Как тренировките се отразяват на кожата?

Потенето на едно и също място причинява акне
19 яну 2020 23:00, Иванка Гъркова
5
Как тренировките се отразяват на кожата?
IStockphoto
Редовните тренировки влияят положително върху физиката и психиката на човек. Натоварването на тялото подобрява мозъчните функции, грижи се за сърцето, мускулите и костите. То може да ви избави от напрежението и да ви помогне да влезете във форма. И въпреки че колкото повече се потите, толкова по-добре за тялото, това си има и своите недостатъци – например за кожата.
 
Дерматолози разясняват пред Livestrong, че най-големият орган на тялото „страда“ след всяка тренировка, особено ако не бъде взет душ или не се почисти лицето веднага след това. В залата има достатъчно прах, който може да полепне и причини възпаление, раздразнение, пъпки или сърбеж по кожата. За това допринася и непрекъснатото пипане с ръце или забърсването с кърпа, в която може да има хиляди микроби.
 
Изпотяването може да запуши космените фоликули
 
По време на изпотяване тялото изхвърля вредните токсини чрез порите, но също така може и да раздразни кожата. Този процес причинява запушване на космените фоликули на главата и по тялото, коментира д-р Робин Еванс. И посочва, че на местата, където най-много се потите, може да ви излязат неприятни пъпки. Ако пък ги бършете с кърпа, която ползвате за втори път, може да причините възпаление.
 
Ако тренирате няколко пъти седмично, не се учудвайте ако имате пъпки, пълни с мазен секрет. Причината за това е, че по време на потене се задържа по-голямо количество себум в кожата.
 
Как да промените това?
 
Дерматолозите съветват да носите специални спортни дрехи, изработени от леки и нежни материи, които попиват потта, а не запарват и ви карат да се потите още повече. Душът с хладка вода веднага след тренировка, както и подхранване на кожата след това, също ще ви помогнат да възстановите нормалната кожна бариера.
 
Черни и бели точки
 
Освен обикновените пъпки, по кожата се появяват бели и черни точки, които по-трудно могат да бъдат премахнати. Това се дължи на възпалението на кожата или инфектирането ѝ от замърсяванията в залата, обяснява още д-р Еванс.
 
Още за влиянието на тренировките върху кожата четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари