От приказка в ад – как Путин съсипа брака на наследница на Толстой и олигарх

Сергей Пугачев бил "банкерът на Путин", но президентът не харесал съпругата му
8 апр 2020 17:00, Нели Христова
190
От приказка в ад – как Путин съсипа брака на наследница на Толстой и олигарх

Животът на Александра Толстой бил като приказка - аристократичната британка се влюбила в мъжа на мечтите си, Сергей Пугачев, през 2008 г. Той бил руски олигарх, един от най-богатите мъже в Русия. Двамата били щастливи - прекарвали времето си в замъка му във Франция или в която и да е от къщите им по целия свят. 

Ала изведнъж луксозният им животът се превръща в пълен кошмар.

Всичко започва преди пет години, докато семейството живее с трите си деца в красива къща в Челси.

"Имахме двама шофьори, две детегледачки - една британка и една рускиня, и французойка, която да помага на децата с домашните. Преместихме се тук, когато родих първото си дете, а след това купихме и съседната къща", разказва графиня Александра Толстой. Още като дете аристократката водила привилигирован начин на живот - баща й бил далечен роднина на Лев Толстой. Тя посещавала елитно частно училище, а след това започнала работа като брокер в града. Тази работа обаче не й допада. Графинята бързо се отказва и се заема с ново начинание - туристическа компания, която преоткрива бившия Съветски съюз, Туркменистан и Киргизстан. Тогава се жени и за първи път. Ала този брак не продължава дълго.

След като Александра и първият й съпруг едва свързвали двата края, се появил Сергей - нейният рицар на бял кон. Първата среща между двамата е, когато графинята е наета да му преподава английски.

"Когато срещнах Сергей, цялата настръхнах. Толкова се влюбих в него. Беше толкова романтично, никога не съм изпитвала подобна връзка с никого", разказва Толстой пред BBC. Малко повече от година след първата им среща графинята и олигархът вече се радват на първото си дете. Те живеят в лукс между Москва, Лондон и Париж

"Той ми даваше кредитната си карта и аз отивах на пазар. Можех да правя всичко, което си поискам. Имах си частен самолет - трябваше само да опаковам един куфар и да отида, където си поискам", разказва Александра.

Семейството имало куп имоти, които включвали дом за 12 милиона паунда в Батърси, вила от 200 акра в Хартфордшър и къща на брега на морето на Карибите, струваща 40 милиона паунда.

Докато всичко вървяло прекрасно, настроенията в Русия се променяли.

Путин се обръща срещу олигарсите, които някога са му били съюзници. Сред тях е и Сергей Пугачев. Олигархът бил натрупал състоянието си от 15 милиарда долара в посткомунистическа Русия. Той притежавал въглищна мина, корабостроителници, дизайнерски марки и дори една от най-големите частни банки в страната.

Сергей бил близък с Путин. По думите му двамата "постоянно ходили на почивки заедно". Често отпускал и кредити на държавата, което му спечелило прозвището "Банкерът на Путин". Но руският президент не одобрявал едно - връзката на Сергей с Александра.

"Путин беше наистина изненадан. Той ми каза: "Защо? Та тя е британка. Толкова е странно. Има 140 милиона души в Русия, това е лудост", разказва Пугачев.

През 2006 година в Русия е приет закон, който позволява на държавните агенти да убиват "враговете на страната". Не минало много време преди вниманието да бъде обърнато към Сергей и неговите милиарди.

През 2008 година банката му е пред фалит. Държавата я спасява със заем за 1 милиард, ала две години по-късно тя фалира напълно. Пугачев твърди, че я е продал много преди това. Властите в Русия обаче не са съгласни. Съдът го обвинява заради загубите на банката, а олигархът е принуден да напусне страната.

Той твърди, че е заплашван от Руската агенция за гарантиране на влоговете, която искала заемът от 1 милиард да бъде върнат: "Поканиха ме в ресторант и ми казаха: "Добре, трябва да платиш 350 млн. долара или ще убием теб или семейството ти. Ако искаш, може да отрежем пръста на сина ти и да ти го изпратим?" Разбира се, агенцията отрича да е имало подобна среща, но е сигурно едно - олигархът е отказал да върне парите.

През следващите години враговете на Русия продължават да падат.

През 2012 г. бизнесменът Александър Перепилични умира по време на джогинг край имението си в Съри, година по-късно Борис Березовски е намерен мъртъв в дома си в Аскот. През 2015 г. Борис Немцов е застрелян в Москва. Тогава правителството се насочва към Пугачев.

Русия използва британските съдилища, за да си вземе единия милиард от Сергей. Той е обявен за виновен за загубите на банката, като обвинението твърди, че парите от държавата са внесени в швейцарска банка и след това са премествани докато просто не изчезват. Активите на бизнесмена са замразени по цял свят, паспортите му - отнети. Пугачев обаче успява да се скрие в замъка си във Франция и се изправя лице в лице с руската власт. Той съди държавата за загубата на бизнесите си.

Докато съпругът й се укривал, Александра започнала да се страхува за живота си и за този на децата си. През 2016 година връзката й със Сергей била подложена под силно напрежение. Когато той й предлага да се преместят за постоянно във Франция с трите им деца, графинята просто не може да се съгласи.

"Един ден той избухна и ме нападна физически. Заключи децата далеч от мен, след това скри и паспорта ми и тези на децата ни в сейфа си. Този уикенд нещо в мен се пречупи. Знаех, че не сме в безопасност", разказва Александра. През април същата година, тя успява да напусне замъка с децата си и повече никога не се връща в него. От тогава Александра и децата не получавали и никакви финанси от Сергей.

"Хората ми казват, че съм късметлийка, че децата ми са привилигировани. Но не е така. Тези, които са привилигировани живеят в безопасност със семейството си", казва тя. Държавата им отнема семейния дом, за да го продаде. Съгласяват се на сделка с Толстой - да я оставят да живее там в продължение на една година, стига тя да не настоява за издръжка от Пугачев.

"Най-големият ми страх е, че нямаме нито пари, нито къде да живеем. Това е кошмар", казва Александра.

Днес Пугачев живее сам в замъка си във Франция и е останал с последните си 70 милиона долара. Той не е виждал децата си от 2016 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
6
 
! Отговори
Едуард Петров-Едо преди 4 години
Президентът В. Путин е МЕСИЯТА НА РУСИЯ, КОЙТО Я СЪЖИВИ ОТ МЪРТВИТЕ, ЗА ДА ЖИВЕЕ НА ПОЛЗА РОДУ БОЛГАРСКОГО! АМИН! СПАСИБО ТЕБЯ,ОТЕЦ НАШ, НЕБЕСНЪЙ И ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС И ДУХ СВЕТОЙ! АМИН! ДА БЛАГОСЛОВИТ ГОСПОД ПРЕЗИДЕНТА ПУТИНА И БОЛГАРИЯ! АМИН! СЛАВА ТЕБЕ, ГОСПОД НАШ И НИНЕ И ПРИСНЕ И ВО ВЕКИ ВЕКОВ, АМИН!
154
1
 
9
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
От къде дошло, там отишло.Тия пари от закуски ли ги е спестил?
153
3
 
11
 
! Отговори
Остап Бендер преди 4 години
България плаче за български Путин,а мълчаливите агнета,подпомогнати от онези *** от гетата, избират Боко.Заслужаваме си скотобойната.
152
1
 
7
 
! Отговори
Шекспир преди 4 години
Толкова крадци олигарси имаме и даже мутра-Премиер,а Путин нехае.А уж сме братя.Срамота!Даже и огромната крадлива цел Пеювски е още жив.
151
4
 
18
 
! Отговори
Троцки преди 4 години
Такава е съдбата на всички мошеници, които ограбваха Русия в мътните времена на 90те години. Но Русия си намери стопанин в лицето на Путин. За това всички крадци не го обичат. А Той е ВЕЛИК!!!! Господ здраве да му дава. Аз казах,ХАУ!!
150
1
 
41
 
! Отговори
42 преди 4 години
Горките, живи да ги ожалиш крадливи ***.
149
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елцин назначи путин никой не го е избирал ФАКТ
148
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е С. Пугачов? През 1984 . е търсен за измами, осъден през 1986 г на 3 години условно. Има доста дупки в биографията.През 1991 г. създава Северна търговска банка. На следващата година - Медународна промишлена банка. През 90-те е в най-близкия кръг на Елцин и е един от ръководителите на предизборния му щаб, за което и получава специални благодарности от Елцин, а по-късно различни ордени и медали. С "графинята" живее на семейни начала, има и двама големи синове от първата му съпруга - Галина.
147
1
 
5
 
! Отговори
Microsoft writer преди 4 години
Путин и руски принцесинки, то и каренина беше от друг темпорал, редовно в театрите у нас, доста стресиращо, но пък един вид...., но това вече е съмсем асинхронно, невероятно четиво за уикенда, защо не му направите разширена разработка и гледайте нещата да се случват някак си в съответните темпорали, както и принцесинката да избяга от кулата примерно за да пристигне в прекрасното село на путин, изпугана не знам от какво по-точно (може пък да има от какво, това оставяме на фантазията на читателя)
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин с опитите му да прави нещата с думи, само че това с тук олигарх, там олигарх е вече много изтъркано. И въобще замъците в русия са одържавени още по комунистическо време, btw, както и българските също
145
1
 
3
 
! Отговори
freaking out преди 4 години
добре че е Путин да ни наспами, обаче онова село..... изобщо нямаше замъци, Honestlyyyy beeeeeeeeeeeeeeeeeeпредпочитам онази приказка, където Путин бил напуснал дачата, която дори горяла(само да не ми взривява самолета пак като на онази снимка, че и пилот female станах а за скъпи куфари като по филмите Plssпилоти-олигарски и други подобни new era фантазми)Ти си олигарх! - това звучи яко, особено ако двойникът на Путин ти го каже в най-скъпия ресторант в града amazing
144
1
 
3
 
! Отговори
fuck off преди 4 години
а може ли да не четем за литературните напъни/фантазми на Путин където измислица се смесва с реалност. "Ти си олигарх", не мъжът ти е олигарх, и кой точно сегргей? А сергей... толостой ли? Ама в какъв смисъл толостой,.... физически или финансово, щото с толкова малко милиона толостой... може предимно във физическия смисъл да е станал. а дали е бил и гей освен това....
143
2
 
2
 
! Отговори
Достоевски преди 4 години
руски народни приказки, путин пак бил пречел с романи
142
1
 
5
 
! Отговори
Приказнядеревнпутина преди 4 години
дам, Александра напуснала селото, но това е друга тема.
141
7
 
12
 
! Отговори
et.galen1 преди 4 години
Стига сте плюли по Русия и Путин. Дълго няма да печелите. Нещата се променят но лошото мнение за вас ще остане.
140
4
 
16
 
! Отговори
et.galen1 преди 4 години
Крадени пари не се задържат дълго. Крадеца получава накрая заслуженото.
139
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лев Николаевич сигурно се върти в гроба, с такава "наследница". Останали му били само 70млн. Ми на 99% от нас няма и да ни се присънят 70млн. *** циницма по време на криза. То повече те журналята са за мъмрене, особено от този сайт, че постоянно ти занимават с глупости. Добре е бях спрял да ви чета, днес бг, и ще продължа да не ви чета простотии те.
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останали му на човека 70 млн от честно изкараните с труд пари и тя непорочната не може и цент да изхарчи. Като знам как се бъхтя за 800 лв заплата, колко ли се е бъхтил този човек за найсет милиарда долара?
137
1
 
20
 
! Отговори
ред сълзи и сополи преди 4 години
горката! разплака ме! и горкичкият й мъж, останал с последните си само 70 млн.!!!
136
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 144Явно не знаеш кой кой е в тая история, но аз ще ти подскажа: Държавата = Путин За останалото, интересно, защо след като държавата е смятала че той е некоректен и го е "търсела" да връща, Путин до 2011 се пазари ЛИЧНО със същия тоя за прехвърлянето на дяловете му в най-голямата корабостроителница в Европа на държавата, след това го ***, като незаконно прехвърля деловете му в същата на държавно дружество БЕЗ НЕГОВО СЪГЛАСИЕ. Рушофилчетата поне се ограмотете.