Заради щетите от туристи: Огради около фонтана Ди Треви?

Въпреки скъпия ремонт, най-популярният фонтан се руши
Обновена: 20 фев 2020 12:19 | 20 фев 2020 12:14, Нели Христова
6
Заради щетите от туристи: Огради около фонтана Ди Треви?
Снимки: БГНЕС

Фонтанът "Ди Треви" е вече на 300 години. Всеки, който някога е стъпил в Рим, няма как да не се е отбил край него, за да се полюбува на красотата му. Той е най-известният фонтан в света, където десетки хиляди туристи хвърлят монети, за да може - според поверието - да се върнат във Вечния град. Ала Ди Треви става жертва на собствената си популярност - множеството туристи рушат бароковата забележителност, построена от Николо Салви.

Мраморният басейн се руши, а общинската полиция, която охранява тук, не успява да спре въодушевените тълпи.

Но туристите далеч не винаги са внимателни - макар и единични, безчинствата са налице - някои опитват да се катерят по скулптурите и да сипват напитки и дори да се къпят във водите му. Идеята на местните власти е да поставят ограждения, които да предпазват фонтана от туристите. Това се налага, защото дори и след скорошния скъп ремонт, отново има поражения.

"Последното обновяване струваше над 2 милиона евро, а сега трябва да засилим още мерките за сигурност около фонтана и да наложим забрани на туристите, които искат да се радват на красотата му", казва Андреа Койа от местната управа на Рим, цитирана от БНТ.

Фонтанът винаги е привличал много туристи, но се превръща в истинска мания, след като Фелини заснема една от най-великите сцени в киното именно тук за филма си "Сладък живот". Оттогава мнозина са опитвали да се снимат като Анита Екберг във фонтана. Глобата за подобни забранени импровизации обаче е 420 евро.

Сега остава италианското Министерство на културата да одобри поставянето на ограждения. Но дали ще го направи все още не е сигурно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
До 1 и2 преди 4 години
Не бъркайте Рим със Люлин,***!!!
2
2
 
1
 
! Отговори
чарли преди 4 години
Най добре да то затрупат с баластра.
1
5
 
3
 
! Отговори
iRonic преди 4 години
какво стана- "либералната" Еуропа като не може да се справи с някакъв проблем "спуска" железни завеси (огради). Авторите на великата мексиканската стена, оп извинете исках да напиша - "италианската стена" да не забравят да сложат надпис отгоре "гоу хоум" и за всеки случай да пуснат трифазен ток във водата!