Съдът реши: Уайнстийн е виновен! Промени ли #MeToo света?

Напредък има само в Холивуд, но не и в нормалния живот
25 фев 2020 21:45, Нели Христова
66
Съдът реши: Уайнстийн е виновен! Промени ли #MeToo света?
Снимки: БГНЕС

Преди повече от две години обвиненията срещу Харви Уайнстийн дадоха началото на ново движение в Холивуд, а след това и по целия свят - #MeToo. Вчера филмовият продуцент, чието име се е чувало най-често от благодарствените речи на сцената на наградите „Оскар“, бе признат за виновен по обвиненията за изнасилване и сексуално нападение. Най-вероятната присъда на продуцента ще бъде доживотен затвор.

Но след тези две години променило ли се е нещо, благодарение на движението #MeToo?

“Индустрията се промени. Жените се промениха. Културата се промени, защото жените не могат да приемат повече подобно държание“, казва Лин, директор на BMA Models и BMA Arts. Но по думите й, все още в Холивуд не са достигнали нужното ниво, но движението #MeToo все пак помага това да се промени.

"Актрисите, които разказаха публично какво са преживели, за да започне кариерата им, бяха фантастична подкрепа за останалите жени“, обяснява Лин.

"Не мисля, че #MeToo значи нещо за обикновения мъж. Все едно не се е просмукало в обществото. Все още това се вижда като проблем на хората от елита и това е главният проблем на движението #MeToo. Един от колегите ми каза, че ще ме целуне по време на смяната, а аз просто се засмях некомфортно. Приех го като шега, все пак той ще става баща, сгоден е. Накрая на смяната ни се прегърнахме, ние сме много сплотен екип, а той ме захапа за врата“, казва Ели, студентка, която работи почасово като сервитьорка.

"Сексуалното насилие е било тук винаги, дори когато бях модел, беше част от културата ни. Бяхме там, за да ни снимат, да продаваме дрехи. Предлагали са ни какви ли не неща, постоянно. Не беше много приятно. Но днес тези неща са неприемливи. Не съм чула никой да прави неприлични предложения или коментари за някое от момичетата ми”, казва Лин пред  BBC. Тя е категорична, че ако до нея достигне информация за подобен сексуален тормоз, тя веднага ще вземе мерки.

"Работех като сервитьорка в Кардиф и там постоянно имаше хора, които ме хващаха за дупето, подсвиркваха ми, наричаха ме с какви ли не имена. Имала съм предложения да отида в различни хотели след работа“, разказва още Ели. Но според Лин, сексуалният тормоз вече е „ненужен“ и „неприемлив“ благодарение на движението #MeToo.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха как не осъдиха един безработен млад или стар мъж ,че ги е изнасилил или работещ млад или стар мъж за 1000 2000 долара заплата а осъдиха тоя дето има милиони искат още пари от него ама няма и ще го оправдаят
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой чувал ли е новина някоя да са я насилили, докато се бъхта на поточната линия, а?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не се пише за първата мома/девственица подала жалба и спечелила делото и после милионите? До тогава златотърсачките къде са били?
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американките ще са първите пострадали от това. Скорошни данни от САЩ сочат,че бизнеса не иска да назначава жени. Ако ги назначи образува само женски колективи. Мъжете не искат да бъдат командирани с жени и дори да седят един до друг или да пътуват заедно в асансьор и т.н. Там се счита за сексуален тормоз дори да кажеш на колежка,че роклята й отива. Ще става по-зле, защото в тази държава с първобитно право всеки може да бъде осъден за всичко и без срок на давност.
11
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една бърза смърна присъда на електрическия стол ще успокои обществото и ще бъде ясен сигнал към всички които посягат на жените
10
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сделката е изглеждала честна - секс срещу кариераслед 30 години обаче - хоп и обвинениеи това ако не е *** номер
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е тая държава където милионерите си седят и си чакат присъдите вместо да са на топло в Дюбай
8
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кифли, които са се сетили след 30 години, че някой ги е насилил.Сега на запад повечето белокожи, хетеросексуални мъже ги е страх да погледнат жена в очите.Ако сте влюбен и пратите над определен брой имейли на жената на сърцето ви без отговор може да бъдете съден за харасмънт. Харасмънт се определя колко имейла сте изпратили и с каква честота като време. За една такава глупост ще ви влачат в съда години и ще ви снимат в полицията пуснато в интернет - а намерете си работа след това.
7
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците са държава на извратеняците, потомствени каторжници и робовладелци. Основателите им до един са лицемерни робовладелци и масони. Хайде да избухва Йелолстоун и да се свършва с тях.
6
4
 
29
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Жените са много солидарни и се обединяват, когато искат да направят номер на някой мъж.
5
8
 
34
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Отмъщението на кучките! Неуспели актриси и асистентки, който сега се опитват да си го върнат.
4
21
 
11
 
! Отговори
българските също №2 преди 4 години
комунистите превърнаха българските в безплатни кхурви, партийните лидерчета иббяха поголовно и изнасилваха всяка жена/момиче което не се поддаваше на заплахите им. ДС агентурата също изнасилваше наред българските жени, женени и неженени и това продълчи над 50 години, защото комунистическите изверрги смятаха че всичко им принадлежи: чуждото е общо, а моето си е мое.Затова не подписаха Истанбулска конференция, там има клауза за жертви на сексуално насилие давност няма, а *** ги е страх и
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултатът от такива процеси ще е нарастване на броя на обратните, както мъже, така и жени!
2
13
 
26
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
За мен, той е невинен.
1
2
 
30
 
! Отговори
асд преди 4 години
Митьо пищова на холивуд