Сняг няма: Глобалното затопляне може да затвори ски курорти

За втора поредна година Le Mourtis затваря по средата на сезона
15 фев 2020 20:30, Нели Христова
72
Сняг няма: Глобалното затопляне може да затвори ски курорти

Тази година зимата във Франция е много мека. Ала докато едни се радват на топлото време, ски курортите като Le Mourtis страдат. За втора поредна година сняг там няма, което принуждава всички писти да затворят по средата на сезона.

"Няма сняг", казва френският организатор на почивки Фредерик Фолтран. Вместо със ски, той се спуска по склоновете на курорта с двуколесен скутер, предназначен за предвижване из тревисти пасища.

Местните хотели и ресторанти вече броят загубите от по-малкото посетители. Онези, които все пак са решили да дойдат в Le Mourtis, трябва да се занимават с други дейности, като пешеходен туризъм из гората.

В понеделник температурите в курорта са около 10 градуса. Някои от хората, които са решили да се разходят, свалят якетата си и ги връзват около кръста си, докато се изкачват по останалите парчета сняг.

Но това не е просто лоша година. Учените предвиждат, че температурите глобално ще се повишават, а хората в Le Mourtis, които изкарват прехраната си от зимните спортове, ще трябва да се приспособят към бъдеще с по-малко или дори без сняг.

"Каране на ски? Никой днес не може да го гарантира..., казва пред Reuters Франсоа Гилаазео, мениджър на хотел Tuc de l'Etang, към който има и ресторанти, и магазин, който продава ски екипировка. - Ако снега го няма, ще се наложи да продаваме нещо друго".

Двуколесените скутери, които могат да бъдат наемани от магазина на Гилаазео, са поглед към бъдещето. По принцип те вървят със ски, които да се пързалят по снега, но ако сняг няма, то тогава те се заменят с колелца.
През това време, рафтовете със ски екипировка в магазина на Гилаазео остават недокоснати. Той споделя, че е трябвало да намали работното време на някои от служителите и очаква приходите му тази година да са между 10 и 15 на сто.

Последният път, в който Франция има подобна мека зима, е през 1900 г. През годините времето непрестанно се е променяло, но тенденцията от тук нататък е напълно ясна – по-мека зима, по-малко сняг. Това означава, че курортите, които са над 1600 метра надморска височина ще са толкова топли, че пистите дори няма да могат да бъдат покривани с изкуствен сняг.

Някои курорти в Пиренеите, които са по-ниско, са успели да запазят снежната си покрива. Но Le Mourtis се намира на 1350 метра надморска височина, което го поставя в зоната на топене.

"Това е втората година, в която нямаме сняг. Но ние обичаме планината, за това идваме въпреки това“, казва Лаура Морел от Тулуза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
11
 
! Отговори
Георги преди 4 години
На тази земя живеят хора от хиляди години, та дори милиони. След няколко стотин години ще изчезне нашият вид и след това ще се появят други. Ние каквото можахме взехме. Сега е ред на природата да възстанови баланса и да се изчисти от паразитиращите хора.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, почти цялата зима измина, а няма сняг. Ако няма дъжд и сняг, няма да има комат хляб. Слаба реколта и безводие. Бог да ни помилва.
20
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БахуроСледи телевизия The World. Повтарят епизоди, ще го засечеш - сериозно оспорване въобще на теорията, че глобалното затопляне е резултат на човешката дейност. СО2 е само един от парниковите газове и то с твърде малък принос, за да е причина за глобалното затопляне, освен това графиките за наличие на СО2 и температурата показват връзка, но тя е обратната - затоплянето предизвиква покачване на нивото на СО2, а не обратното. А промените в климата са резултат на слънчевата активност.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да им пратим Цеко и ще им реши проблемът със снега, може да останат без вода, но това са рисковете на алчността. Какви са тези писти, около които не е застроено? Да застроят и поне купилите ще идват да карат уж ски
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доналд Дъмп... все се чудя с какво се римува. благодаря
17
4
 
12
 
! Отговори
до Бахуро преди 4 години
най-любимата ми сцена от "Бен Хур" е как Римската Армия начело с Тит Велики изравнява Йерусалим с лицето на Земята и разрушава Юдейския Храм в който почитата Сатаната!
16
2
 
7
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
Ако няма сняг, ще направят басейни и плажове около тх и пак ще има туристи. :)
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПЪК РОЙТЕРС ЩЕ МОГАТ ДА СЕ НАСЛАДЯТ НА ГРАДСКИ РАФТИНГ ПРИ НАВОДНЕНИЯТА В РОДНАТА ИМ АНГЛИЯ, ВМЕСТО ТЪНКО ДА ЗЛОРАДСТВАТ НА ФРЕНСКАТА ЛИПСА НА СНЯГ.
14
2
 
17
 
! Отговори
az преди 4 години
Аз ски не карам.
13
3
 
3
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
И докато си напиша коментара, поредния такъв се доказа...
12
12
 
9
 
! Отговори
Майне Фюрер преди 4 години
Глобалното Затопляне е Измаме с Цел Фалиране на Бялата Раса и Връщането й в 13-ти век за Сметка на Китай, Индия и дори Африка, които ще бъдат Новите Господари начело с Авторите на Измамата - Авторите на Всички Измами на тоя Свят - БогоИзбраните от Юдея!
11
6
 
6
 
! Отговори
Бахуро преди 4 години
До Анонимен 10:Дай ги тия на ББС от 70те, късните, дето казват за ледников период. Щото точно от краят на 70те почват проучванията и глобалните климатични модели. Които показват съвсем друго. Бонус - репорта на Exxon от 1982, който към ден днешен пасва идеално, с това което се е случило. Бонус 2, към невежеството ти - точно в момента слънцето е на МИНИМУМА на 11 годишния си цикъл, т.нар слънчев минимум, където отделя най-малко енергия...
10
2
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
кво стана с 2рият лифт на Банско? де са мераклиите?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе що в любимият курорт на Васил Божков има 2 метра сняг пък в тоя курорт няма и 10 санта?
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шо пинНе се кефи. Общината им е врътнала един договор, с който си получават твърда сума за дежурства, които дават, независимо дали вали сняг или не, те си прибират парите.
7
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро гледах едно предаване на ББС с документални кадри, как климатолозите през 60-те и 70-те години са били разтревожени от застудяването и са говорили за настъпването на нов ледников период. Тия май се разтревожват при всяко изменение на температурите, предизвикани от слънчевата активност и почват да прорукуват или леден апокалипсис или горещ апокалипсис. Важното е да има апокалиптични прогнози и да текат пари за изследвания на климата.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер си е глобалното затопляне. Сега ще хвърля едни дръвца в камината.
5
12
 
17
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Помнете си пропагандните статии, защото след някое и друго десетилетие живи и здрави предстои ледникова епоха. Статия пълна с глупости, като написаното че тенденцията от тук нататък за липсата на сняг била ясна?! И от какво е ясно каква ще е тенденцията. А другата глупост - очаквал приходи 10-15 на сто.мъка мъка журналистеска. Боко ви го каза - ***, ***, лош материал - ама вие не вярвате!
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е проблема - в Сибир има и сняг и температури 20-30 градуса под нулата. Да си сменят мястото на почивка.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е при нас без затопляне глобално се случва.Цеко не иска да се развива Витоша за да му върви Банско...