Май с рекорд, най-топлият месец, откакто има измервания

Най-големи аномалии са регистрирани в Сибир
19
Май с рекорд, най-топлият месец, откакто има измервания
Снимка: БГНЕС

Температурите в Сибир през май са били с 10 градуса по Целзий по-високи от средните, а като цяло миналият месец е бил най-топлият май, откакто се правят измервания. Това обяви Европейската служба за климатични промени "Коперник", предаде АФП.

Месец май 2020 г. бе с 0,68 градуса по-висок от средномесечната майска температура за периода 1981-2010 година. Това го прави най-топлия май, регистриран откакто се водят измервания и изпреварва този от 2006 г. и този през 2007 г., се казва в съобщение на организацията.

Над средните за май се били температурите в части от Аляска, Европа, Северна и Южна Америка, райони на Африка и Антарктида.

Но най-големи температурни аномалии са били регистрирани в Сибир. Температурата е била с близо 10 градуса по-висока от средната за периода 1981-2010 по части от поречието на реките Об и Енисей, където ледоход никога не е започвал толкова рано. В периода март-май температури над средните са били измерени в по-голямата част на Арктика

В Северна Канада пролетта е била по-студена. В части от Европа - от Балканите до Скандинавието, също температурите са били по-ниски от средните за май, както и в Австралия, Южна Азия и източните райони на САЩ.

В световен план от европейската служба изтъкват, че последните 12 месеца (юни 2019-май 2020) изравняват рекорда на най-топлия регистриран едногодишен период (октомври 2015- септември 2016)  с 0,7 градуса по Целзий над нормата.

За 12-те месеца до май глобалната температура е била с над един градус по Целзий от прединдустриалните нива в средата на XIX век. За Арктика обаче затоплянето е било с 2 градуса. (БНР)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Az преди 3 години
250лв сметка за ток. Цял май се топлим - ега ти най-топлия Май
18
2
 
1
 
! Отговори
Нещата са сериозни преди 3 години
Промяната на климата с такива бързи темпове си е много сериозен проблем. Даже ако е само необходимостта от адаптиране. За Сибир, където сградите и съораженията са построени върху "вечно замръзналата" земя, не могат да изчислят колко ще струва укрепването и дали е възможно. Последно по тази причина е разливът на 20 000 тона дизел
17
0
 
7
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Тая не е била извън България май месец та пише такава опашата лъжа
16
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 години
Брееейййй, 0,7 градуса - *** тва много ве, ко ша прайм сеа? Чи то тва си влиза в статистическата грешка, пък и кво лошо има в тва да са поотопли малко, чи ша са вдървим от студ. Па и отоплението на ток стана колкот отоплението на нафта.
15
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
От заглавието излиза, че тазгодишният май е най-топлият от последните 1200 месеца.
14
1
 
12
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Поредната доза лъжи и глобалистка пропаганда.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В село Дръндръндово е валяло 5 пъти над нормата, което е накарало климатолзите да обявят годината за най-дъждовната в световен мащаб от библейския потоп насам.
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Какво се чудите руска работа всичко това да стане те са го направили навярно с мощни вентилатори изпратиха студът от сибир при нас а топлото отиде при тях.Ей не се спряха да правят на другите лоши работи а те да са добре.
11
0
 
10
 
! Отговори
mn преди 3 години
Значи в Северна Канада пролетта е била по-студена, в части от Европа - от Балканите до Скандинавието също, температурите са били по-ниски от средните за май, както и в Австралия, Южна Азия и източните райони на САЩ. И само по поречието на две реки в Сибир било по-топло и айде-веднага обявихме рекорден в исторически план за 100-тина години назад месец. Ковид-а дали е манипулация или не, не знам, обаче глобалното затопляне си е чиста пропаганда и подигравка с хората.
10
1
 
10
 
! Отговори
Пак преписвали преди 3 години
Добре, хубаво сте пуснали инфо статия, ама я адаптирате поне малко за региона.То и затлъстяването ни е сериозен проблем на нас ама не пускайте статия за проблема в Сомалия.
9
0
 
5
 
! Отговори
Варненетц преди 3 години
Отдавна не бях чел по- брадата лъжа! Сигурно заради незапомнени горещия май тази година температурата на морето в момента е 17 градуса и само моржове могат да припарят, докато миналата година по това време беше 22 градуса. Този май си беше много по-хладен от обичайното който каквото ще да ни приказва!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости , от 15 май стана зима .Масово хората бяха със зимни якета и пусках печките
7
1
 
13
 
! Отговори
Румбата преди 3 години
Някъв майтап това,аз го изкарах със зимни якета,а други години съм правил по няколко плажа
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В края на месец май пусках климатикът на топло,ама щом казват,че бил най-студеният месец им вярвам.А в началото на юни валя сняг полските Татри.Ама иначе има глобално затопляне.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стана ми по-топло като прочетох тая новина, че последния месец се намръзнах...
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София вече има чайки - чакат покачването на океанското ниво.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Супер студен месец беше.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер!!! Ще ходим на Ледовития океан на плаж.
1
0
 
9
 
! Отговори
бла,бла преди 3 години
А при нас как беше?