Откриха неизвестен досега праотец на хората

Той се е развивал в Западна Африка
13 фев 2020 10:28,
34
Откриха неизвестен досега праотец на хората
Снимка: Pixabay

Изследователи са намерили доказателства за съществуването на неизвестна досега архаична популация. Тя се е разделила преди около милион години от родословието, което е довело до съвременните хора, и не е свързана нито с неандерталските и Денисовите хора, чиято ДНК носят съвременните хора, пише БГНЕС.

Още по темата

Ново изследване, проведено от двама генетици от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, е открило доказателства за изчезнал клон на човечеството.

Генетиците Арун Дурвасула и Шрирам Санкарараман са открили части от ДНК от така наречената “призрачна архаична популация”, криеща се в геномите на някои живи популации в Западна Африка като Йоруба от Нигерия и Менде на Сиера Леоне.

Изследването, публикувано в списанието Science Advances, се базира на сравнение на генетичното разнообразие при живите Homo Sapiens, неандерталците и Денисовите хора, за да се проследи как са възникнали нови варианти на генотип във всеки клон на човечеството.

Дурвасула и Санкарараман предполагат, че предците на западноафриканците и „призрачната архаична“ популация се смесват преди около 50 000 години, по времето, когато хората в Евразия се смесват с изчезналите неандерталци и Денисови хора. Изследователите не могат да кажат към кой вид на човечеството принадлежи призрачната архаична популация.

Генетиците предполагат, че вкаменелости като 11 200-годишния череп, открит в пещерата Иво Елеру в Нигерия през 1965 г., може да принадлежат на това изчезнало архаично население, според The New York Times.

Новото откритие може да хвърли малко светлина върху генетичното разнообразие на човека на африканския континент, което е трудно да се изучи поради неговите оскъдни записи на изкопаеми, въпреки че според научната общност съвременното човечество се е развило в Африка.

Най-ефективният начин за тестване на резултатите от проучването на Дурвасула и Санкарараман може да бъде намирането на съвпадение на ДНК от черепа от Иво Елеру и западноафриканското население, идентифицирано от генетиците, според The New York Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
До 24 Чукундур преди 4 години
Такава архаична популация има и сега в твоят квартал (Столипиново) и ти се гордееш, че си от тях !
21
0
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Е, тебе щом тия те възхищават - ясен си ми! Жив и здрав бъди!
20
2
 
0
 
! Отговори
истина преди 4 години
И космоса създаде човека по свой образ и след смърта разума наречена душа отлита при създателя
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Дарвин,човека се е появил от ***,но вече години наред чакаме някоя *** в зоопарка или джунглата да стане човек,но не ще бе,мама му стара!Според набожните пък,човека се появил от Адам и ***,нищо,че първобитните хора не са говорели изобщо и поради тая причина не са имали навика да си слагат имена.
18
6
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Това са пра,пра,пра,пра потомци на българите.Само те имат толкова дебели тикви или кратуни дето да се запазят и да не изгният в земята толкова години.Съвсем нормално е да са изчезнали тъй като са били и лъжливи,и крадливи,и до бога зависливи както са на път да изчезнат и днешните им потомци от някое оцеляло племе.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До z-rockТова са индуси или пакита - от земите на най-старата култура на третата планета от Слънцето! В момента в UK, Канада и Щатите много от сериозните учени са от тях. А ние даже правилно не можем да транслитерираме имената им, толкова сме умни!На теб ти е противопоказано да четеш. Само пиши!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кръстоносец"митохондриалната днк е всъщност по-важна"И откъде взе това сравнение? Прочете ли го някъде илисам го измисли? Давай, продължавай с просветителската си дейност! 19, тъпотата не трябва да се излага на показ! Тя е нещо като хемороидите, имаш го, но го показваш само на доктора. На теб никакъв доктор няма да ти помогне.Всъщност, тук са напълзяли още такива!
15
1
 
3
 
! Отговори
z-rock преди 4 години
На тия "изследователи", само като им прочетох имената и се отказах по нататък. Те най-вероятно некоя техна фамилна гробница са отворили!
14
2
 
0
 
! Отговори
кръстоносец преди 4 години
до 13значи според теб децата от различни майки не са братя и сестри? Странно, след като митохондриалната днк е всъщност по-важна.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Откриха неизвестен досега праотец на хората"Нека позная... Българин е, нали?!Поне според повечето националисти в България...
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДълбоко се съмнявам дали е имало някога Адам и ***,щото когато се е появило човечеството не са говорели,а само са издавали звуци вместо говор и надали са имали възможността да измислят и имена на мъжа и жената.Говора се развива доста по-късно от самото човечество.Изобщо,много неща в Библията са глупости.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия учени 1 милион години ги нямат за нищо
10
6
 
14
 
! Отговори
Открили са преди 4 години
Банкянския човек. Но само приличал на човек
9
14
 
2
 
! Отговори
Вервам преди 4 години
В библията пише за 2та сина на Адом и *** и това е главното.Бог им е направил много жени просто не си струват споменаване.Каква е най-високата длъжност в църквата която може да заема жена.Старша монахиня?
8
1
 
11
 
! Отговори
Депутат преди 4 години
Не сме изчезнали, а сме управляващ вид
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е изчезало изобщо това население. Само си е сменило името на племето. Сега се наричат депутати. Казват се ХомоПолитикусКрадливикус. Легендата казва, че ако го разтопиш едно такова за лой ще получиш толкова, че цяло село Вождове можеш да изхраниш с филии мас. Откъде е хлябът за тая филия легендата мълчи.
6
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До 1Я ми кажи какво е било потомството на Адам и ***? Знаеш ли?
5
2
 
10
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Македонец с дебела глава е.Рода на Лили Иванова !
4
4
 
9
 
! Отговори
--- преди 4 години
Татко Бойко ;)
3
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък в генетичния материал на българите са открили следи от една порода овце. Тази порода била толкова зле в главата, че не оцеляла. Изчезнала от лицето на Земята.