Странни сънища при изолация - как да се справите?

Страхът и липсата на контакти ни правят неспокойни
19 апр 2020 23:15, Иванка Гъркова
16
Странни сънища при изолация - как да се справите?
Снимка: Pixabay

Забелязали ли сте промяна в съня ви откакто сте изолирани у дома. Ако си спите чудесно както и преди, то вие сте от малкото щастливци, които могат да се похвалят с това. Много доклади от различни страни показват, че страхът от заразяване с коронавирус, в комбинация със стреса и липсата на движение, ни правят по-неспокойни. А това рефлектира върху съня.

В социалните мрежи е пълно с примери на хора, които сънуват страни неща докато си стоят #ОтговорниВкъщи. Най-честите са свързани с новото заболяване - че сме заразени, че проверяваме симптомите в пристъп на паника, че се притесняваме какво пипаме ... Други пък нямат нищо общо с пандемията, но пък са свързани с нашите мисли и чувства - животни ни гонят, целуваме непознат мъж, скачваме върху облаците и какви ли не неща, много от които са доста налудничави.

Лекарите съветват хората, които спят по-неспокойно или недостатъчно през нощта да си дават по една 30-минутна дрямка през деня, ако имат възможност.

Много изледователи твърдят, че хората сънуват и помнят по време на изолация заради това, че режимът им се променя, което е свързано. Така например повечето виждат ярки образи и картинипо време на REM съня, тоест когато са в полубудно състояние. Ако се събудят по средата на такъв цикъл, има по-голяма вероятност да запечатат в съзнанието си онова, което са сънували.

Според други, огромната промяна, която пандемията донесе в ежедневието, влияе на психиката. Колкото по напрегнати и стресирани сме, толкова повече се въртим в леглото. А на сутринта, когато се унесем, започваме да сънуваме, точно преди да станем. Те са установили, че лимбичната система (отговаряща за емоциите и някои поведенчески реакции) се активира по време на сънища, които са силно причудливи и свързани с емоциите.

Как коронавирусът влие на сънищата ни?

По думите на социалния психолог Дилън Селтерман, няма конкретна теория, която да доказва, че сънищата се променят заради страха от COVID-19. От друга страна редица изследвания показват, че хората мечтаят за нещата, които искат да правят и за които мислят докато са будни. Затова, ако чувстваме някакво напрежение заради пандемията, то е нормално той да се появи и в сънищата ни.


Някои учени смятат, че сънищата имат за цел да ни подготвят за трудни или предизвикателни ситуации, които ни предстоят. Тоест, ако се стреснем от нещо, след събуждане ние трябва да сме по-съсредоточени в работата си и имаме едно на ум.

"Не се изненадвам да чуя, че някои хора имат сънища, свързани с пандемията. И съпругата ми, и аз сме имали такива, които включват социално дистанциране, където се опитваме да поддържаме физическо разстояние от хората около нас, защото същност това правим, когато сме будни", обяснява Селтерман пред Vox.
Вижте още по темата в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg


16
Още по темата: изолациястрахстрессън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я кажете как да сядаме на стол по време на изолация. Живо ме интересува.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Начинът е един - раздвижете се навън на въздух и слънце. Поне за час си представете, че сте в бяла нормална държава без полицейщина и грабителство.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По стечение на обстоятелствата от доста време не съм пил и капка алкохол.
Качеството на съня ми се увеличи драстично.
10
0
 
2
 
! Отговори
Таню преди 3 месеца
При мен са си направо пророчески, но нямат нищо общо с описаните битовизми...
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още простотии от така наречената "медия".
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи, аз не мога да ви разбера, аз толкова време изболедувах мързел, бях физик invalid дори и още много други състояния, а сега вие всички се тръшнали да боледувате, цялата планета, или поне се правят че ги е много страх, значи са имунно податливи

Това е някаква шега нали?
7
4
 
1
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 3 месеца
АС СНОЩИ СЪМ СЪНУВАЛ ЧЕ СПИЯ С ЖЕНАТА НА ШЕФА МИ И КАТО СМЕ СЕ СЪБУДИЛИ СЕ НАМИРАМЕ НА ПОДА ЗАЩОТО СПАЛНИЯТА СЕ Е СЧУПИЛА НЕ ЗНАМ ОТ КАКВО......
6
0
 
3
 
! Отговори
nema kwo преди 3 месеца
Тук на тази статия се събраха Анонимните алкохолици
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бирата може да доведе до подагра, по добре узо, оригинално-гръцко за предпочитане.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
пийте повече бира!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
аз понеже съм социлано слаб
но другаде надарен
сънувам че идва Данчето с една торба ядене
козунаци
и хапваме, пийваме
такива работи
и се събуждам гладен
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз не спя по публични места ами изолиран у дома си спя. Иначе сънищата ви наистина са налудничави както ги описвате и са по-скоро чиста измислица.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не ви четем *** статии