Какво е да живееш в Каса Мила по време на пандемия?

Разказва Ана Виладомиу, една от тримата късметлии
22 апр 2020 14:30, Нели Христова
7
Какво е да живееш в Каса Мила по време на пандемия?
Снимка: Instagram

Спомняте си Ана Виладомиу, която трябваше да се кара с тълпи от туристи, трябваше да чака асансьора поне 20 минути и често бе обезпокоявана от хора, които искаха да влязат в дома й, тъй като тя живее на едно необичайно място - шедьовъра Каса Мила на Гауди в Барселона. Ала пандемията спря притока на туристи в каталунската столица и Каса Мила остана празна.

Още по темата

Близо 3000 души на ден минават през коридорите на сградата, построена от Гауди. Ана живее там от 30 години, а заради многото хора, през последното десетилетие всички останали живущи в Каса Мила са се изнесли. Но преди около месец Испания обяви извънредно положение и всички туристически атракции бяха затворени.

"Каса Мила затвори вратите си, а аз останах вътре... като пазач. Сега чувам само собствените си стъпки и тишината", споделя Ана пред The Guardian.

В сградата живеят още двама души, но те са в друга част на Каса Мила, отделени от Виладомиу със собствен асансьор и стълбище. От време на време охраната обикаля по коридорите, но тихо, почти незабележимо.

"Наистина съм напълно сама", казва Ана. За необичайният й дом се заговори преди около година, когато тя издаде книга, разказваща за историята на Каса Мила и какво е да живееш на четвъртия етаж в тази историческа сграда, която посреща 1,3 милиона гости на година.

"Това, което ме изненада, бе тишината. Никога не съм се чувствала сама, живеейки тук, сградата винаги жужеше. Но сега няма никой", споделя Ана. Но признава, че липсата на хора има и някои предимства, като да отидеш да изхвърлиш боклука по пижама.

"Тук има толкова много хора, че никога не бих си позволила да се кача в асансьора в домашни дрехи. Но сега мога да се разхождам както си искам. Това ми харесва", казва шеговито жителката на Каса Мила. И допълва: "Имам привилегията да живея сред изкуство и красота. А това помага да повдигнеш духа си, особено в такива времена."

Испания се кани да започне да вдига мерките малко по малко, но Ана не мисли, че шумът ще се върне отново в сградата. И все пак си мисли за първия ден, в който туристите отново ще са тук: "Започнах да свиквам с този начин на живот. Когато най-накрая отворят Каса Мила и хората нахлуят, най-вероятно ще си помисля: Мадре мия, какво се случва тук!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
човечеството в огромната си част са *** ... особено в Азия и Африка където се плодят като мухи. Цивилизацията на Стара Европа е в отстъпление ... Не допускайте азиатци и африканци в България !Тук в Западна Европа вече не се живее заради тях ...
2
3
 
10
 
! Отговори
11 преди 4 години
Ама като взима парата не мрънка нали? Като съседите в Несебър. Всички мрънкат а у туристи , сандали , цапат и тн.. ама само се чудят какъв *** да им продадат за да им вземат парите....
1
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Да го пусне под наем.