Как коронавирусът съсипа бизнеса на инфлуенсърите по света?

Брандовете рекламират много по-малко продуктите си онлайн
24 апр 2020 17:15, Нели Христова
118
Как коронавирусът съсипа бизнеса на инфлуенсърите по света?
Снимка: Instagram

Може ли да изглежда животът идеален, дори и когато всички са затворени вкъщи, чакайки карантината заради COVID-19 да отмине? В Instagram профилът на Джак Морис отговорът е - да. Преди няколко дни той публикува снимка на семейството си, по бански, стоящо на ръба на безкрайния си басейн.

"Лорън и аз се опитваме да стоим вътре във вилата си на Бали колкото се може повече и да се съобразим с правилата за социално дистанциране. Ужасно е, но всеки трябва да допринесе, за да свърши това по-бързо", написа той. Но това далеч не се хареса на 2,7 милиона последователи на Джак, които бяха категорични в коментарите: "Нещата можеше да са по-лоши, човече."

Инфлуенсърите се превърнаха в една от жертвите на COVID-19. За да оцелеят, много компании отрязаха бюджета си за реклама и маркетинг. Това бе проблем както за медиите, така и за отделни хора, като инфлуенсърите, които разчитат главно на спонсорства. Но проблемът не е само тук - известните марки вече не пускат нови продукти на пазара, които звездите в Instagram да изпробват. Те дори не могат да пътуват по света, за да качват красиви снимки от екзотични дестинации.

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Can’t believe it’s been 4 years of doing life with my partner in crime! 🤍 It’s a weird time to be celebrating anything right now, but with all the negative in the world it was nice to enjoy some positive time together up in the mountains away from the crowds of Canggu. Bali is starting to close down but there’s still a lot of partying and big social gatherings going on. Lauren and I are trying to stay inside in our villa as much as possible and comply with social distancing. It sucks but if everyone does their part, the quicker this will be over! Where are you spending your time over the coming weeks / months? Hope you’re all staying safe! 🙏🏼

Публикация, споделена от JACK MORRIS (@doyoutravel) на

Най-силно са ударени блоговете свързани с пътуване

"Последно бях на път през февруари. Трябваше да отида във Финландия през март, Етиопия през април и на Малдивите следващата седмица - щях да прекарам половин година извън родината си", казва инфлуенсърката Алекс Оутуайт. Приходите от реклами в YouTube канала й са паднали от 1000 паунда на месец до едва 100 паунда на месец. Тя също така губи и пари заради платените полети, които са отменени.

"Всичко се обърна с главата надолу. Има лимит на това, колко мога да издържа с парите, които печеля и спестяванията, които имам", допълва Алекс пред BBC.

Преди четири години Карън Бедоу напуска работата си като адвокат, за да започне семеен блог за пътуване, който носи името Mini Travellers. Този месец тя е спечелила едва 350 паунда - с 95% по-малко приходи от януари.

"Това е малък бизнес, който създадох в последните шест години и инвестирах много време в него. Мисля, че хората не осъзнават колко усилия отиват, за да се създадат подобни красиви сцени - трябва да можеш да направиш снимки, да монтираш видеа, да изпращаш сметки, да отговаряш на имейли и да управляваш сайта си", обяснява Бедоу. 

Според агенциите инфлуенсърите са едни от първите, които губят рекламни кампании.

"Всички финанси за рекламни кампании бяха или отрязани, или напълно захвърлени. Първоначалната реакция на много бизнеси беше да се паникьосат и да спрат с харчовете за социалните медии", казва Кяра Ранавера, дигитален директор на PR агенция.

Всички събития са отменени

Исраел Касол, по-известен като Birkin Boy, има огромна колекция от чанти, които струват повече от 100 000 паунда. Маркетинговите отдели му плащат хиляди, за да присъства на събития и да публикува снимки на различни брандове в Instagram акаунта си. Но сега той трябва да взима пари на заем от баща си, за да свърже двата края.

"Всичко беше отменено. Обикновено публикувам снимки с луксозните си и скъпи дрехи и чанти, но никой не иска да вижда това сега. Никой не се интересува от мода, защото хората не излизат никъде", казва Касол. За да е в крак с времето, той публикува видеа как организира гардероба си, глади или носи дизайнерски маски за лице.

В Twitter множество блогъри са публикували акаунти за дарения, молейки хората да им изпратят средства или да им купят подаръци. Една от тях е Манди Роуз Джоунс, която пише: "До всички, които имат проблем с това, че съм публикувала списък с неща от Amazon, които искам или ви моля да ми купите кафе - имайте предвид, че в момента не мога да работя по никакъв начин. За това тези, които искат да ми помогнат - ще е добре да бъда възнаградена заради усилията, които полагам, за да публикувам забавно съдържание.

Таби Уорли е инфлуенсър на непълен работен ден. През останалото време е търговец на дребно. Но чрез партньорства в Instagram акаунта си, тя очакваше да спечели допълнителни 5000 паунда. Ала бизнесът сега е почти спрял.

"Имам късмет, че Instagram акаунтът ми не е основният ми доход, а парите от него събирам, за да си купя апартамент някой ден. Повечето търговци на дрехи спряха финансирането си за реклама, други, с които често работя, са пред фалит. В света преди COVID-19 те хвърляха пари за инфлуенсърите, но разбира се, здравият разум знае, че това ще е първото, което ще бъде съкратено, ако нещо се случи", обяснява тя.

Някои социални мрежи печелят от COVID-19

С 40% са се увеличили посещенията на Facebook. Рекорден брой хора са си изтеглили и са се регистрирали в TikTok. Лайковете на хората, които имат блогове за здравословен начин на живот и лайфстайл също скачат. 

За Таби е предизвикателство да публикува интересно съдържание от вкъщи. Вместо луксозния си гардероб, тя представя удобни дрехи за вкъщи. Но за инфлуенсъри като Касол, до края на годината няма да има нови скъпи чанти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
DIVINE MOON преди 3 години
ПРОМЯНА НА ЖИВОТНИТЕ НОВИНИ !!!!Това е трансформация на живота! Казвам се г-жа Busarakham, аз съм от Тайланд. Поради специфичен финансов анализ, договорът, който обработвах миналия месец, не мина по план. Затова реших да взема заем, но той никога не беше одобрен заради лошия ми кредитен рейтинг. Преди няколко дни, една дама от моята организация дойде и ми разказа за кооперативната компания за заетост на ДИВИН МОН, с ниска 2% лихва и по-добър график на плащания. И тя ми каза, че е била излъгана
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бая пapaзит ще измре покрай създалата се ситуация. Не само природата се изчиства, обществото ни също има нужда от прочистване! Жесус Ковид!
85
0
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Някаква тълпа последователи на така обявените инфлуенсърите,може да се определи като стадо,така ,че всеки,който иска да е от стадото нека бъде последовател
84
0
 
6
 
! Отговори
Е, как? преди 3 години
До Анонимен 92Само няколко туриста с корона на главата им трябват и са свършили.Едно време населението на цяла Северна, Централна и Латинска Америка си е отишло от сифилис, туберкуроза, едра шарка и други европейски блага. Вече не е модерно да се говори на тази тема - бититят-бит, евания-еван, но историята помни.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Права стеАбе така е, но искат малко и език да се говори. Обикновенно там работят студенти. Ясно е, че е не се искат особени умения, но назнайването на език е наложително.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да...Защо да ги няма? Бали и Хаваите де.
81
0
 
6
 
! Отговори
Права сте преди 3 години
До Анонимен 88Наисти да продаваш точно събуей сандвичи сигурно е цяло изкуство. И след това вече можеш да продадеш и фризер на ескимос.Щото тия сандвичи може да си ги приготви и ерген-махмурлия на първи януари. С подходящи материали.Това си е половин франзела, с какво ти скимне, на микровълнова.
80
0
 
1
 
! Отговори
Да... преди 3 години
До Анонимен 87Ако още ги има Бали и Хаваите, де.
79
0
 
4
 
! Отговори
Коя бяга от хубаво? преди 3 години
Ако им се съсипва "бизнеса", значи са били некадърни. И трябва пак да станат бояджии, плочкаджии, компаньонки или каквото там са били преди.Цунки!!!
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иванов Вие продавайте сандвичи ако можете разбирасе.В Събуей се иска поне англииски да се говори. И там са поне едно ниво над повечето коментиращи.
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си инфлуенсър не е нито неморално, нито незаконно. Който може да снима от Бали или от Хаваите ще го прави и след една или две години отново.
76
1
 
5
 
! Отговори
pipo преди 3 години
Баси наглите типове! Да ходят да берат ягоди в Англия, търсят яко хора. Има ли балъци да ги хранят ти прошляци? Като ги налегне глада ще се научат да бачкат тия безделници.
75
1
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Да отиде да прави сандвичи в местния й Subway.
74
1
 
10
 
! Отговори
Дисциплинирания преди 3 години
Гледам ги тези здрави и корави,не са за съжаление-работа има много,примерно в някоя ферма или санитар в болница,за търтеите в България също се отнася.....равновесие Бате....или работи или yмри от глад.....свиквайте.....по-добре няма да стане
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие български знаете ли? Тогава, кажете ми какво е "инфлуенцър" на български! Защото живея в България и искам да ми поднасят информациите на български, а не на английски с български букви!
72
0
 
18
 
! Отговори
Марк Зукиборг преди 3 години
В момента съм Live във Facebook и ви инфлуенсвам как да живеете правилно под карантина, защото вие не знаете и трябва да ви се каже от някой по-умен.Гледайте ме и си записвайте. После се завийте през глава със смартфончето и най голямата ви екскурзия за напред ще е да ходите само до тоалетната.
71
0
 
3
 
! Отговори
Като ви гледам... преди 3 години
искате да ми откраднете колелото!Това не е приемливо! А и колелото е партийна собственост!
70
0
 
3
 
! Отговори
Тая на снимката преди 3 години
съм я любил.Ама то кой ли не е, като чета коментарите.Живи, Здрави,Привидно и Кодивно Свободни!
69
0
 
17
 
! Отговори
До 73 преди 3 години
Ами нали за това пише и в псевдостатията - толкова са богати, че на дърти години искат пари от татко да си платят сметките. Сигурно защото са много умни:)
68
12
 
4
 
! Отговори
до Антиинфлуенсър преди 3 години
Човече аз лично не бих рекламирал при тях, но това което казваш е адски тъпо защото си личи ,че им завиждаш на начина им на живот!!! Който както си го направи, нали знаеш !!Има една много вярна Немска поговорка с която Западно Германците бъзикали Източно Германците."Колкото сте умни , толкова и сте богати"

Спонсорирани публикации