"Еразъм" във Великобритания след Brexit – твърде рисковано е!

Европейските университети молят учащите да не ходят там
30 яну 2020 19:30, Нели Христова
14
"Еразъм" във Великобритания след Brexit – твърде рисковано е!
Снимка: БГНЕС

Джулия Родригез от Испания учи английска филология в университета на Кадис, Испания. Тя винаги е мечтала да отиде на студентски обмен по европейската програма "Еразъм +“, а желаното място било само едно – Великобритания.

Но на Обединеното кралство му остават още два дни преди да излезе официално от редиците на Европейския съюз. Притеснени, че след 31 януари финансирането по "Еразъм" за Великобритания ще спре, университетите пренасочват студентите си към други дестинации. Така Джулия попада в Галуей, Ирландия.

Преди година тя избира осем университета за които да кандидатства по програмата "Еразъм". След като учи английски, напълно логичен е фактът, че всички те са във Великобритания. Ала ръководството на университета я моли да промени опциите си. Това е практиката на много университети в Европа, тъй като те се страхуват, че ще трябва да платят огромни суми след Brexit.

"Казаха ми, че е прекалено голям риск да отида във Великобритания без да знаем какво ще се случи след Brexit. Икономически и академично е голям риск за нашите университети. Ако сделката с "Еразъм“ се прекрати, тогава какво правим?", споделя Джулия пред The Guardian.

"Еразъм“ винаги е бил нейна мечта, тъй като чичо й е един от първите испански студенти, който се е възползвал от него, когато програмата е тръгнала за първи път преди 30 години. Когато пристига в Ирландия, тя се чувства претоварена, тъй като почти не разбира акцента на местните хора. Но въпреки това не съжалява – Джулия успява да подобри английския си и да завърже много нови приятелства.

"Великобритания със сигурност трябва да се бори за "Еразъм“, казва тя. Ала много хора се страхуват, че няма "апетит за подобна борба“ в Обединеното кралство. Либерал-демократите се опитаха да прокарат поправка в законопроекта, която да подсигури продължаването на "Еразъм“ в страната. Ала тя бе отхвърлена от консерваторите.

Премиерът Борис Джонсън пък заяви, че "няма заплаха" за програмата и "британските студенти ще продължат да се възползват от предимствата на обмен с Европейските приятели и партньори на Великобритания".

Това обаче не убеждава тези, които се страхуват, че бъдещето на "Еразъм“ е застрашено. Те знаят, че програмата има изключително малко поддръжници в Министерството на финансите и е последното нещо, за което парламентът ще се бори.

Студенти от всички факултети могат да се радват на обучение в чужда страна по "Еразъм“. Но факултетите по филология, които и без това изпитват големия затруднения да привличат студенти, са тези, които ще загубят най-много.

Мариот Шмит, професор по френска литература в университета в Единбург казва, че ако Великобритания сложи край на "Еразъм“, това ще е "катастрофално“ за предмета й.

"Ние сме в лимбо. Студентите, които сега са втори курс, знаят, че ще могат да пътуват по "Еразъм" следващата година. Ала след тях... не знаем. А това предизвиква много тревожност в кампуса", коментира тя.
Още миналата година на среща с представителите на френските университети тя отбелязва, че Brexit вече нанася вреда върху студентския размен.

"Някои наши партньори споделят, че спират свои студенти да идват във Великобритания заради несигурността. Много институции се притесняват, че накрая те ще трябва да покрият сметката за обучението тук“, обяснява Шмит.

Според University Council of Modern Languages, седем университета са сложили край на преподаването на модерни езици през изминалата година. 50 пък е трябвало да намалят броя на курсовете си или са затворили отдели от 2000 г. насам.

Да прекараш една година в чужбина, учейки или работейки като стажант, е основна част от преподаването на езици във Великобритания. Това е и една от основните причини защо студентите избират да учат език. За това някои университети са готови със специални мерки, които да подсигурят пътуването на студентите си в чужбина.

Университета в Нюкасъл например предлага 1,4 милиона паунда, за да покрие нужните такси по "Еразъм" за 400-те си студента зад граница през 2020-21 година. Те са категорични, че ще продължат да приемат студенти от други европейски страни през тази една година, независимо какво се случва политически.

Но много други нямат средства с които да реагират.

"Не можем да имаме бакалавърска програма по език и да кажем на студентите си, че трябва да си платят за това, което някога е било предлагано безплатно от "Еразъм +". Това ще причини огромно отдалечаване от тези факултети“, коментира Клеър Горара от университета в Кардиф. По думите й, всички тези факултети вече страдат – студентите, които учат италиански са намалели със 63%, тези, които избират френски – с 45% , а немски – с 43%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия драми бе. Който иска ще си учи всякакви езици, където си иска.
7
0
 
0
 
! Отговори
К6 преди 4 години
Сега е златният момент на обединена Европа, младите хора които създват бъдещето обичат философията на Джон Ленон и мразят всякакви флагове и националности. Доказано във времето, науката най добре се развива в интернационален екип, а не под флага на нечия държава )))
6
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До 11Цитат: "В САЩ е по- ЗЛЕ отколкото в БЪлгария..."Ехееееее....Браво на момчето! Умно момче! Ще стане от момчето сервитьор!
5
0
 
5
 
! Отговори
G преди 4 години
Този Еразъм и без това си е само секс туризъм.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така Джулия попада в Галуей, Ирландия.-----------О, в Galway (Голуей) Ирландия е супер!!!Много красиво студентско градче, с много добро и приятно местно население!В добавка Атлантическия океан!
3
0
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Нормално е да са диваци. След комунизма нищо не расте. Какво са използвали комунистите преди свещите? Тока.На червения площад има Макдоналдс :).
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига с тази Англия моля...Дано се случи и да излязат без сделка,...Те са това само и единствено на Европа...Но простака винаги забравя кой му е помогнал ,така и те забравиха ,че цялата им индустрия е пряко свързана с ЕС...А те са просто един скален остров,пълен с ***
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оргазъм във Великобритания, твърде рисковано е ... мухаааааа