Как да се справите със сухата кожа през лятото?

Променете начина, по който се къпете
2
Как да се справите със сухата кожа през лятото?
IStockphoto

Сухата кожа е често срещан проблем, който невинаги трябва да означава нещо лошо. Може да изглежда зле в огледалото или да ви сърби, но това не е симптом на сериозно заболяване. Освен сърбеж и видимата сухота, може да забележите раздразнение, напукване, стегнатост, болка или дори кръв. Понякога дори кожата ви може да се бели, дори да не сте били на плаж в скоро време.

Най-често това състояние се наблюдава върху ръцете и краката. Причините са много – използване на твърди сапуни, гореща вода, хлорирани басейни, студено време, топлинни уреди или други кожни проблеми. Според експерти, някои хора са по-податливи на сухота от други. Това се определя от възрастта, климата, в който живеем, излагането на химикали и приемането на различни лекарства.
 
За щастие, има няколко начина за справяне със сухата кожа, които са препоръчани от дерматолозите.
 
1. Вазелин
 
Това е ефективен овлажнител, който не съдържа дразнители или аромати, което го прави безопасен за чувствителна кожа. Дерматологът д-р Хари Дао казва пред „Insider“, че вазелинът е един от любимите му продукти, който често препоръчва на хората, страдащи от суха кожа. Това е смес от безопасни минерални масла и восъци, лишена от съставки, които могат да влошат състоянието ви.
 
Вазелинът е много ефективен при създаване на защитна кожна бариера. „Когато водата започне да се изпарява от кожата ви, това може да предизвика напукване, защото бариерата ѝ е нарушена“, казва Дао. Проучване, направено през 2016 година, показва, че вазелинът намалява изпарената вода от кожата с до 98%.
 
Дао споделя, че най-доброто време за нанасяне на вазелин е след къпане, тъй като по този начин ефективно ще блокирате влагата и тя ще остане в кожата ви.
 
2. Вана с овесени ядки
 
Според дерматолога д-р Мишел Фарбер, ваните с овесени ядки са чудесен начин за успокояване на кожата. Изследване от 2015-а показва, че смленият овес е ефективно решение за намаляване на сухотата, грапавостта и сърбежа. Това е така, защото овесената каша помага за възстановяването на кожната бариера, има противовъзпалително действие и антиоксидантни свойства.
 
Как да си направите вана с овесени ядки:
 
> Смелете с блендер или пасатор овеса до получаването на фин прах.
 
> Сложете няколко супени лъжици от праха във ваната, след което я напълнете с топла, но не гореща вода.
 
Още начини за справяне със сухата кожа през лятото четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юнашко млеко най-добре.
1
0
 
2
 
! Отговори
? преди 3 години
Като я намокрите?