Коронавирусът уби и най-старата микронация в Австралия

Реката Хът е основана преди 50 години и дори обявява война на Австралия
11 авг 2020 18:45, Нели Христова
32
Коронавирусът уби и най-старата микронация в Австралия
Снимка: Flickr

След 50-годишно съществуване най-старата микронация в Австралия вече не съществува. Разбира се, причината за нейният край е COVID-19.

Реката Хът е самопровъзлгласило се княжество, основано от принц Леонард Касли през 1970 година. То имаше собствен паспорт и дори обявява война на Австралия преди време, ала през последните години е по-добре познато като странна туристическа атракция. Според принц Леонард Касли, Реката Хът е създадена благодарение на правна вратичка. Тя се намира в Западна Австралия на 500 км от Перт.

Княжеството е обитавано едва от 30 души, въпреки че е два пъти по-голамо от Макао - 75 квадратни метра. То не е признато от Австралия, но хората на Реката Хът се държаха като независима нация. Правителството даваше визи и шофьорски книжки, въведе собствени паспорти, валута и марки, имаше собствен флаг и изненадващо - 13 посолства в 10 различни страни, включително САЩ и Франция.

Но сега това вълнуващо приключение завършва. Пандемията от COVID-19 и един голям дълг слагат края на Реката Хът.

Принц Леонард умира през февруари миналата година, а на престола се качва принц Грейм Касли. Освен земята и нацията й от 30 души, той наследява и дълг от 2,15 милиона долара. За да успее да го изплати, Касли е принуден да продаде земята, върху която живеят хората му. Самият той признава, че е съсипан.

"Много е трудно да гледаш как баща ти изгражда нещо в продължение на 50 години и ти трябва да го продадеш. Това са тежки икономически и здравни времена по света и ние също го усетихме", казва принц Касли пред CNN.

Най-известната микронация в Австралия

Микронациите са група от хора, които твърдят, че са част от суверенни държави, но не са юридически считани за независими, за разлика от микродържави като Ватикана, които имат международно признат суверенитет. А Австралия е държавата с най-много микронации в света. През изминалите десетилетия дузина нейни граждани са обявили създаването на свои микронации на територията й. Ала нито една от тях не е толкова известна, колкото Провинцията на Реката Хът. През тези 50 години тя редовно се появява в международните медии.

Принц Леонард основава микронацията след като решава, че е несъгласен със земеделските правила на Австралия. През тези 50 години той превръща фермата си не само в своя държава, но и в туристическа атракция, а хора от цял свят идват да си купуват паспорти, валута и печати. Но като много туристически дестинации, княжеството бе уязвимо на последиците от пандемията.

През последните 15 години туризмът носи най-много приходи на Реката Хът. Самопровъзгласилото се кралско семейство лично посреща посетителите и им помага да си вземат виза, която струва едва 2,50 долара. За някои туристи, дори само печата в паспорта им от княжеството е достатъчен, за да направи пътуването им вълнуващо. 

След като вече имат виза, туристите са развеждани из княжеството от служител, който им разказва историята на Реката Хът. Те купуват доларите на микронацията, които се търгуват 1:1 с австралийските, могат да изпратят писмо от пощенската служба, да пият чай и да посетят параклиса. Разбира се, Реката Хът има и галерия, в която са поместени повече от 300 произведения на изкуството. Сред тях е и бюст на крал Леонард, създаден от канадски майстор.

През 1977 година микронацията обявява война на Австралия, тъй като австралийското правителство си искало неплатените данъци от княжеството. Не е ясно как Реката Хът е щяла да води тази война, тъй като тя създава военните си редици чак след 11 години. Войната на принц Леонард срещу Австралия продължава само няколко дни и това нахално проявление на сила не направи нищо, за да възпре австралийската данъчна служба. Тя продължава да преследва княжеството заради неплатените сметки, а това доведе и до капитулацията на микронацията преди седмица.

Въпреки че е разстроен от развоя на събитията, принц Касли е категоричен, че се гордее с това, което баща му е постигнал и се надява, че наследството му ще бъде запомнено и от бъдешите поколения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
26
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
То и Радев в президентството се мисли за цар, крал и падишах, а е г-н никой :))))))))))))))