Глобалното затопляне убива кафето, производството му се свива с 50%

Много от фермерите и сега живеят на ръба на бедността
12 авг 2020 19:10, Нели Христова
53
Глобалното затопляне убива кафето, производството му се свива с 50%
Снимка: Pixabay

Близо 500 милиарда чаши кафе се консумират всяка година, което го превръща в най-популярната стока на пазара. Кафето се отглежда от 25 милиона фермери в едва дузина страни. На растението му отнема между 3 и 4 години, за да порасне, да произведе плодове, които се берат, мият, сушат и пекат, преди да се превърнат в кафето, което пием рано сутрин.

Но се задава нова криза на хоризонта. Оказва се, че заради глобалното затопляне става все по-трудно и по-трудно да се отглежда кафе.

Кафето е капризно растение, което живее на много ограничени територии в Латинска Америка, Азия и Африка. Заради затоплянето на планетата и без това малката територия, на която то вирее, се свива. А според скорошно проучване, тя ще намалее с повече от 50% до 2050 година. В Колумбия, една от най-големите производителки на кафе, проблемът вече е осезаем.

"Преди 15 години продукцията намаля много. Миналата година реколтата беше супер слаба. Бях ужасена", Нубия Луиза Варгас.

"Сега, когато климатът се променя, икономическите очаквания също се променят и цените са по-ниски", Фабио Енрике Салазар.

"Отглеждането на кафе тук ще бъде просто... спомен", Нестор Гиралдо.

Има над 100 различни сорта кафе. По-голямата част от тях живеят в дивата природа, а много малка част успяват да се култивират във ферма. Два от тях, арабика и робуста, са най-често срещаните по света. Робуста е горчиво кафе, което се използва най-вече за направата на еспресо или разтворимо кафе. Арабиката е по-качествена и се използва са по-висококачествено кафе. И двете растения имат нужда от специфични условия, за да живеят, но арабиката е изключително чувствителна. Тя се нуждае от температура между 18 и 21 градуса по Целзий. Ако е прекалено топло, растението няма да се развива правилно. Ако е прекалено студено - ще замръзне. Също така арабиката има нужда от специфично количество дъжд и три месеца суша, подходяща височина, топли дни и студени нощи. Перфектното място за нея е Колумбия и най-вече Зона Кафетера, мястото където се отглежда кафето.

Фермерите в Колумбия обработват кафето на ръка, затова то се смята за най-качественото в света от близо век. Но глобалното затопляне повиши температурата на Зона Кафетера с 1,5 градуса по Целзий. Това принуди фермерите да отглеждат растенията арабика по-високо в планината.

"Изпитахме невероятна жега и горещина от слънцето. Времето не беше такова преди години", казва Фабио
Енрике Салазар, чиято ферма е в по-ниската част на планината, а растенията му вече не дават качествен плод. Освен това, времето е подходящо и за развитие на гъбички, които убиват кафето. Те се наричат "кафена ръжда".
Във фермата на Дигнорис Сото Лондоно, която е малко по-високо, вече не са сигурни във времето. Не могат да предвидят кога ще вали и кога ще дойде сушата.

От 2013 година площта, на която може да се отглежда кафе в Колумбия, се е свила със 7%. Ситуацията обаче ще се влошава. Според учените Зона Кафетера ще се затопли с 3 градуса до 2030 година. До 2050 година земята, на която ще се отглежда култивирано кафе по целия свят ще е намаляла с 50%. Но не само то е застрашено - според експертите 60% от дивите видове кафе също се загинат заради промяната на климата.

Това не са лоши новини само за природата, но и за онези хора, които разчитат на кафето от поколения насам, за да се издържат. През 20-ти век американците и европейците започват да консумират все повече кафе. Цените се вдигат, а това води до бум в страните, които произвеждат кафе. През 1939 година обаче американската икономика се свива, цената на кафето пада, а плантациите, които го отглеждат, банкрутират. От страх, че цялата кафе индустрия в Колумбия ще изчезне, се намесва правителството. Те изкупуват плантациите, разделят ги на малки сектори и ги продават на други семейства, които да отглеждат кафе. Това спасява Зона Кафетера.

"Всеки имаше къща в града и ферма. Животът на всички бе свързан с кафето", казва Нестор Гиралдо пред Vox. А Дигнорис Сото Лондоно добавя, че кафето поддържа икономиката на страната от много години. "Ние бяхме най-богатите хора в страната... в света", добавя тя. Днес Колумбия е третата най-голяма износителка на кафе след Бразилия и Виетнам. Фермите на територията й са близо 500 хил. Но точно когато производителите се изправят срещу глобалното затопляне, икономическите системи, създадени да ги предпазват, започват да изчезват.

Има няколко начина фермерите да спасят продукцията си - чрез дървета, които да пазят сянка на растенията, да ги преместят по-високо или да започнат да отглеждат по-издръжливи видове. Но това коства пари. Пари, които фермерите вече нямат.

"Преди 15-20 години всеки тук отглеждаше кафе. Сега да отглеждаш кафе е равнозначно на това да губиш пари", казва Фабио Енрике Салазар. Това се дължи на разтрогването на договора за контрол на цената между държавите и факта, че Азия започва да залива пазара с евтино кафе. А през 2009 година се разразява истинска криза, когато "ръждата" и лошото време унищожават реколтата. Производителите излизат на стачка, но Колумбия заявява, че не може да направи нищо без международно споразумение. Цените продължават да падат и днес са толкова ниски, че е трудно фермерите да имат каквато и да е печалба от реколтата си. За това е и толкова трудно да се адаптират към промените в климата.

Това принуждава много фермери, като Фабио Енрике Салазар, който вече отглежда банани, да се насочат към друга култура.

Това обаче не е проблем само на Колумбия. 80% от кафето се произвежда от 25 млн. малки фермери, които живеят на ръба на бедността. Освен ако цената на кафето не се вдигне отново, те няма да могат да се справят с адаптацията към климатичните промени и са изложени на риск от това, за изгубят препитанието си. В Зона Кафетера това значи краят на цяла една култура, изградена върху отглеждането на кафе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари