Facebook

Светът става все по-топло място - не само атмосферата, но и океаните. Последните десет години са носители на най-високите температури в океаните след 50-те години на миналия век, съобщава международен екип от учени в специализираното списание "Advances in Atmospheric Sciences". Последните пет години са донесли най-сериозно затопляне, пише Der Spiegel, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

2019 г. се оказва годината с най-висока температура на водата, регистрирана в океаните от началото на измерванията. Температурата на моретата до дълбочина два километра е била около 0,075 градуса над средната от 1981 до 2010 г., се отбелязва в статията, написана от Ченг Лийнг от Института за атмосферна физика (IAP) в Китайската академия на науките (CAS). Изследователите също така посочват, че изменението на климата ускорява затоплянето на океаните.

По-ранни проучвания са показали, че океаните се затоплят. Само в горните си три метра те задържат толкова топлина, колкото цялата атмосфера на земята. Дори и малкото повишаване на температурата може да има големи последици: Учените предупреждават, че то води до по-екстремни метеорологични условия като циклони и обилни валежи. Лишаването от кислород и увреждането на рибите и други организми също са едни от рисковете за океаните.

Изследователите са използвали сравнително нови методи от китайския институт, за да обобщят данните за затоплянето на дълбочина до 2000 метра.

"Важно е да разберем колко бързо се променят нещата", казва Джон Абрахам, съавтор и професор в университета "Сейнт Томас" в САЩ.

"Ако искате да разберете глобалното покачване на температурата, трябва да измерите затоплянето на океаните". От 1970 г. повече от 90% от глобалното затопляне се е вливало в океаните, докато само 4% са загрявали сушата и атмосферата.


15
Още по темата: Океанизатопляне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 месеца
Топло, топло, ще се затопля. Колко да е топло, в момента глобалната температурна аномалия на 2 метра над земната повърхност е 0.646 градуса спрямо 30- годишен преден период, като 7 дневния тренд е на охлаждане с 0.12 градуса. Нищо страшно. Даже след 2013 година за България са премахнати станциите Черни връх, връх Ботев, Драгоман и други по-студени, а пък е добавен Одрин? за компенсация. Та това ни е затоплянето, като всичко друго.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-смешно ми е като чуя някой да упреква "политик" за климата. Ей смешко нима ти не караш кола, не ядеш опаковани храни, не серешш и не ползваш тоалетна хартия, не носиш дрехи, не ходиш по заведения, не готвиш с 100 уреда, не се топлиш.... Я стига.. Ти си точно толкова виновен за климата, колкото всеки човек. Стига сте се измивали душата, като сочите някой друг.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доволен съм от времето. Втора година няма сняг и температурата е поносима 3-6 градуса. Супер добре се развива климата на планетата. Не знам,какво ревете само. Аз файда да мръзна на - 20 и да плащам 300лв ток мн не съм намерил. Времеро си е супер и за бизнеса и за народа.
11
3
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 месеца
Когато се позволи на човеците да си сменят местообитанието, се прецаква климатот на земята.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кратунберг: "Покайте се грешници, спрете да дишате - бълвате въглероден двуокис!"
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Световния океан няма еднаква температура навсякъде, включително и средната му температура в различни райони е различна. Осредняването и достигането на едно число, което да приемете за средна температура на целия океан, си е чиста научна спекулация. Според методите на осредняване можете да получите доста различни числа. А разлика от 0,075 е в рамките на статистическата грешка. Това, което ни пробутват, въобще не може да бъде наука, а си е чиста затоплистка пропаганда.
8
1
 
3
 
! Отговори
ми да се затопли преди 2 месеца
Сигурно иска да стане първичен бульон отново, та белким се пръкне по-читава цивилизация. Тази излезе леко скапaна, любезно казано :)
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
0,075 градуса по-топло?Голяма жега,голямо чудо.Даже няма и 0,1 процента. Затоплистите достигат нови висоти в лъжите си.
6
3
 
19
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 месеца
Да го погледнем от добрата му страна! Скоро ще ходим на плаж на Баренцово море, а Сахара може пак да се раззелени. Лошо няма. Климатът се е променял толкова много пъти досега, а ние все сме оцелявали и просперирали. Хората се адаптираме към всякакви условия. Преживяли сме ледената епоха. Ще преживеем и това. Айде без апокалиптични глупости!
5
3
 
9
 
! Отговори
Кот такова преди 2 месеца
До ДЛС
И ти и такива като теб дето го взимат насериозно, кво?
Можеш ли нещо да промениш?
Минал ли си на слънчева енергия?
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ДЛС

Снощи ми мина същата мисъл, ама тая сутрин като се събудих всичко беше на шест.
3
10
 
13
 
! Отговори
ДЛС преди 2 месеца
Интересно, че масово хората тая работа не я взимат на сериозно и само гледат като на филм с положителен край и утре като се събудим всичко ще е шест!
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Сами признават, че затоплянето на океаните ще предизвика повече изпарения и обилни валежи. Което от своя страна ще стимулира развитието на много повече растителност, която поглъща излишната температура. Има си саморегулация.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Озоновата дупка е виновна. Дълго верме ни плашеха с нея, сега нещо отдавна се мълчи. Сигурно нова дупка скоро ще измислят. Истината е, че горите на планетата ги няма, сеч, пожари, отделно мръсни производства, горене на бомлуци като у нас.