Агонията на едно семейство: Как Аполо 13 се върна на Земята

След няколко дни се навършват 50 години от третата мисия на НАСА към Луната
26 мар 2020 19:00, Нели Христова
29
Агонията на едно семейство: Как Аполо 13 се върна на Земята
Снимка: Flickr

На 11 април 1970 година екипажът на Аполо 13 се отправя към Луната, ала така и не успява да стигне. Пред телевизора са Мерилин и децата й - съпругата и наследниците на командира на Аполо 13 Джим Ловел. Сега, 50 години по-късно, те разказват своята история.

"Запознахме се в гимназията. Той беше две години по-голям от мен. Това се случи в началото на 40-те", казва 89-годишната Мерилин пред BBC. До 1970 година тя и Джим вече са омъжени и и имат четири деца.

"НАСА беше като семейство. Всички, които живееха край нас ни бяха семейство", спомня си синът на Джим, Джей Ловел. На 11 април 1970 година той гледа заедно със семейството си как ракетата "Сатурн 5" излита.

"Виждаш дима, след това чуваш шума, земята се тресе, след това идва горещата вълна. Неверотно е", разказва Джей.

"Сатурн 5" излита, а първите два дни от мисията минават безпроблемно. Семейството на Джим редовно гледа по телевизията включванията му на живо от космоса.

"ОК, Хюстън, имаме проблем."

"В момента, в който влязох вкъщи, телефонът звънна. Беше наш приятел - Джери Хамък. Първото нещо, което ми каза, бе: "Тази страна и онази страна, всички те предложиха на ракетата да кацне." А аз не знаех за какво говори, а той ме попита: "Никой ли не ти е казал?", спомня си Мерилин.

На борда на "Сатурн 5" е имало експлозия и ракетата започнала да губи мощност. Десет часа след инцидента съпругата на Ловел се обажда в контролния център. "Как са нещата тази сутрин? Децата ми още спят и се чудех какво мога да им кажа, когато се събудят? Аз бях будна цяла нощ. Не успях да спя, беше кошмарно. Дали Джим е заспал? Буден ли е още?", пита разстроената съпруга. От контролният център я уверяват, че екипажа на "Сатурн 5" е добре.

По това време дъщерята на Мерилин и Джим, Сюзън, е на 11 години.

"На следващия ден майка ми ме изпрати на училище. Едно момче дойде към мен и ми каза: "Много съжалявам, че баща ти ще умре." Аз го попитах: "Наистина ли?", а той ми отговори: "Да, навсякъде по новините е." Разбира се, че се разстроих. Започнах да плача. Тогава някой дойде да ме вземе от училище. Не беше мама", разказва Сюзън.

В дома на семейство Ловел напрежението расте. Мерилин е повикала свещеник. В къщата са и съпругите на останалите астронавти. Те са се събрали около масичката за кафе и се молят.

"В този момент осъзнах... господи, той наистина ще умре", казва Сюзън.

Екипажът на "Сатурн 5" и контролният център се справят с проблем след проблем - от загубата на мощност, до липсата на вода и отравянето с въглероден диоксид. Те се опитват да измислят план как ракетата да се върне обратно на Земята. През това време медиите вече са пред дома на семейство Ловел.

"Бях много разстроена. Никой не обръщаше внимание на това какво се случва горе, преди да стане инцидента", спомня си Мерилин.

"Дори и на тази крехка възраст осъзнаваш, че има нещо, което не е наред и започваш силно да искаш баща ти да се върне", казва Сюзън.

Шест дни след изстрелването на Аполо 13 светът гледа как екипажът на "Сатурн 5" прави последните си опити да кацне на Земята. Мерилин е пред телевизора заедно с децата си. Тя прегръща малкия Джеф. Стиска го толкова силно, а той пищи. Ракетата навлиза в земната атмосфера, а контролната зала губи връзка с екипажа.

"Чакахме и чакахме, и чакахме. Мога още да усетя колко много се страхувах, че нещо не е наред", казва Мерилин. Но новините са добри - екипажът на Аполо 13 е в безопасност.

"Беше фантастично. Най-голямото облекчение, което съм имала в живота си. През цялото това време и той, и аз, мислехме един за друг", разказва съпругата на Ловел.

Джим е посрещнат обратно на Земята като герой.

"В края на краищата, трябва да имаш позитивно мислене за всичко. Когато погледна назад към целия си живот, съм сигурен, че мога да го напусна с чувство на удовлетвореност", казва Джим Ловел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
8
 
! Отговори
Flatearth преди 4 години
Може да се приеме, че кацането на луната е художествена измислица и телевизионно шоу, но статията, наподобяваща съдбинакръстопът и лош турски сериал, не може.
22
11
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 4 години
Вече се разбра че Земята е плоска, а те още ни баламосват за ходене на Луната, за балъци ли ни имат?
21
0
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Явно нищо не си прочел... то, четенето не е за всеки.
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да не говорим, че в космическите науки в момента Русия е кръгла 0. Няма научна програма.В руския модул н МКС са вече само 2 космонавти, чиито сили стигат само да поддържат оборудването а не да правят изследвания. Руския модул Наука ткаа и не може да бъде качен към МКС от повече от 10г. Роскосмос извежда само и все по-малко спътници. В пъти по-малко от СпейсХ и най-вече вози астронавти срещу заплащане. Това е. Русия я няма на комерсиалния пазар за сателити. Особено след провала с Анголсат
19
11
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Руснаците са единствените, които качват хора в момента. Но с технология от 60те.И не защото работи и не се опитват да създадат нова ракета и кораб. Просто не могат. Ангар я мъчат от 90те и все с отлагания.Корабът Федерация-Орел още на ниво макет е утежнен.За сравнение Спейс Х за 15г създаде три ракети и един кораб.Въведе преизползването на степен и е с готов кораб за ПИЛОТИРАН полет. Който трябваше да лети с ХОРА до май. Може кризата с вируса да отложи полета. Но технологията е има
18
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Илиев до просякае ти са оака!.."Мой човек" Е САМО ОБРЪЩЕНИЕ,прието в обрАщение в говоримия български език!!!Ако са бех обърнал към теб с тривиалното "Шефе",май немаше да си ми толкова кавардисан/а....Па не си пропуснал/а да намесиш и "радио масква"....Честно,така и нема да разбера от къде ви изкопават такива при..митиви?!..Па и друго:-"Илиев" фамилното име на "Тонката" ли е?..И защо загърбваш женския род?..А да-Заради Станбулската Конфекция..
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствените които изпращат хора в космоса в момента. И единствените, които нямат жертва над 30 години. Какво повече да говорим? Нали Мъск направи едно корабче за астронавти, ама нещо на никой не му се лети с него... И онези другите от 5 години разправят за пилотируеми кораби, ама само руснаците качват хора. При това без жертви. Айде стига упражнения по сладкодумие и слабоумие ;)
16
1
 
4
 
! Отговори
Не е лесно. преди 4 години
Трети ден гледам в една точка и.....нищо. Нито топката стан по-голяма , нито по-малка. А аз продължавам да си седя и да гледам, а нямам температура в добро здраве съм, поне физическо. Осъзнах у нещо много важно , който има *** не е сам. Колкото повече ядеш, толкова по-самотен ставаш!(канибалска мъдрост)
15
5
 
14
 
! Отговори
. преди 4 години
Ксмноватите са изключително смели хора, свалям шапка на професионализма и смелоста на тези хора. А на драскачите ... Господ се пише с главна буква, безбожни комунистически останки !
14
5
 
7
 
! Отговори
Илиев до просяка преди 4 години
Какъв твой човек съм бе, ? Твоите хора са от Челябинск и Новоросийск. Безсмислено е човек да убеждава такива слепоци, за каквото и да било. Все едно да спориш с Радио Масква.
13
6
 
3
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
Питам се дали ще има статия за Титаник, и той април потъна. А за Чернобил, и той април хвърли малко радиоактново олово и малко много радиоактивни частици в атмосферата! Дано да не са стигнали до Луната и до Марс, че ще застрашат нови мисии към тези дестинации с човешко присъствие!
12
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименГУД!!!!..И колко АСТРОНАВТИ качиха и свалиха от там тия от "СпейсЕкс"?
11
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ИлиевИлиев,....мязаш ми на некакво надъхано пионерче..Виж какво,мой човек:..-Тая ЧУТОВНА САГА с "Американец ходи по Луната" беше ДОПУСНАТА СЪЗНАТЕЛНО и от тогавашната върхушка на КППС!Времената тогава бяха "Кой кого" и като ПРАКТИЧНИ,и ДВЕТЕ страни приеха да не са чак толкова остри..Руснаците си затвориха очите за Аполо,въпреки че има ДОКУМЕНТИРАНИ кадри как съветски кораб предава нещастния Аполо-капсул на ЩатитеЗатвориха ги,защото получиха за това маса отстъпки и привилегии.ЧИСТА ДАЛА
10
5
 
9
 
! Отговори
КросВорд преди 4 години
Крупен американски производител на фойерверки с 4 букви, започва с "Н" и завършва на "АСА"???
9
7
 
12
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
Отчаяните руСополи едно си знаят, едно си баят. По техен адрес ще цитирам съветския космонавт Алексей Леонов: "Само пълен невежа може да се съмнява, че човек не е стъпил на Луната". Прав си Льошка, не само пълни невежи, а и злобни и завистливи...
8
6
 
11
 
! Отговори
До Млад... преди 4 години
Чак пък бият. Първи човек, първи сателит, първо излизане,станциите Венера. Както и първите обитаеми станции. Но в общи линии всичко това е до началото на 80те. САЩ са с лунната програма, апарати до Марс, Вояджър, Совалката, която при всичките недостатъци позволи извеждането на огромни товари и направи възможно извеждането на МКС. То до 90те. След това няма база за сравнение. Русия е в пълна космическа дупка. Сал един телескоп Спектър, който е повече немски. И то с години забавяне.
7
2
 
4
 
! Отговори
НЛО преди 4 години
Най-добре е нашенка от село.А и много обичам бахур.
6
16
 
4
 
! Отговори
Логик преди 4 години
Няма как да се нарушат физичните закони-не може да се достигне космоса-физиката не го позволява!Лъжат ни!
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РОСКОСМОС бие НАСА по всички параграфи, включително и в абревиатурата.
4
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
мда,добра забележка!..Но пък и с "Наутилус" героите на Жюл Верн стигнаха до невероятни дълбини...Изобщо,толкова трогателна история,че цели 50 години от нейното съчиняване,все още се намират читатели..