Стрес, прекомерно стилизиране... Какво забавя растежа на косата?

При някои хора е генетично заложено
15 юли 2020 18:31, Иванка Гъркова
1
Стрес, прекомерно стилизиране... Какво забавя растежа на косата?
IStockphoto
Всяка жена иска да има здрава, дълга и лъскава коса. Но особено през лятото, това не може да бъде постигнато на 100%. Слънчевите лъчи, солта в морската вода, хлорът в басейните и постоянното връзване на опашка, могат да променят нейното състояние. Освен сухотата и накъсването, понякога се наблюдава забавен растеж.
 
Колко расте косата за година?
 
Може да се каже, че при всеки човек генетично е закодирано до какъв момент от живота му да расте неговата коса. Според някои проучвания, косата на средностатистическия човек расте с около 15 сантиметра и половина годишно, като анагенната фаза (на растеж) продължава между 2 и 6 години. Въпреки това, всички ние имаме различни цикли на растеж на косата, които могат да се повлияят негативно от най-различни фактори.
 
Защо косата спира да расте?
 
Космените фоликули преминават през четири фази на развитие. Първата е анагенната – на растеж. Следва катагенната фаза – на регресия. Третата е телоген – когато те са в покой, а последната – екзогенна фаза (смяна на космите).
 
Доказано е, че анагенът може да продължи с години, катагенът с дни, а периодът на почивка да е с месеци. Ето защо, когато косата ви не расте, не бива да се притеснявате, но все пак е добре да проверите коя е основната причина за спирането на процеса.
 
Кои са най-честите причини за спиране на растежа или забавянето му?

1. Генетична предопределеност
 
Както косата ви може да побелее толкова рано, както и на вашите родители, така и растежът може да се забави заради някои генетични фактори. Въобще, гените са отговорни за това какъв ще е цветът на косата, колко ще е дълга тя, ще се омазнява ли лесно и дали ще има обем.
 
Просто има някои хора, при които косата расте много по-бавно, в сравнение с други. Ако вие не попадате в тази графа, значи просто имате хубави гени.
 
Какво още може да повлияе негативно върху растежа на косата, четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Най много забавя липсата на упражнения за езика.