Хатха йога - идеалното средство при стрес

Вижте кои са най-големите й предимства
11 авг 2020 19:37, Дарена Найденова
7
Хатха йога - идеалното средство при стрес
Pexels

Хатха йогата е форма на йога, която включва задържане на специфични пози на тялото, наречени асани, с които работите върху мускулната сила и помагат да свържете ума с тялото си. 

 
Това е един от най-популярните видове йога, практикувани в света, а изследванията показват, че той е свързан с подобряване на психическото и физическото здраве, борейки се със стреса и фокусирайки се върху основни мускули. 

Ето какво трябва да знаете за хатха йогата и как тя може да повлияе на вашето физическо и психическо здраве.
 
Какво е хатха йога?
 
Думата „хатха“ идва от санскрит и означава „дисциплина на силата“, а целта на хатха йогата е да създадете съзнателна връзка с тялото си и да укрепите мускулите. Това е общ термин, който се отнася за всяка йога практика, която използва общите пози, с които може да сте се сблъсквали в класа по йога. Тук се включват куче, обърнато надолу или детска поза.
 
Ако обаче отидете на специален клас по хатха йога, ще откриете, че той подчертава задържането на тези обикновени пози за по-дълги периоди, за разлика от другите йога практики. Според Неха Готе, този вид йога е съставен от три основни неща:
 
Пози на тялото (асани)

Дихателни техники (пранаяма)

Релаксация и медитация (дяна)
 
По време на практикуването на хатха йогата може да научите различни начини за контрол на дишането или как да седите правилно по време на медитация. „Йогата започна като духовна практика, но стана популярна като начин за подобряване на психическото и физическото здраве“, казва Готе пред Insider. 
 
Може би знаете, че йогата може да ви помогне за тонуса на мускулите и да ви направи по-гъвкави, но има много други ползи за здравето, което може да придобиете, практикувайки хатха йога.
 
Кои са най-големите предимства на хатха йогата четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 3 години
Като прочетеш книгите, които съм превел от санскрит и написал за Йога, тогава ще ме поучаваш дали се пише с х или без х. И сутракара се казва ПАТАНДЖАЛИ, а не ПАТАЛДЖАНИ. Гледай си там политическите пристрастия и не се изказвай по високи материи, за които явно не ти стига умът.
3
0
 
0
 
! Отговори
хата, не хатха преди 3 години
Второто х е глухо, но вие откъде да знаете... Не чело коте книжки.
2
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Я!...И ТУК ли вилнееоткаченатацензура?!?!..-Написах:-Не е "Пат..ла..джани",а ПАТАЛДЖАНИ.Той пръв е събрал и систематизирал многото практики на индийците в тая област....Та какво толкова "ГРЕХОВНО" написах?
1
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
мисля че е "ХАТА",не "хатХа"..Поне така беше прието преди доста години,когато йогизма навлезе и в нашите територии.А релаксацията и медитацията са от областта на "Раджа йога".."Раджа" е предпоследния стадий преди "Самадхи"-пълно отделяне на Духът от тялото....Интересна е тая система,обобщена и "рекламирана" от Паталджани..Преди столетия..Препоръчвам я на всеки!