Глобалното затопляне убива кафето, производството му се свива с 50%

Много от фермерите и сега живеят на ръба на бедността
12 авг 2020 19:10, Нели Христова
53
Глобалното затопляне убива кафето, производството му се свива с 50%
Снимка: Pixabay

Близо 500 милиарда чаши кафе се консумират всяка година, което го превръща в най-популярната стока на пазара. Кафето се отглежда от 25 милиона фермери в едва дузина страни. На растението му отнема между 3 и 4 години, за да порасне, да произведе плодове, които се берат, мият, сушат и пекат, преди да се превърнат в кафето, което пием рано сутрин.

Но се задава нова криза на хоризонта. Оказва се, че заради глобалното затопляне става все по-трудно и по-трудно да се отглежда кафе.

Кафето е капризно растение, което живее на много ограничени територии в Латинска Америка, Азия и Африка. Заради затоплянето на планетата и без това малката територия, на която то вирее, се свива. А според скорошно проучване, тя ще намалее с повече от 50% до 2050 година. В Колумбия, една от най-големите производителки на кафе, проблемът вече е осезаем.

"Преди 15 години продукцията намаля много. Миналата година реколтата беше супер слаба. Бях ужасена", Нубия Луиза Варгас.

"Сега, когато климатът се променя, икономическите очаквания също се променят и цените са по-ниски", Фабио Енрике Салазар.

"Отглеждането на кафе тук ще бъде просто... спомен", Нестор Гиралдо.

Има над 100 различни сорта кафе. По-голямата част от тях живеят в дивата природа, а много малка част успяват да се култивират във ферма. Два от тях, арабика и робуста, са най-често срещаните по света. Робуста е горчиво кафе, което се използва най-вече за направата на еспресо или разтворимо кафе. Арабиката е по-качествена и се използва са по-висококачествено кафе. И двете растения имат нужда от специфични условия, за да живеят, но арабиката е изключително чувствителна. Тя се нуждае от температура между 18 и 21 градуса по Целзий. Ако е прекалено топло, растението няма да се развива правилно. Ако е прекалено студено - ще замръзне. Също така арабиката има нужда от специфично количество дъжд и три месеца суша, подходяща височина, топли дни и студени нощи. Перфектното място за нея е Колумбия и най-вече Зона Кафетера, мястото където се отглежда кафето.

Фермерите в Колумбия обработват кафето на ръка, затова то се смята за най-качественото в света от близо век. Но глобалното затопляне повиши температурата на Зона Кафетера с 1,5 градуса по Целзий. Това принуди фермерите да отглеждат растенията арабика по-високо в планината.

"Изпитахме невероятна жега и горещина от слънцето. Времето не беше такова преди години", казва Фабио
Енрике Салазар, чиято ферма е в по-ниската част на планината, а растенията му вече не дават качествен плод. Освен това, времето е подходящо и за развитие на гъбички, които убиват кафето. Те се наричат "кафена ръжда".
Във фермата на Дигнорис Сото Лондоно, която е малко по-високо, вече не са сигурни във времето. Не могат да предвидят кога ще вали и кога ще дойде сушата.

От 2013 година площта, на която може да се отглежда кафе в Колумбия, се е свила със 7%. Ситуацията обаче ще се влошава. Според учените Зона Кафетера ще се затопли с 3 градуса до 2030 година. До 2050 година земята, на която ще се отглежда култивирано кафе по целия свят ще е намаляла с 50%. Но не само то е застрашено - според експертите 60% от дивите видове кафе също се загинат заради промяната на климата.

Това не са лоши новини само за природата, но и за онези хора, които разчитат на кафето от поколения насам, за да се издържат. През 20-ти век американците и европейците започват да консумират все повече кафе. Цените се вдигат, а това води до бум в страните, които произвеждат кафе. През 1939 година обаче американската икономика се свива, цената на кафето пада, а плантациите, които го отглеждат, банкрутират. От страх, че цялата кафе индустрия в Колумбия ще изчезне, се намесва правителството. Те изкупуват плантациите, разделят ги на малки сектори и ги продават на други семейства, които да отглеждат кафе. Това спасява Зона Кафетера.

"Всеки имаше къща в града и ферма. Животът на всички бе свързан с кафето", казва Нестор Гиралдо пред Vox. А Дигнорис Сото Лондоно добавя, че кафето поддържа икономиката на страната от много години. "Ние бяхме най-богатите хора в страната... в света", добавя тя. Днес Колумбия е третата най-голяма износителка на кафе след Бразилия и Виетнам. Фермите на територията й са близо 500 хил. Но точно когато производителите се изправят срещу глобалното затопляне, икономическите системи, създадени да ги предпазват, започват да изчезват.

Има няколко начина фермерите да спасят продукцията си - чрез дървета, които да пазят сянка на растенията, да ги преместят по-високо или да започнат да отглеждат по-издръжливи видове. Но това коства пари. Пари, които фермерите вече нямат.

"Преди 15-20 години всеки тук отглеждаше кафе. Сега да отглеждаш кафе е равнозначно на това да губиш пари", казва Фабио Енрике Салазар. Това се дължи на разтрогването на договора за контрол на цената между държавите и факта, че Азия започва да залива пазара с евтино кафе. А през 2009 година се разразява истинска криза, когато "ръждата" и лошото време унищожават реколтата. Производителите излизат на стачка, но Колумбия заявява, че не може да направи нищо без международно споразумение. Цените продължават да падат и днес са толкова ниски, че е трудно фермерите да имат каквато и да е печалба от реколтата си. За това е и толкова трудно да се адаптират към промените в климата.

Това принуждава много фермери, като Фабио Енрике Салазар, който вече отглежда банани, да се насочат към друга култура.

Това обаче не е проблем само на Колумбия. 80% от кафето се произвежда от 25 млн. малки фермери, които живеят на ръба на бедността. Освен ако цената на кафето не се вдигне отново, те няма да могат да се справят с адаптацията към климатичните промени и са изложени на риск от това, за изгубят препитанието си. В Зона Кафетера това значи краят на цяла една култура, изградена върху отглеждането на кафе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
До Зозо! Виж.Хайде стига си Пълнил главите на децата с гупости! Не само ти си живял през соца! Разкажи им каква беше еуфорията за Христо Проданов примерно когато го изпращахме на Еверет! Или за Георги Иванов космонавта! Ще си им по полезен ако помниш това време! Или за Сергей Антонов!-:) В политиката ги остави сами да преценят кой е по читав политик в бъдещите избори от Мутрата с бухалка От СИК тогава д-р Борисов борчето! Капище? Герберски ***?!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зозо ше пиеме Инка бе,или виетнамско!:)))
17
2
 
8
 
! Отговори
Вълчо преди 3 години
До МечоКафето измръзва при температури от +10 градуса по Целзий. У нас като селскостопанска култура не се отглежда.
16
2
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 3 години
Е като толкова много е намаляло производството на кафе защото тогава цената му е една и съща....защо цената му не е станала равна на златото....от 5г. цената на кафето не е мръднало тук в UK...и кой *** го измисли че кафето не е култивирано...щом са сортове значи е култивирано бе май....му.ни...Съща подобна тъ.па статия имаше за бананите...видите ли имало заболяване по бананите което в следващите 10г. ще унищожи над 50% от насажденията с банани...10г. минаха банани все още има
15
6
 
7
 
! Отговори
По време на соца преди 3 години
нямаше глобално затопляне,но пиехме полско гранулирано "нес"кафе Инка,ръж и леблебия.Това показва стратегическото виждане на БКП в бъдещето,разбрали са,че кафето ще намалее и тренираха народа,да свиква.Така и стратегическия съвет на Радев констатира,че има нарастване напромишленото производство и експорта,но това увеличавало неравнопос-тавеността.Значи пазарната икономика е вредна и трябва да се въведепланова такава.БСП са велики-виждат в бъдещето дори това,което го няма.Копнеж по соца.
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не минава ден глобално затопляне,глобално затопляне,това лято не е толкова горещо като предишното имаше и доста хладни дни,само плашат народа!
13
3
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaта преди 3 години
При нас е същия проблем. За 30 години, не се разбра кой е по-силен, Комунизма или демокрацията, и то без глобално затопляне!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екофашистите все говорят в бъдеще време и все не им се сбъдват прогнозите.
11
10
 
4
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Ей фашунгери не ни пипайте любимото кафе !!!!! Дневната ми дажба е по три ароматни кафенца на ден !!!! С по две цигари всяко разбира се !!!!
10
12
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Тази тема ли е важна за БГ Днес сега?! Защо ни занимавате с елементарни теми? В държавата ври и кипи от разширяващото се присъствие в държавата срещу МУТРАТА Борисов! А вие спите? Защо не пишете че усещайки че си отива д-р Борисов едва сега се сети за социалната система в БГ? Защо едва сега се сети за нея и " развърза кесията"? Това е късно вече! Омразата на народа към него вече нараства с часове!10 г мутренско мафиотско управление! СТИГА! ОСТАВКА на МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ! ОСТАВКА! ВЕДНАГА!
9
8
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Па че си кръкаме ракийца...
8
4
 
8
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
Кафето е 7-ият по стойност селскостопански износен продукт в света. 70 държави отглеждат кафеени дървета.
7
6
 
9
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Не знам някой да е ограничил кафето заради коронавируса. Що за щуротия!Няма да ми пипате кафето, че ще ви изтребя бе, ей!
6
5
 
6
 
! Отговори
Мечо преди 3 години
- Някой в България не се ли е сетил да отглежда кафе? Дали не става?
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Ба-ба отказали. Да видиш как си бича безбандеролката за 2.3, като я вземам на стекове и *** боооооли фара! Даже мисля, да си гледам тютюнец в задния двор. Един приятел ми даде хубав, нобработван с пестициди ... малееее! Ние какво пушим, бе! То това аромат, то това вкус .... а в кутииките - химия некаква.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигнаха цената на цигарите от 2 на 5 лв. и ние отказахме цигарите.Сега са на път да вдигнат цената на кафето. Ще се откажем от него.
3
3
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Кафето чак не е толкова полезно, колкото ни го рекламират. Пък и разбрахме, че с тия глупости еврейските фамилии, които държат световния бизнес с кафе, търсят начин как да вдигнат цените двойно...
2
5
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
2050 г. аха ясно, дотогава я камилата, я камилара.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами спрете да замърсявате природата!