Съдът реши: Уайнстийн е виновен! Промени ли #MeToo света?

Напредък има само в Холивуд, но не и в нормалния живот
25 фев 2020 21:45, Нели Христова
66
Съдът реши: Уайнстийн е виновен! Промени ли #MeToo света?
Снимки: БГНЕС

Преди повече от две години обвиненията срещу Харви Уайнстийн дадоха началото на ново движение в Холивуд, а след това и по целия свят - #MeToo. Вчера филмовият продуцент, чието име се е чувало най-често от благодарствените речи на сцената на наградите „Оскар“, бе признат за виновен по обвиненията за изнасилване и сексуално нападение. Най-вероятната присъда на продуцента ще бъде доживотен затвор.

Но след тези две години променило ли се е нещо, благодарение на движението #MeToo?

“Индустрията се промени. Жените се промениха. Културата се промени, защото жените не могат да приемат повече подобно държание“, казва Лин, директор на BMA Models и BMA Arts. Но по думите й, все още в Холивуд не са достигнали нужното ниво, но движението #MeToo все пак помага това да се промени.

"Актрисите, които разказаха публично какво са преживели, за да започне кариерата им, бяха фантастична подкрепа за останалите жени“, обяснява Лин.

"Не мисля, че #MeToo значи нещо за обикновения мъж. Все едно не се е просмукало в обществото. Все още това се вижда като проблем на хората от елита и това е главният проблем на движението #MeToo. Един от колегите ми каза, че ще ме целуне по време на смяната, а аз просто се засмях некомфортно. Приех го като шега, все пак той ще става баща, сгоден е. Накрая на смяната ни се прегърнахме, ние сме много сплотен екип, а той ме захапа за врата“, казва Ели, студентка, която работи почасово като сервитьорка.

"Сексуалното насилие е било тук винаги, дори когато бях модел, беше част от културата ни. Бяхме там, за да ни снимат, да продаваме дрехи. Предлагали са ни какви ли не неща, постоянно. Не беше много приятно. Но днес тези неща са неприемливи. Не съм чула никой да прави неприлични предложения или коментари за някое от момичетата ми”, казва Лин пред  BBC. Тя е категорична, че ако до нея достигне информация за подобен сексуален тормоз, тя веднага ще вземе мерки.

"Работех като сервитьорка в Кардиф и там постоянно имаше хора, които ме хващаха за дупето, подсвиркваха ми, наричаха ме с какви ли не имена. Имала съм предложения да отида в различни хотели след работа“, разказва още Ели. Но според Лин, сексуалният тормоз вече е „ненужен“ и „неприемлив“ благодарение на движението #MeToo.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядката просто е започнал да пречи на някого и са го наредили. То реално ако се съберат 5 жени и всичките кажат, че някой ги е изнасилил, реално могат да осъдят човека той дори и да не ги познава.Това е диктатура.
54
5
 
13
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
И какво значи господство на мъжете!? В природата има полове, те имат различни роли, при нас хората, жените раждат и се грижат за потомството, а мъжете осигуряват прехрана и защита - природните закони са фундамент, те не могат да се променят, понеже на някоя феминстка не й харесват. Мъжът е лидер, водач, войник и т.н., жената е мейка, домакиня, съпруга и т.н. - така е било, така и ще бъде, на който не харесва, да се изтреля в някакъв друг свят.
53
2
 
6
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Типичната секта феминистка кукувица! Да преди 30 години в САЩ изнасилването е било законно, даже всеки мъж е бил длъжен да изнасилна всички жени които види - колко болен сектант трябва да си за да вярваш в тези лъжи и манипулации? Ето това е фанатизъм - мъжете вечния враг, каквото и да стане те са виновни, философията на секта-феминизма. А дали Уайнстийн е изнасилвач или жените са отивали при него доброволно, предлагали са му услуги и след това той ги е побутвал в кариерата?
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да metoo промени света и то към много мноно по-лошо - напрежение, скандали, обществено разделение и губене на обществена енергия за абсолютни деградантски простотии. Има си закони и съд, това е цивилизования разумен начин, не разни секта организации, които колят и бесят по тяхно усмотрение. Колко циркове спретнаха metoo? Колко пъти ги хванаха в откровенни лъжи? Колко пъти разни фиминистки кукувици излиза с обвинения че били изнасилени преди 30 години, но не помнели къде, кога и как.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сценария е общо взето един и същ и е бил известен на някои от потърпевшите преди да станат жертви (над 100).Харви ги вика на бизнес среща в хотела, която в един момент се оказва, че е в хотелската му стая. Тук сценариите се различават, едни от тях (Ашли Джуд) му казва: "Съжалявам друг път" и спокойно и без проблемно си излиза. Други (Роуз Макгоуан) пише дори книга след като #МеТоо избухна. От това което казва излиза, че е нямала никакъв шанс да се измъкне и е правила това което Харви е искал.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНОНИМНАНевинен е да, поне що се отнася до изнасилване. Изнасилване е да се възползваш от жена в безпомощно състояние (пияна, друсана, упоена, в безсъзнание) или да сломиш със сила съпротивата й, като я принудиш да извърши с теб полов акт. Да успееш с труд е за уважение. Да успееш с дупките си не е. Жените, които сами се продават и възпиремат като стока, не са изнасилени. Използвани и използвачки могат да се нарекат, но не и изнасилени. Разбираш ли?
49
4
 
8
 
! Отговори
Freeman преди 4 години
Чакай сега, нали искахте да сте част от мъжкия свят? Да сте еманципирани? Да сте като мъжете? Ми те това е мъжкият свят - в него такива неща са нормални. Начи не ви хареса да сте еманципирани и сега драпате да деманципирате мъжете? И после се събирате и си ревете една на друга, че не останали истински мъже. Ми как ще останат, като днес е наказуемо да си мъж, да се държиш като мъж?
48
2
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Та значи казвате, че преди 30 години такова било мисленето в Америка и той едва ли не е правил нещо, което е било "прието" ама вече не е и хоп в панделата. А че бил се възползвал да вкарва некадърни вместо кадърни.... В частната му организация той решава на кого да даде шанс ако иска може да лансира пълни ***, но си е за негова сметка.
47
10
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Дръндер, точно е напредък - ако си прочел нещо по въпроса, ще знаеш, че е имало сигнали за тоя много по-рано, но никой не им е обръщал внимание, защото преди 30 г.такова беше мисленето и в Америка за жените - търсели са си го, голяма работа че е изч......кал някоя и пр. просташки изявления. Но нещата се промениха и господството на мъжете полека отстъпва. Само с мускули няма да командорите.
46
3
 
4
 
! Отговори
ПСЕВДО ЛИБЕРАЛИ преди 4 години
Защо са ходили "да четат сценарий" в хотелската му стая в три през ноща ?Години наред той им е плащал за неудобството ( чрез договор за поверителност срещу сума компанията му е плащала ), докато обаче не спрял да дава роли в замяна на "меда". Наскоро при радио водещият Хауърд Стърн "актрисата " Скарлет Йохансон заяви че друг продуцент я поканил у тях за "четене" обаче не му каза името . Ясно е Уайнстийн е св/ .иня ама с него лицемерието не свършва в пропадналият КВАРТАЛ Свята Гора
45
5
 
3
 
! Отговори
лили преди 4 години
Я стига сте защитавали насилниците, бе ориенталски прос......таци! И си вижте първо съдебната система тук и в белите държави, и всичко друго, и вие сте същите! Много добре знаете, че наистина щипеха и закачаха по-рано сервитьорки и други жени и българския прос....так си въобразяваше, че е мъжкар! Е, сега ще се замисли!
44
3
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Осъдихте един сакат дедко! Не че нещо, но това не е напредък!
43
3
 
3
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 4 години
А този, дето е пробутал свръхамбицираната кифла е невинен, така ли, я помислити малко, както писаха, той е шефът и от него зависи. Това се отнася и за други по-важни области, където ще се пробутват подобни за незаслужени длъжности и после чакай богата държава. И кой ще е виновен, тези използвачи и използвачки ли, или носещия отговорност? Вашето мислини е първобитно като на тези, защитаващи убийци и всякаква ***!
42
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Виновни са и той, и тарикатките, които явно са се възползували от ситуацията. Много повече е виновният той, защото е по - овластеният и той е вземал решение в случая да назначава некадърници, същото може да направи жена с млади и хубави мъже. Тъй че стига сте го защитавали, вземал е рушвет под форма на секс и точка. Отчаян съм от задръстеното мислене на повечето коментиращи, било то жени или мъже. Но ние сме си такава ненормална държава от векове и ще тъпчем като не знам какви си тук.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 30 г. продуцент казва на свръхамбициозна и нетолкова талантлива кифла "ако ми пуснеш, ще ти помогна да получиш роля". Свръхамбициозната кифла ползва естествения ресурс, притежаван от всяка привлекателна жена. Наши дни (30 г. по-късно), вече не чак толкова привлекателната и доста амортизирана кифла усеща, че е физически обезценена от много "роли" и решава да гушне още някой милион от съдебни дела за черни дни, правейки се прави на изнасилена, въпреки че съзнателно си е продала ***.
40
2
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Истината е, че май Харви е вършал наред, но може и за много актриси да не е успял да направи нищо.
39
3
 
10
 
! Отговори
Допълнение преди 4 години
До ngl 39:"Впрочем,родните актриси....",спокойно,след около 20-30 години,току виж и те се сетят,че са били "насилвани" или "изнасилвани",та белким на заник и поувехнали изкарат някой лев,след като вече не са чак толкова търсени или предпочитани?!?!?!
38
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички, които са си лягало с него много добре са знаели, какво и защо го правят. Много добре са знаели, какво ще получат в замяна. И когато някоя от тези прocтитутки не си хареса подаръка или просто има buyer's remorse след няколко години и дори десетилетия и се почва #metoo
37
2
 
3
 
! Отговори
do 41 преди 4 години
не съм *** и не ми плащат другарю, просто следя закончетат дето приемат, ама вие умниците нещо не ви стига мозъчето да схванете какво се гласува хеле пък у БГ-то, май така ви изнася да не разбира народа какви са закончетата.
36
1
 
8
 
! Отговори
xmmm преди 4 години
тя тая съдебна Система демонкратите отдавна я въведоха и в ЕС ама проблема е че няма кой да ги спре, а нашите деца и внуци дето ги облъчват вече от яслата хич пък няма да я спрат.Тия дето гласуват такива закончета и дават такива права трябва добре да си платят.