Руският грип или коронавирус убива наследника на кралица Виктория?

Заразата има симптоми, подобни на тези на COVID-19
2 юни 2020 21:00, Нели Христова
30
Руският грип или коронавирус убива наследника на кралица Виктория?

Тази епидемия се разпространява със страшна скорост. Появява се първо в Лондон, но бързо помита цяла Великобритания. Хиляди умират от респираторен синдром, премиерът не знае как да реагира, транспортът и индустрията спират заради многото болни. Навярно ви звучи познато, но тук не става дума за COVID-19. Тази пандемия се появява през 1891 година и плъзва по цялото земно кълбо. Тя получава и своето име - Руски грип.

Години наред според учените виновник за тази пандемия е грипът. Но няколко белгийски експерти са на друго мнение. Според тях, причинителят на пандемията от 1891 година е... коронавирус.

"Анализът е много убедителен. Учените са използвали много сложни и напреднали методи за проучване, а изводът им заслужава да се приеме сериозно", казва доктор Дейвид Матюс от университета в Бристол пред Observer.

Преди няколко години изводите на екипа, ръководен от белгийския биолог Лийн Виген, са публикувани в Journal of Virology. Вниманието отново се насочва към тяхната работа след появата на COVID-19. Според изследването на доктор Виген, пандемията през 1891 година се е появила след като коронавирус е прескочил от крави върху хора. До този извод я отвежда фактът, че човешкият коронавирус OC43, който причинява настинка, е много близък генетично до коронавируса, който може да се открие в кравите. Изучавайки мутациите и на двата вируса, учените стигат до извода, че те вероятно споделят общ предшественик.

Изследването приключва през 2005 година, което го прави "изключително древно". Но според доктор Матюс, то представлява една "много внимателна работа". Според изследването, много от заразените с вируса от 1891 година са претърпели увреждане на централната нервна система. Симптом, който не се среща при грипа, но е едно от нещата, които COVID-19 причинява. 

Още една прилика между COVID-19 и Руския грип е факта, че мъжете се разболявали по-често от жените. Един старши лекар от онова време разказва в записките си, как отива за сутрешна операция в клиниката, а там го чакат близо 1000 пациента, повечето от които мъже, нуждаещи се от лечение.

Обществото дълго време живее с OC43, затова вирусът сега причинява само настинка. В контраст с това, както пандемията от 1890 година, така и COVID-19, имат унищожителен ефект върху човечеството.

Първият случай на така наречения руски грип е открит през 1889 година, а хиляди хора умират през следващите шест седмици. Съдилищата затворили, някои политици се разболели, включително и премиерът на Великобритания. Огромен брой работници също хванали вируса.

Най-известната жертва на заразата е принц Албърт Виктор, внукът на кралица Виктория. Принц Еди, както бил по-познат, се заразил по време на стрелба преди Нова година. На 14 януари, след като прекарва пет дни с пневмония, той умирана 28 години. Той бил втори в линията за наследяване на трона, а смъртта му променила цялата история. За крал на Великобритания по-късно е обявен по-малкият брат на Албърт, Джордж, дядото на кралица Елизабет II.

По онова време вирусулогията още е много неразбираема наука, а главното твърдение, което се разпространява за пандемията е, че тя е предизвикана от колебанията в горната атмосфера на земята, които създават токсичен въздух, тровещ хората.

"Тази теория обаче не успява да обясни защо изолирани общности, като пазачите на фарове или монасите в манастири, остават в безопасност, а болестта се разпространява главно в градове, които са гъсто населени", пише медицинският историк Марк Хонигсбаум.

Епидемията през 1890 година е овладяна за шест седмици. Но година по-късно вирусът се завръща и убива двойно повече хора. Победен е отново, но и през 1892 година успява да се разпространи за кратко в обществото. Броят на смъртните случаи е 27 хил. през 1890 г., 58 хил. през 1891 година и 23 хил. през 1892 г.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари