Грешки в почистването с белина, които да не допускате

Използвате прекалено много белина в прането
8
Грешки в почистването с белина, които да не допускате
Снимка: Istock

Когато става въпрос за унищожаване на бактерии и микроорганизми, белината е най-добрият ни приятел. Тя съдържа хлор, който е мощен дезинфектант, убиващ почти 100% от патогените върху различни повърхности. Белината е подходяща и за почистване и дезинфекция на дома. Но какви грешки можете да допуснете в употребата ѝ?

Смесвате белина с други препарати

Може да изглежда като най-логичното решение за качествена дезинфекция на дома и убиване на 100% от вирусите и бактериите в жилището ви, но е грешка. Ако мислите да смесите белина с друг антибактериален препарат за почистване, оцет или амоняк, например, трябва да знаете, че може да е опасно и неефективно.

Ако смесите белината с друг препарат, рискувате да неутрализирате действието ѝ и да намалите ефекта ѝ в дезинфекцирането на повърхностите.

Ако смесите белина с оцет трябва да имате предвид, че при тази смес се отделя хлор, който при директно вдишване може да причини сериозни дихателни проблеми, както и да предизвика проблеми с очите.

Ако смесите белина с амонячни препарати, трябва да знаете, че тази комбинация създава хлорамин, който има отровни ефекти върху организма. Може да причини задух и болка в гърдите при вдишване.

Използвате прекалено много белина в прането

Ако сте решили да изперете дрехите си, като добавите белина за цветно пране към пералнята, не трябва да прекалявате с количеството. Твърде много белина в пералнята предизвиква увреждане на тъканите и нишките, което ви прави изложени на опасност, когато носите тези дрехи. Различни вируси и бактерии могат да имат по-лесен контакт с кожата ви.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Отпивате твърде много белина като за начало...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белината не е сода каустик. Нали не си перете гащите, пардон, маските със сода каустик? Това би обяснило многото парцаливи маски с разпльокан еластик.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците да не четат тази статия. Това не е онлайн дистанционно уроченце по химия за пети клас.
3
0
 
3
 
! Отговори
Алхимик преди 3 години
"Белина" е търговско наименование, може да съдържа какво ли не, не само хипохлорид. Където има нарисувано черепче, погледнете внимателно всички съставки, съвсем "сериозно"!
2
1
 
2
 
! Отговори
NaClO преди 3 години
NaOH, ама ти сериозно ли бъркаш каналин с белина.
1
4
 
1
 
! Отговори
NaOH преди 3 години
Основната съставка на белината не са хлорните съединения, а сода каустик в различни концентрации.