Руският грип или коронавирус убива наследника на кралица Виктория?

Заразата има симптоми, подобни на тези на COVID-19
2 юни 2020 21:00, Нели Христова
30
Руският грип или коронавирус убива наследника на кралица Виктория?

Тази епидемия се разпространява със страшна скорост. Появява се първо в Лондон, но бързо помита цяла Великобритания. Хиляди умират от респираторен синдром, премиерът не знае как да реагира, транспортът и индустрията спират заради многото болни. Навярно ви звучи познато, но тук не става дума за COVID-19. Тази пандемия се появява през 1891 година и плъзва по цялото земно кълбо. Тя получава и своето име - Руски грип.

Години наред според учените виновник за тази пандемия е грипът. Но няколко белгийски експерти са на друго мнение. Според тях, причинителят на пандемията от 1891 година е... коронавирус.

"Анализът е много убедителен. Учените са използвали много сложни и напреднали методи за проучване, а изводът им заслужава да се приеме сериозно", казва доктор Дейвид Матюс от университета в Бристол пред Observer.

Преди няколко години изводите на екипа, ръководен от белгийския биолог Лийн Виген, са публикувани в Journal of Virology. Вниманието отново се насочва към тяхната работа след появата на COVID-19. Според изследването на доктор Виген, пандемията през 1891 година се е появила след като коронавирус е прескочил от крави върху хора. До този извод я отвежда фактът, че човешкият коронавирус OC43, който причинява настинка, е много близък генетично до коронавируса, който може да се открие в кравите. Изучавайки мутациите и на двата вируса, учените стигат до извода, че те вероятно споделят общ предшественик.

Изследването приключва през 2005 година, което го прави "изключително древно". Но според доктор Матюс, то представлява една "много внимателна работа". Според изследването, много от заразените с вируса от 1891 година са претърпели увреждане на централната нервна система. Симптом, който не се среща при грипа, но е едно от нещата, които COVID-19 причинява. 

Още една прилика между COVID-19 и Руския грип е факта, че мъжете се разболявали по-често от жените. Един старши лекар от онова време разказва в записките си, как отива за сутрешна операция в клиниката, а там го чакат близо 1000 пациента, повечето от които мъже, нуждаещи се от лечение.

Обществото дълго време живее с OC43, затова вирусът сега причинява само настинка. В контраст с това, както пандемията от 1890 година, така и COVID-19, имат унищожителен ефект върху човечеството.

Първият случай на така наречения руски грип е открит през 1889 година, а хиляди хора умират през следващите шест седмици. Съдилищата затворили, някои политици се разболели, включително и премиерът на Великобритания. Огромен брой работници също хванали вируса.

Най-известната жертва на заразата е принц Албърт Виктор, внукът на кралица Виктория. Принц Еди, както бил по-познат, се заразил по време на стрелба преди Нова година. На 14 януари, след като прекарва пет дни с пневмония, той умирана 28 години. Той бил втори в линията за наследяване на трона, а смъртта му променила цялата история. За крал на Великобритания по-късно е обявен по-малкият брат на Албърт, Джордж, дядото на кралица Елизабет II.

По онова време вирусулогията още е много неразбираема наука, а главното твърдение, което се разпространява за пандемията е, че тя е предизвикана от колебанията в горната атмосфера на земята, които създават токсичен въздух, тровещ хората.

"Тази теория обаче не успява да обясни защо изолирани общности, като пазачите на фарове или монасите в манастири, остават в безопасност, а болестта се разпространява главно в градове, които са гъсто населени", пише медицинският историк Марк Хонигсбаум.

Епидемията през 1890 година е овладяна за шест седмици. Но година по-късно вирусът се завръща и убива двойно повече хора. Победен е отново, но и през 1892 година успява да се разпространи за кратко в обществото. Броят на смъртните случаи е 27 хил. през 1890 г., 58 хил. през 1891 година и 23 хил. през 1892 г.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтаматКоронавирусите не са един или два. И не са от днес :) Нищо чудно и динозаври да са умирали от коронавируси понеже по принцип тези вируси са главно по животните :)
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги гледам на снимката по-скоро генетични проблеми ... инбреднати твари.
18
0
 
2
 
! Отговори
Що тъй до 13 преди 3 години
Чумата от 14 век, която затрива 30%-50% от европейците и тя ли е от ваксини ?Ти въобще не си осмислил , че всички тези неща сочени за "виновници" за болестите през 20 и 21век, от почитатели на всевъзможни коспиративни теории, антиваксъри, нюейджъри и пр. реално до 20 век не ги е имало. И въпреки това пак е имало страшни болести и епидемии.А през 1918 светът е бил във изтощителна война, глад и мизерия. На никой не му е идвало на ум да ваксинира , при това 600 милиона човека.
17
2
 
5
 
! Отговори
Сериозна наука преди 3 години
Ами, тези специалисти ако се разровят още малко, може да се окаже, че и динозаврите са се натръшкали от този вирус или поне по-тежките, които са кихали по-начесто.Резонанс, майка!
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко руско убива. Далеч от тея допотопи!
15
2
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Динозаврите също са измряли от корона вирус. Банални ставате вече!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитирам една извадка от написаното по-горе за "руския грип": "По онова време вирусологията още е много неразбираема наука, а главното твърдение, което се разпространява за пандемията е, че тя е предизвикана от колебанията в горната атмосфера на земята, които създават токсичен въздух, тровещ хората." Това е доста странно. Може би през 1891 година са имали сателити за изследване на горната част от атмосферата на Земята. Или прадядото на Ал Гор е наблюдавал Луната през бутилка бърбън...
13
4
 
10
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
До До 12 Що тъйТи не си добре бе, руски ***. В началото на 20 век е абсолютно невъзможно да се ваксинират 600 млн човека.Между другото, Испанският грип е с произход Китай /както повечето от пандемиите/
12
13
 
3
 
! Отговори
До 12 Що тъй преди 3 години
Що тъй не знаеш, че пандемията от испански грип се е разразила след ваксинирането срещу грип. Ваксинирани са 600 милиона души, 100 милиона от тях умират. Агонията при жертвите е започвала няколкото часа след поставянето на ваксината и до 3-4 дни са умирали. Пред фактите и Боговете мълчат. Но колкото повече години отминават, толкова повече истината се потулва.
11
3
 
11
 
! Отговори
Що тъй преди 3 години
Тогава, както и по време на испанския грип са умрели хиляди и милиони, като при това: - е нямало СЗО- нямало е ваксини- нямало е фармацефтични компании- нямало е пари от Евросъюза за източване- нямало е Щаб, който да плаши хората- нямало е едната камара глупости, в които почитателите на конспирациите варватИ въпреки всичко, тези епидемии ги е имало и са убили маса народ.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната порция глупости.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6те са първи братовчеди Николай II , Джорж V , и Вилхем II
8
5
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 1Имаше ли Гьорче главче или немаше - я не знам ама есенеска капче си купуваше!
7
5
 
1
 
! Отговори
ши наразболеятчумите преди 3 години
Бол-ест броди пи света,наречена,луда глава.прибирай вересиите боже и събаряй сцената
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОт цар Павел,сина на Екатерина Велика,започват убийства и атентати срещу руските царе,а първата руска "пролет"(ако може да се нарече с този съвременен термин) са декабристите вдигали въстание през 1825г., доста преди Окт. революция,такива "пролети" срещу владетелите на европейските държави е имало и в Англия,Франция и др.Руския цар Александър Втори,на който дължим свободата си,също е убит от два последователни атентата,той плаща с живота си!
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядото на кралица Елизабет II Джордж и руският император Николай II си приличат като близнаци.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не разбрах защо през 1891 г са го нарекли Руски грип?
3
5
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
еми хорошо!..Дайте сега нещо и за "Испанката болест" от началото на двадесети век!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За принц Алберт Виктовр има съмнения, че той е бил Джак изкормвача.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за вас няма ли български и международни празници,вчера ден на детето,днес на българските герои,нищо не пишете за това,а ни пускате статии с "философско" съдържание - "Имаше ли Гюро глава,нямаше ли?"