Тъмната част на Южна Корея: Какво е да живееш в мазетата от филма "Паразит"?

В Южна Корея banjiha е символ на бедността
5 фев 2020 19:30, Нели Христова
47

Снимка: BBC

В свое интервю за The Guardian по-рано тази седмица, режисьорът Бонг Джуун-хоу, който тази година е номиниран за "Оскар“ каза: „Южна Корея може и да изглежда бляскава, но младите са отчаяни“.

Филмът му “Паразит“ се превърна в любима продукция както на критиците, така и на публиката. В него Бонг Джуун-хоу, който обича темата за класовите различия, отново засяга огромната пропаст, която дели бедните от богатите.

Историята му в "Паразит“ далеч не може да се обясни толкова просто, ала докато тя е измислица, то малкото мазе, в което живеят главните герои, е една от мръсните реалности в Южна Корея. Хиляди млади хора живеят в тях в столицата Сеул.

Те се наричат banjiha, а репортерът на BBC Джули Йон проверява какво е да живееш тези малки апартаменти.
Домът на О Ке-Чел е толкова тъмен, че дори и цветя, които нямат нужда от много светлина не могат да оцелеят.

Всеки може да надникне през прозорците му, а тийнейджърите редовно пушат пред апартамента, хвърлят фасовете си вътре или плюят пред него. През лятото кореецът трябва да се бори с непоносима влажност и битки с бързо разпространяваща се плесен.

Подобно на банята от "Паразит“ и банята на О Ке-Чел е отделена от останалата част от апартамента като е повдигната с няколко метра от пода. Там има само тоалетна чиния, но не и мивка. Таванът е толкова ниско, че той трябва да се къпе широко разкрачен, за да не удари главата си.

"Когато за първи път се преместих, получих синини по шията и краката си от постоянното удряне в бетонните стени“, разказва 31-годишният мъж, който работи в сферата на логистиката. Признава, че вече е свикнал на това колко тясна е неговата banjiha.

"Знам наизуст къде са всички вдлъбнатини и неравности“, казва О Ке-Чел.

"Паразит“ на Бонг Джуун-хоу разказва за две напълно различни семейства – богатите Парк и бедните Ким. Най-осезаемата разлика е между домовете на двете семейства. Парк обитават огромна къща в хълмовете над Сеул, а Парк – banjiha, пред чиито прозорци често пикаят пияници и бездомници.

В истинския живот хиляди млади хора живеят в banjiha, докато учат и работят здраво за един по-добър живот. Те не са просто приумица на южнокорейската архитектура, а част от историята на страната. Корените на малките апартаменти могат да бъдат проследени десетилетия назад – до конфликта между Северна и Южна Корея.

През 1968 година командосите на Северна Корея влизат в Сеул, за да елиминират тогавашният президент на Южна Корея Парк Чънг Хи. Опитите им са осуетени, но напрежението между двете страни остава. Атентатите и атаките станали ежедневие, за това правителството на Южна Корея настояло полуподземните етажи на сградите да започнат да служат като бункери в случай на национална криза.

Първоначално да наемеш banjiha било незаконно, но дошла кризата от 80-те, когато свободните апартаменти в столицата почти свършили. Тогава правителството било принудено да легализира и отдаването под наем на тези подземни апартаменти, за да има хората къде да живеят.

Днес макар Южна Корея да има една от най-стабилните и силни икономики, която е 11-та в света, да си позволиш дом там е трудно. Най-вече за младите и по-бедни хора. За хората под 35 години съотношението между наем и доход остава около 50% през последното десетилетие. И така подземните апартаменти се превръщат в рационален отговор на растящите цени на нормални жилища. Наемът е около 453 долара, а средната заплата на 20-годишните в Южна Корея е 1679 долара.

Въпреки това някои наемодатели на banjiha се опитват да се преборят със социалната норма. Ала не всички.

"Знаете ли, аз харесвам апартамента си, признава О Ке-Чел. - Избрах това място, за да спестявам пари, а в момента успявам да спестя много благодарение на него. Но съм забелязал, че не мога да спра хората да ме съжаляват. В Корея е важно да имаш хубава кола или къща, а banjiha-та е символ на бедността. Може би мястото, на което живея, определя кой съм...“

Докато семейство Ким се опитват да се внедрят в живота на семейство Парк, богаташите започват да усещат миризмата, която се носи от бедните. Миризма, която се превръща в основа за обрата във филма. Но дори и тя не е измислица.

Когато Ким Ки-Таек се опита да се отърве от нея, дъщеря му казва студено: "Това е миризмата на мазето. Тя няма да ни напусне, освен ако ние не напуснем това помещение.“

Фотографът Парк Юнг-ун гледа „Паразит“ малко след като се нанася в своята banjiha. Причината да избере апартамента не е необичайна – може да си го позволи. Ала след като гледа филма, той не може да спре да се притеснява за миризмата.

"Не искам да мириша като семейство Ким“, казва 26-годишното момче. За това през това лято той изгаря хиляди пръчици тамян и непрестанно сменя филтъра на овлажнителя си. Парк признава, че продукцията на Бонг Джуун-хоу го е подтикнала да постегне апартамента си и да го декорира.

"Не желая хората да ме съжаляват, само защото живея под земята“, признава той. Заедно с приятелката си Парк създава влог за промяната на тяхната banjiha. Сега те харесват изключително много дома си, но им отнема месеци да стигнат до тук.

"Когато родителите ми видяха апартамента за първи път, те се разтревожиха. Предният наемател е бил страстен пушач и майка ми не успя да свикне с миризмата“, признава Парк.

Приятелката му Шим не харесала идеята за banjiha: "Не ми се струваше безопасно. Напомняше ми на мрачната страна на града. Винаги съм живяла във високи апартаменти. Притесних се за Парк“, казва тя. Но след като публикуват в YouTube видеата за промяната на апартамента, някои потребители дори им завиждат за това, колко стилен е станал.

"Харесваме дома си  и се гордеем с работата, която свършихме“, споделят те, но признават, че нямат намерение за живеят в banjiha завинаги и искат да се преместят "по-високо“.

О Ке-Чел също спестява пари за да си купи собствен апартамент. Като живее в banjiha и плаща нисък наем, той се надява, че това ще стане още по-бързо.

"Единственото, за което съжалявам е, че котката ми Ейприл не може да се радва на слънцето“, казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изгледайте този сериал.Пак е Южнокорейски.https://asianwiki/Crash_Landing_on_You
34
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
34 нещо бърка и годината и страната... Статистика за Япония от 2016 през 2020. Ganjo съвсем правилно казва колко долара е средната реална заплата от първо лице и аз потвърждам, че е толкова. Кореец от Сеул седи в момента до мен... Цените са доста високи и доста емигрират от там заради тези цени. Това е като кажеш, че в София средната заплата от 1200лв. е супер добра и ти стига да живееш?
33
1
 
1
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
До 34Разбира се,че съм видял добре и не само видял ,но и разговарял,живял и т.н.Повече кисело мляко по български лиценз е изял от мен само българския посланик наверно.Знам цените не само на ябълките... даже и на Кобе биф. В супермаркет е от 360 до 400 долара за килограм,а в ресторанти е 105-120 долара за 100 грама.От многото кисела млека в Япония, най евтиното е това с българската бактерия..малко под един долар.Гръцкото е около 4 долара ит.н
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по- интерсено ще ни е филм за съседката на Юк!ТАм комунизъм, простотия, варварщина, военщина и пр... на килограм!
31
9
 
3
 
! Отговори
Червената Ушанка преди 4 години
Жалка картинка и жестока истина е животът на тези хора.Но най-важното не е упоменато в тази осведомяваща ни статия.А това е че всеки един южно-кореец винаги може да замени Юг-ът със Северът. За сега няма дотам изпаднали че да се молят на граничарите да ги пуснат че да не умрат от глад и нищета в Южна Корея.-Най-голямата ценност с която човек идва на този свят,е собственият избор дали да бъдеш свободен,или да бъдеш роб.Всеки иска да е свободен.
30
7
 
7
 
! Отговори
заблуден преди 4 години
Корея е една скапана държава.
29
7
 
5
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Нямам какво да чета.Аз живея в Кореа от доста години и знам много добре каква е икономиката,какви са трудностите, с колко и как се живее.Мога да ви кажа на всичко цените и за качеството на живота в тази държава.Разликата между нас и Кореа е от небето до земята.Познавам добре и живота в България,доколкото го има. Неможеш да обясниш как е в Кореа на българин..по скоро неможе да те разбере поради известни причини.
28
5
 
11
 
! Отговори
Абе хахо преди 4 години
Да повторя, живота в тези държави с дръпнатите очи е ужас.Хахото, който разправя за ниските лихви е прав, ама е забравил да прочете новините от последните години от Корея.Икономиката бележи спад защото балъците, които си купуват мобилни телефини всяка година свършиха.Освен това, Корея е държавата където промишлеността се роботизира масово и хората се състезават с роботи на поточната линия.Нека сега роботите да ползват ниската лихва и да си теглят кредит за жилище :)
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя дето ни обяснява колко било хубави в Южна Корея ще му кажа да не ментосва. Мога да му покажа поне 100 клипа в ЮТюб където полицията направо смила хора на протести. Ако ще 6 милиона да ти е заплатата като плащаш за елементарните си разходи по 7 милиона пак си бедняк в края на месеца.Искате ли линкове как в Япония има хотели-капсули и как млади хора умират работейки повече от 30 часа без прекъсване.Там ако те изгонят от работа никой няма да те вземе повече, живота е ЖЕСТОК.Не сме пубери.
26
4
 
1
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Само за информация... В банките в Кореа ако вземеш кредит лихвата е около 4%, ако държиш пари на депозит лихвата е 2%. Разликата е 2 пъти,съотношение две към едно. Сега пресметнете колко пъти е разликата в България при лихвите за кредит и лихвите за депозит. лихви за депозит са 0,01%, а при кредит средно 6% и повече. Разлика минимум 60 пъти....Средно добро жилище струва 300-400 000 долара. Средна заплата 5000 долара/6 000 000 вони/
25
1
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
До 25Не съм бил като турист за няколко дена или посетител за кратко.Живял съм в Кореа около 10 години и съм обиколил цялата държава.Живял съм на нивото на техния стандарт и стил и достатъчно добре за да мога да видя,да се докосна ,да почувствам ,да опитам,да преживея много неща от живота в Кореа.А за всичко това трябва много време..,а за финанси е ясно.Не е за нашите български разбирания и възможности.
24
5
 
0
 
! Отговори
Lan преди 4 години
А при нас - много хора наемат един апартамент...Може би не е лошо да ги има тези свръх малки жилища като опция.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страната си има своите плюсове и своите минуси, своите бедни и богати квартали/градове. Както всяка друга. Да, за жалост има наистина много хора, които живеят в ужасни условия и това е факт. Градове като Инчон, Бусан и Сеул безспорно са много красиви...докато не влезем навътре точно в тези по бедни квартали...тогава картинката става друга.
22
3
 
8
 
! Отговори
do Loyko преди 4 години
да като турист е много хубаво, но до там. хората там се раждат , за да умрат от работа и толкова- в името на развитието на държавата и догонването на япония. за посетители и туристи е супер всичко, но хората не живеят добре. единствено много богатите.
21
2
 
9
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 4 години
Надписа на последната снимка дори не е на корейски.Когато пишем глупости поне да ги пишем по грамотно.А,че няма нищо вярно в статията е друг въпрос. Когато някой може да обясни на един кореец какво значи да са ти откраднали автомобила да дойде да ми се обади. В тази държава не се лъже и не се краде..за разлика от България.Всеки ден те заснемат между 40 и 70 камери. Живеят поне век пред нас....
20
0
 
1
 
! Отговори
1500 euro m преди 4 години
Никой в ​​Източна Европа не работи за тези пари......
19
6
 
13
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Пълни глупости...Южна Кореа са поне един век пред нас във всички области. Дори неможем да си представим колко сме изостанали спрямо тях. Идете и ще видите. Стандарта им на живот е около 8-10 пъти по висок от българския. Невероятна благоустроена държава.Чисто,красиво,луксозно.Само като кацнете на Инчон интернационал еарпорт и ще се объркате в какъв свят попадате.Ние сме като ци *** чета пред тях..това е истината.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преди обвинявахте северна корея че живота при комунистите е зле при диктатора но при тях няма такива апартаменти и миризма
17
3
 
1
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Нека не пишем глупави и неверни статии. Средна работна заплата в Южна Кореа е около 5000 долара/6 000 000 вони/.В Япония е 6000долара/700 000 иени/. В статистиката не участват богатите индустриалци като например; Митцубищи и Самсунг най богатите личности в тези държави.Пише ви го човек който е живял 10 години в Южна Кореа и две години в Япония,до 2019 година.
16
2
 
2
 
! Отговори
east europe преди 4 години
......средната заплата на 20-годишните в Южна Корея е 1679 долара....!?!?!?..