От приказка в ад – как Путин съсипа брака на наследница на Толстой и олигарх

Сергей Пугачев бил "банкерът на Путин", но президентът не харесал съпругата му
8 апр 2020 17:00, Нели Христова
190
От приказка в ад – как Путин съсипа брака на наследница на Толстой и олигарх

Животът на Александра Толстой бил като приказка - аристократичната британка се влюбила в мъжа на мечтите си, Сергей Пугачев, през 2008 г. Той бил руски олигарх, един от най-богатите мъже в Русия. Двамата били щастливи - прекарвали времето си в замъка му във Франция или в която и да е от къщите им по целия свят. 

Ала изведнъж луксозният им животът се превръща в пълен кошмар.

Всичко започва преди пет години, докато семейството живее с трите си деца в красива къща в Челси.

"Имахме двама шофьори, две детегледачки - една британка и една рускиня, и французойка, която да помага на децата с домашните. Преместихме се тук, когато родих първото си дете, а след това купихме и съседната къща", разказва графиня Александра Толстой. Още като дете аристократката водила привилигирован начин на живот - баща й бил далечен роднина на Лев Толстой. Тя посещавала елитно частно училище, а след това започнала работа като брокер в града. Тази работа обаче не й допада. Графинята бързо се отказва и се заема с ново начинание - туристическа компания, която преоткрива бившия Съветски съюз, Туркменистан и Киргизстан. Тогава се жени и за първи път. Ала този брак не продължава дълго.

След като Александра и първият й съпруг едва свързвали двата края, се появил Сергей - нейният рицар на бял кон. Първата среща между двамата е, когато графинята е наета да му преподава английски.

"Когато срещнах Сергей, цялата настръхнах. Толкова се влюбих в него. Беше толкова романтично, никога не съм изпитвала подобна връзка с никого", разказва Толстой пред BBC. Малко повече от година след първата им среща графинята и олигархът вече се радват на първото си дете. Те живеят в лукс между Москва, Лондон и Париж

"Той ми даваше кредитната си карта и аз отивах на пазар. Можех да правя всичко, което си поискам. Имах си частен самолет - трябваше само да опаковам един куфар и да отида, където си поискам", разказва Александра.

Семейството имало куп имоти, които включвали дом за 12 милиона паунда в Батърси, вила от 200 акра в Хартфордшър и къща на брега на морето на Карибите, струваща 40 милиона паунда.

Докато всичко вървяло прекрасно, настроенията в Русия се променяли.

Путин се обръща срещу олигарсите, които някога са му били съюзници. Сред тях е и Сергей Пугачев. Олигархът бил натрупал състоянието си от 15 милиарда долара в посткомунистическа Русия. Той притежавал въглищна мина, корабостроителници, дизайнерски марки и дори една от най-големите частни банки в страната.

Сергей бил близък с Путин. По думите му двамата "постоянно ходили на почивки заедно". Често отпускал и кредити на държавата, което му спечелило прозвището "Банкерът на Путин". Но руският президент не одобрявал едно - връзката на Сергей с Александра.

"Путин беше наистина изненадан. Той ми каза: "Защо? Та тя е британка. Толкова е странно. Има 140 милиона души в Русия, това е лудост", разказва Пугачев.

През 2006 година в Русия е приет закон, който позволява на държавните агенти да убиват "враговете на страната". Не минало много време преди вниманието да бъде обърнато към Сергей и неговите милиарди.

През 2008 година банката му е пред фалит. Държавата я спасява със заем за 1 милиард, ала две години по-късно тя фалира напълно. Пугачев твърди, че я е продал много преди това. Властите в Русия обаче не са съгласни. Съдът го обвинява заради загубите на банката, а олигархът е принуден да напусне страната.

Той твърди, че е заплашван от Руската агенция за гарантиране на влоговете, която искала заемът от 1 милиард да бъде върнат: "Поканиха ме в ресторант и ми казаха: "Добре, трябва да платиш 350 млн. долара или ще убием теб или семейството ти. Ако искаш, може да отрежем пръста на сина ти и да ти го изпратим?" Разбира се, агенцията отрича да е имало подобна среща, но е сигурно едно - олигархът е отказал да върне парите.

През следващите години враговете на Русия продължават да падат.

През 2012 г. бизнесменът Александър Перепилични умира по време на джогинг край имението си в Съри, година по-късно Борис Березовски е намерен мъртъв в дома си в Аскот. През 2015 г. Борис Немцов е застрелян в Москва. Тогава правителството се насочва към Пугачев.

Русия използва британските съдилища, за да си вземе единия милиард от Сергей. Той е обявен за виновен за загубите на банката, като обвинението твърди, че парите от държавата са внесени в швейцарска банка и след това са премествани докато просто не изчезват. Активите на бизнесмена са замразени по цял свят, паспортите му - отнети. Пугачев обаче успява да се скрие в замъка си във Франция и се изправя лице в лице с руската власт. Той съди държавата за загубата на бизнесите си.

Докато съпругът й се укривал, Александра започнала да се страхува за живота си и за този на децата си. През 2016 година връзката й със Сергей била подложена под силно напрежение. Когато той й предлага да се преместят за постоянно във Франция с трите им деца, графинята просто не може да се съгласи.

"Един ден той избухна и ме нападна физически. Заключи децата далеч от мен, след това скри и паспорта ми и тези на децата ни в сейфа си. Този уикенд нещо в мен се пречупи. Знаех, че не сме в безопасност", разказва Александра. През април същата година, тя успява да напусне замъка с децата си и повече никога не се връща в него. От тогава Александра и децата не получавали и никакви финанси от Сергей.

"Хората ми казват, че съм късметлийка, че децата ми са привилигировани. Но не е така. Тези, които са привилигировани живеят в безопасност със семейството си", казва тя. Държавата им отнема семейния дом, за да го продаде. Съгласяват се на сделка с Толстой - да я оставят да живее там в продължение на една година, стига тя да не настоява за издръжка от Пугачев.

"Най-големият ми страх е, че нямаме нито пари, нито къде да живеем. Това е кошмар", казва Александра.

Днес Пугачев живее сам в замъка си във Франция и е останал с последните си 70 милиона долара. Той не е виждал децата си от 2016 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие прочетохте ли статията? Руската държава му дава 1 млрд. за да си спаси банката, милиарда изчезва, а банката фалира. Сега руската държава, чрез фонда за гарантиране на депозитите, си търси милиарда. Ама Путин виновен на кифлата че й съсипал брака.А да попитам - кво стана с Цветан Василев? За 6 години разпитаха ли гопоне?Щото гледам че този са го погнали да връща парите. А Барба Ганьос къта милиарди и се подсмихва под муснак
134
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бате, какво стана с Васил Божков, нещо самолета ли се развали, какво стана хахахай
133
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните 70 млн... Жив да го оплачеш, милия. И нашите олигарси трябва така. Да фалираш банка, да и откраднеш активите и, и да няма виновни, това го има само в България
132
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
горкияткакво ще прави с а м о със 70 млн доларада му пуснем DMS??
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мчи то и онзи от плевнята чу съсипаха брака ама нал е росно сал ругитийте му останаха да си десната суши на тех мъжките й чорапи номер 49, докат 39 номер с надпис ляв РП и десен РП същата ги суши по дюшека връз който 49ния номер родгрява терена
130
8
 
32
 
! Отговори
Бунтар преди 4 години
Какво ви е направил Путин? Този човек спаси от разпад, пълно разграбване богатствата на родината си от световните грабители-разбойници. Това са вашите любими олигарси, мръсните и долни янки. Около Путин има също богати хора, само че са руснаци и все пак ги е грижа за Русия. Подгонил е тези, не искащи да си плащат данаците. Затова ли е лош? Не стана *** на никой. Такива като вас блюдолизци неграмотни плюете и не виждате какво става в България. Напуснаха я близо един милион от хубавия живот.
129
2
 
29
 
! Отговори
Нея преди 4 години
"И той останал с последните 70 милиона..." :-)
128
3
 
27
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Той като й дал кредитна карта и тя цялата настръхнала-толкова се влюбили в него!!!Мхм.
127
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом тоя е дал и другите да връщат.Да се сърдят на Елцините, оня евро дето се е прекръстил на Немцов за да възхвалява алеманите .Нито фобирам, нито филирам руснаците, ама на 9 Май ще ида с цветя на некойтехен паметник. Баси от цял свят хора се збират на Червения площад. Що неидат на Триумфалната, на Берлинер плаце пред Ватикана?
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая всичко ли може?
125
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже! тоя ли е олигарха? Няма пари да се обръсне?
124
2
 
18
 
! Отговори
макс преди 4 години
Живота е цикличен и не подминава никой тази цикличност. Имаше една притча " Няма да е всетака " .
123
2
 
22
 
! Отговори
Мярия преди 4 години
Откъдето дошли,там и отишли,за милионите иде реч.Кифлата какво и е крив Путин,че връзката вече е била изразходвани. На какво се е надявала тази далечна сродници на Толстой, която се възползува и от аристократичния сан, който не известно дали има право да ползува.
122
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактА ти какво си слагаш на главата? Или поради факта, че седиш само в ИНЕТа, не ти трябва? Имаш ли някакво образование? Или харчиш пенсията на баба си? Че като ти чета писанията и се плаша какво ни чака, ако всички са като теб...
121
20
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Няма по-злобни от джуджетата ! А кремълското джудже е още по-злобно . Бас хващам , че съдбата му ще е същата като на последния им цар. "Онези" каскети и ватенки от 1917 г. ще бъдат заменени от "новите" голи глави и меки шапки. По рускаите земи винаги е имало и ще има алкохолни ексцесии с дрънкане на оръжие.
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБозата е ГМО.
119
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, егати бозата.
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ?!?Ама те и българските кифли са такива. А като са късметлии с баща партоподдръжник и компреса е пълен.
117
2
 
10
 
! Отговори
Аврам преди 4 години
Подуха ми се тарашпондите от подобни пасквили .
116
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
плача...